stress-bli-van
Illustration: Sanna Mander

Så stoppar du stressen här och nu

1) Identifiera dina fysiska stressignaler. Stelnar du i nacken? Drar magen ihop sig eller blir handflatorna blir svettiga? När du lärt dig känna igen signalerna kan du också ta itu med anledningarna till att du blir stressad.

2) Blir du stressad över en uppgift som chefen bett dig göra?  Försök då att omvandla dina tankar från att du riskerar att misslyckas till att du vill ta chansen och göra ditt bästa.  Då kan du använda adrenalinpåslaget till att verkligen hänge dig åt uppgiften.

3) Om din inre röst skriker ”jag är arg, jag kommer aldrig klara det här”, försök att prata med dig själv med en lugn och positiv röst. ”Jag har klarat det här förut”. Eller om det är orealistiskt säg till dig själv ”jag ska lugna ner mig innan jag går till chefen och säger att det är orimligt att genomföra det här på så kort tid.”

4) En klassiker, som alltid funkar: ta djupa andetag. Sänk axlarna och rulla dem bakåt. När hjärnan fylls av negativa tankar, låt andningen ta det utrymmet istället.

5) Prata av dig med en kollega eller någon utanför jobbet. Välj en klok person.

6) Skriv en att göra-lista. Dumpa allt du har i tankarna och dela upp den i privat och jobb och sätt prioriteringsordning och deadline på varje uppgift.

7) Om du håller dig lugn kommer den du pratar med också att göra det och då slipper ni elda upp varandra i onödan.

Råden kommer från Harvard Business Review som har sammanställt några tips från böckerna Mindful Leadership av Maria Gonzales och Better under pressure av Justin Menkes. Läs hela artikeln här.

Andra har läst: Bli mer effektiv med mindfulness

Läs också: Fixa en att göra-lista som fungerar

 

 

Relaterade artiklar

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.