danielping

Så ökar du din prestation – med rätt tajming

Genom att planera din dag och välja när du gör olika arbetsuppgifter kan du drastiskt höja ditt humör och öka din prestation. Daniel Pink är tillbaka med massiv forskning om tajming.

Väldigt många forskare har förstått att tajming är viktigt. Det har gjorts mängder av studier. Men alla inom sitt respektive forskningsområde. Ingen har tidigare sammanställt denna data och på djupet förstått hur stor påverkan valet av tidpunkt under dagen har för allt vi gör.

”Den kraft som ligger gömd i hur vår dag utformas har en avgörande påverkan på vårt humör, vår energi och vår hälsa” säger den bästsäljande vetenskapsjournalisten Daniel Pink.

Han har tidigare gett oss boken ”Drivkrafter” och hans Ted Talk om motivation har setts av mer än 20 miljoner personer.

Chefboken är noga utvald ledarskapslitteratur till 19 min läsning eller lyssning

Chef träffar Daniel Pink på en frukost i samband med den svenska lanseringen av ”När – vetenskapen om perfekt tajming”, men boken var Chefbok redan när den kom på engelska i april.

Daniel Pink har själv förändrat sina dagar utifrån de upptäckter som han presenterar. Vår energi, koncentrationsförmåga, hur alerta och kreativa vi är fluktuerar över dagen. Forskning på bland annat 500 miljoner tweets visar att vi har en topp, en dal och en återgång.

”Vår kognitiva förmåga är inte statiskt över dagen. Det visar vår prestation på många områden och branscher som skolan, domstolsväsendet, sjukvården, trafiken. De flesta uppvisar bäst resultat på förmiddagen. Det gäller till och med antalet handtvättar som ju är kritiskt för sjukvården”, säger Daniel Pink som fått hela sin familj att endast gå till läkaren på förmiddagarna.

Vill du läsa When på 19 minuter? Den finns i Chefboken biblioteket!

Under vår väg mot toppen, som infaller på morgonen om vi är morgonmänniskor, är vi som bäst på att avstyra distraktioner, vara analytiska och strategiska. Efter lunch minskar den kognitiva förmågan kraftigt och eftermiddagarna bör användas till mer administrativa uppgifter. På seneftermiddagen och kvällen hamnar vi i återgångsfasen. Humöret går upp men vi är inte lika alerta som på förmiddagen. Då är det lämpligt att ägna sig åt det som Daniel Pink kallar insiktsproblem, uppgifter som kräver den kreativitet som uppstår när man är lite mer mentalt avslappnad.

Till dessa nya rön adderar Daniel Pink ny vetenskap om pauser. Han menar att på samma sätt som vår kunskap om sömn totalt har förändrats från att vi såg de som bara sov tre timmar per natt som hjältar till att absolut inte lita på dem, är synen på pauser på väg att förändras.

”Pauser höjer vår förmåga – framför allt om vi tillbringar den tillsammans med andra människor, i rörelse och utomhus.”

Så tag Daniel Pinks nya dagsschema som en intäckning för hur du presterar på topp. Han börjar sin arbetsdag vid halv nio på morgonen genom att gå till jobbet (i garaget på tomten i Washington DC), utan sin telefon. Han öppnar varken mejl eller sociala medier utan skriver hela förmiddagen med ett på förväg bestämt antal ord som mål.

”Det här är första boken som jag hållit min deadline på”, säger han med ett skratt.

På eftermiddagen svarar han på mejl och gör rent administrativa uppgifter. Med minst två i förväg inbokande pauser på 15 minuter då han går en promenad.

Genom att föra dagbok över vad du gör, hur du mår och när kan du själv ta reda när på dygnet som du fungerar som bäst. Då får du veta när du ska lägga dagens viktigaste möte eller fatta rätt beslut.

Hinner du inte läsa en hel bok?

Vi vet att du vill hålla dig uppdaterad men att tiden inte räcker till. Boktraven på sängbordet bara växer. Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för bara 199kr!

Relaterade artiklar

sjalvledarskap-2
Personlig effektivitet

Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

För att självledarskap – en nödvändig ingrediens i distansarbetet – ska fungera krävs mer än ”bara” motivation. Tydlighet kring mål och förväntningar är av yttersta vikt, visar en färsk doktorsavhandling.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
jobbahemmamedbarn
Personlig effektivitet

Distansjobba när barnen är hemma – så lyckas du

Stökigt att jobba på distans när barnen inte kan vara i skolan? Psykologen Anna Bennich ger sina bästa tips för att vårda och hålla igång jobbet – och relationerna.

4 vanor som hjälper dig att sluta jobba på fritiden
Hälsa

Sluta jobba på fritiden – med dessa 4 vanor

Som chef är det särskilt svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Den som alltid är i tjänst riskerar att försumma familjen och gå miste om nödvändig återhämtning. Följ dessa steg för en sundare balans.
Två personer som koncentrerat djupjobbar
Personlig effektivitet

Deep work: 5 regler – för att få din hjärna att prestera på max

Deep work handlar om att med total fokus och koncentration skapa förutsättningar för att låta din hjärna operera på topp. Här är fem regler för att nå dit.
Kvinna som förbereder sig för comebacken på jobbet vid dator
Personlig effektivitet

5 tips: Så bäddar du för comebacken på jobbet

2020 är här och ett nytt jobbår. Med några enkla knep kan du hjälpa dig själv under omstarten efter ledigheten – och se till att du inte inleder året i en uppförsbacke.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.
Personlig effektivitet

7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.