nishteman-hosseini

Så kan du bota talarfobin

Fråga: Många människor tycker att det är obehagligt att tala inför andra, men för mig har det utvecklats till en riktig fobi. Min chef säger att jag är en av de mest kompetenta på avdelningen och att ett sätt att visa det är att hålla i olika dragningar.

Men den ångest jag upplever är så illa att jag överväger att säga upp mig. Finns det något mindre drastiskt sätt för mig att ta mig ur den här situationen?

/Sean

Läs också: Johanna Frelin, vinnare Årets innovativa ledarskap: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Svar: Ja, det låter som att du lider av social fobi eller en nära besläktad specifik fobi som heter talängslan eller ”talarskräck”. För att säkerställa att det är det rekommenderar jag dig att uppsöka en psykolog som har möjlighet att få mer bakgrundsinformation och ställa frågor om hur du upplever obehaget i olika situationer.

Det finns bra och effektiv behandling med KBT mot fobier där man gradvis och under kontrollerade former utsätter sig för sin fobi och på så sätt tränar bort den.

Läs också: 4 sätt att stärka ditt självförtroende

På www.iterapi.se söker de just nu deltagare till en gratis forskningsstudie där de tränar bort talarskräck med hjälp av virtual reality, man får ha på sig VR-glasögon och öva inför en låtsaspublik. Om du söker på ”KBT fobier” i en sökmotor får du upp ännu fler alternativ.

I valet mellan att berätta för din chef eller säga upp dig röstar jag för att berätta och be om att få vänta med den sortens arbetsuppgift tills du känner dig redo.

Det är inte alls konstigt att uppleva känslor av skam och det vore synd att sluta på ett arbete som du trivs på innan du sökt hjälp och behandling.

Läs också: 5 starka trender i ledarskapet just nu

Det låter som du har en god relation med din chef som ser din begåvning och uppskattar din arbetsinsats och att hennes iver grundar sig i att vilja visa upp dig och sprida din kompetens. Om ni slår ihop era kloka huvuden kanske ni kan hitta andra former för att dela din kunskap, t ex i skrift? Hoppas att du får bukt med din fobi så att du inte behöver känna dig så begränsad.

/Nishteman Hosseini, leg psykolog

Läs också: Fem frågor du bör ställa på intervjun