framtid-4

5 punkter: Så här ser ett möte ut – i framtiden

Är du less på att åhörarna zoomar ut när du pratar? Inom några år kan det vara löst genom en helt ny teknik – som passar perfekt för möten.

Vi svenskar älskar att möten. Från 11 till över 16 timmar lägger vi varje vecka på att sitta ner med kunder, kolleger och medarbetare. Men alla kan nog hålla med om att dessa möten inte alltid är det roligaste med jobbet.

Det kommer det bli ändring på, enligt Svenska Möten. Organisationen har plockat ihop en lista med 5 framtidsspaningar om hur våra möten kommer förändras de kommande åren.

Det är dags att glömma konferensmöte i kala miljöer med förutsägbara PowerPoints och monologförande talare. Det ställs allt högre krav på oss som arbetar med möten liksom på chefen som arrangerar konferensen”, säger Sylvia Nylin, vd Svenska Möten.

1) Få åhörarnas reaktion – i realtid

Biometrics är troligen här för att stanna. Med avancerad teknik kan man mäta hur åhörarna tar emot talarens budskap i realtid. Tekniken användes redan under Hillary Clintons presidentkampanj i USA och väntas användas i höstens riksdagsval i Sverige.

2) Företagen måste ta sitt samhällsansvar

Det blir allt viktigare att företag tar sitt samhällsansvar. Enligt en undersökning branschorganisationen Visita gjort uppger 62 procent att man inte valt ett varumärke som inte uppfyller sinn samhällsansvar. Det kan handla allt från att ett konferenshotell köper in lokalproducerade råvaror till att vara bidragande till integrationen genom att anställa nyanlända.

Läs också: 10 tips för effektiva möten

3) Vi vill besöka unika platser

Om du reser bort på en konferens kommer betydelsen av att platsen har ett unikt koncept bli viktigare. Vi kommer i större utsträckning leta efter ställen som bär på en genuin berättelse.

4) Gästen är inte längre gäst

Att åka på konferens för att bli uppassad av servicepersonal kan vara ett minne bort. I stället vill fler ha en hemkänsla och kunna röra sig fritt på anläggningen. Kanske blanda AW-drinken själv och komma bort från avståndet mellan personalen och gästerna. Ett exempel är Sigtunahöjden där receptionen nyligen försvunnit för att ersättas av arbetsstationer där personal och gäster jobbar bredvid varandra.

5) Airbnb-konceptet utvecklas

Att du numera enkelt kan hyra lägenheter av privatpersoner via appar som Airbnb har du nog inte missat. Men nu har konceptet även nått företag. Allt fler hyr ut delar av sin kontorslokal som inte används till andra företag.

Läs också: 10 steg: Så har du ett bra möte

Relaterade artiklar

spara-2
Beslutsfattande

Undersökning: Det här krävs för att behålla duktiga chefer

Möjlighet till kompetensutveckling – det är ett av kraven som arbetsgivaren måste leva upp till om de ska behålla duktiga chefer, visar en Sifo-undersökning.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
kondo
Personlig effektivitet

Marie Kondos bästa städråd: Så här ska ditt skrivbord se ut

Hon har gjort succé som städinfluencer på Netflix. Nu delar experten Marie Kondo, 34, med sig av sina bästa råd för hur du optimerar ditt skrivbord.
produktiv
Personlig effektivitet

5 kända myter om produktivitet – som måste krossas

Här är myterna som är värda att krossa.

pinken
Personlig effektivitet

Daniel Pink: "Gör pappersarbetet – efter lunch”

Genom att välja när på dagen du gör en aktivitet kan du höja såväl din prestation som ditt välbefinnande.
oprahh
Personlig effektivitet

Oprahs 3 frågor för ett perfekt möte

Möten som får en seg start repar sig sällan. Följ istället TV-personligheten Oprah Winfreys strategi för mer effektiva möten.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.