steve-jobs
Foto: Matthew Yohe/Wikipedia

Hemligheterna bakom Steve Jobs presentationer

Det krävs inte en speciellt stor tekniknörd för att få gåshud, eller åtminstone bli imponerad, av Steve Jobs presentation när han 2007 visade Apples iPhone för första gången.

Publikens reaktion när han avslöjar detalj efter detalj hade lika gärna kunnat vara tagen från när någon får in en bra boll på en fotbollsmatch. Men du behöver inte komma med en banbrytande produkt för att hålla en presentation som håller hela din publik på spänn.

Affärssajten Inc.com har, med hjälp av bland annat författaren Carmine Gallo som skrivit boken ‘7 Presentation Secrets of Steve Jobs’, analyserat vad Steve Jobs gjorde för att varje presentation skulle bli en succé. Det här är slutsatserna:

1. Döp presentationen som om det vore en tweet.

Med den enkla rubriken ”iPod: One thousand songs in your pocket” förklarar exakt vad det är du får – samtidigt som du blir nyfiken på hur det fungerar.

Det här kan du även använda när du twittrar eller funderar på hur du ska presentera en ny produkt. Kontentan: Skala bort allt du absolut inte behöver säga.

LÄS OCKSÅ: 10 toppchefers bästa intervjufrågor 

2. Visa din passion.

”Aint that cool?!” upprepar Steve Jobs gång på gång medan han visar hur man scrollar på en iPhone. Han verkar så förälskad i produkten att det nästan är svårt att veta om han talar med sig själv eller publiken. Däremot står det klart att han älskar sin nya telefon. Han upprepar även att han hade kunnat fortsätta leka med den hela dagen om han bara haft tid – varpå han tar emot skratt och applåder från publiken.

Slutsats: Våga visa hur stolt du är – och att du tror på din idé, din produkt, din slutsats eller ditt projekt.

3. Dissa Powerpointen.

Visst, Steve Jobs var minst sagt partisk när det kommer till Apples versus Microsofts produkter och tjänster. Men faktum är att utan Powerpoint måste du vässa din egen presentation och lita på att du utför den strålande och korrekt.

För alla Powerpoint-älskare är ett tips att i alla fall ta bort eventuella textsjok och endast ha några huvudpoänger uppskrivna.

4. Siffror är dina nya bästa vänner.

”Idag ska jag presentera tre revolutionerande produkter. Först en ny iPod med stor pekskärm. Det andra är en revolutionerande mobil. Och för det tredje är en banbrytande internet kommunikationsverktyg”, säger Steve Jobs när han presenterar iPhonen. Publikens jubel nådde sitt klimax när de förstod att det bara var en produkt.

Siffror är, som rubriken i den här artikeln, ett enkelt och väldigt kraftfullt verktyg du kan börja använda redan idag.

5. Tillfredsställ din publik.

De som lyssnar på dig är där av en anledning. Du måste veta vad de förväntar sig – och leverera det.

6. Öva!

Det kanske ser ut som att Steve Jobs bara går upp på scenen och kör sitt race i sin svarta polo och sina lite slitna jeans. Men förmågan att få varenda en i publiken att känna sig som att de sitter i soffan i Steve Jobs vardagsrum och tittar på när han visar sin nya telefon träning om och om och om igen – för alla.

7. Strunta i misstagen. 

Precis som Steve Jobs inte fick igång en bild under en av sina presentationer kan ett misstag hända även dig. Steve Jobs skämtade bort problemet och fortsatte med sin presentation. Så lär av misstagen och undvik att de upprepas men låt dem inte hålla dig tillbaka.

Foto: Matthew Yohe/Wikipedia

LÄS OCKSÅ:

Steve Jobs mötesfilosofi

10 toppchefers bästa intervjufrågor 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bella-2
 

Så var Chefdagen – allt du behöver veta

Här kan du följa liverapporteringen från Chefdagen.

elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden