steve-jobs
Foto: Matthew Yohe/Wikipedia

Hemligheterna bakom Steve Jobs presentationer

Det krävs inte en speciellt stor tekniknörd för att få gåshud, eller åtminstone bli imponerad, av Steve Jobs presentation när han 2007 visade Apples iPhone för första gången.

Publikens reaktion när han avslöjar detalj efter detalj hade lika gärna kunnat vara tagen från när någon får in en bra boll på en fotbollsmatch. Men du behöver inte komma med en banbrytande produkt för att hålla en presentation som håller hela din publik på spänn.

Affärssajten Inc.com har, med hjälp av bland annat författaren Carmine Gallo som skrivit boken ‘7 Presentation Secrets of Steve Jobs’, analyserat vad Steve Jobs gjorde för att varje presentation skulle bli en succé. Det här är slutsatserna:

1. Döp presentationen som om det vore en tweet.

Med den enkla rubriken ”iPod: One thousand songs in your pocket” förklarar exakt vad det är du får – samtidigt som du blir nyfiken på hur det fungerar.

Det här kan du även använda när du twittrar eller funderar på hur du ska presentera en ny produkt. Kontentan: Skala bort allt du absolut inte behöver säga.

LÄS OCKSÅ: 10 toppchefers bästa intervjufrågor 

2. Visa din passion.

”Aint that cool?!” upprepar Steve Jobs gång på gång medan han visar hur man scrollar på en iPhone. Han verkar så förälskad i produkten att det nästan är svårt att veta om han talar med sig själv eller publiken. Däremot står det klart att han älskar sin nya telefon. Han upprepar även att han hade kunnat fortsätta leka med den hela dagen om han bara haft tid – varpå han tar emot skratt och applåder från publiken.

Slutsats: Våga visa hur stolt du är – och att du tror på din idé, din produkt, din slutsats eller ditt projekt.

3. Dissa Powerpointen.

Visst, Steve Jobs var minst sagt partisk när det kommer till Apples versus Microsofts produkter och tjänster. Men faktum är att utan Powerpoint måste du vässa din egen presentation och lita på att du utför den strålande och korrekt.

För alla Powerpoint-älskare är ett tips att i alla fall ta bort eventuella textsjok och endast ha några huvudpoänger uppskrivna.

4. Siffror är dina nya bästa vänner.

”Idag ska jag presentera tre revolutionerande produkter. Först en ny iPod med stor pekskärm. Det andra är en revolutionerande mobil. Och för det tredje är en banbrytande internet kommunikationsverktyg”, säger Steve Jobs när han presenterar iPhonen. Publikens jubel nådde sitt klimax när de förstod att det bara var en produkt.

Siffror är, som rubriken i den här artikeln, ett enkelt och väldigt kraftfullt verktyg du kan börja använda redan idag.

5. Tillfredsställ din publik.

De som lyssnar på dig är där av en anledning. Du måste veta vad de förväntar sig – och leverera det.

6. Öva!

Det kanske ser ut som att Steve Jobs bara går upp på scenen och kör sitt race i sin svarta polo och sina lite slitna jeans. Men förmågan att få varenda en i publiken att känna sig som att de sitter i soffan i Steve Jobs vardagsrum och tittar på när han visar sin nya telefon träning om och om och om igen – för alla.

7. Strunta i misstagen. 

Precis som Steve Jobs inte fick igång en bild under en av sina presentationer kan ett misstag hända även dig. Steve Jobs skämtade bort problemet och fortsatte med sin presentation. Så lär av misstagen och undvik att de upprepas men låt dem inte hålla dig tillbaka.

Foto: Matthew Yohe/Wikipedia

LÄS OCKSÅ:

Steve Jobs mötesfilosofi

10 toppchefers bästa intervjufrågor 

Relaterade artiklar

Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.