Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så är Anders Borg som chef

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Det är lika bra att säga det direkt: Finansminister Anders Borg är mycket omtyckt av departementets drygt 400 anställda. Det inser man snabbt när man läser igenom den medarbetarundersökning som regeringskansliet genomförde förra året.

LÄS MER: Fler Cheftester

På många områden får »Finansen« avsevärt bättre betyg än regeringskansliet. Till exempel anser 87 procent att Anders Borg och hans chefer visar stor respekt för de anställda och deras arbete. Och hela 97 procent är lojala mot de beslut som fattas.

Rabblandet av procentsatser ligger i linje med hur Anders Borg själv skulle ha gått till väga om han skrivit den här artikeln. Troligen skulle han ha börjat med sitt favorituttryck »forskning visar att …«

Anders Borgs karriär tog fart i början av 1990-talet. Han var då den unge och något övertände nyliberalen från Norrköping som fick jobb på Svenska Dagbladets ledarredaktion.

Det folk minns mest från den tiden var att besserwissern Anders Borg under en middag föreläste/mässade om ekonomisk teori så ihärdigt att oppositionsledaren Carl Bildt inte fick en syl i vädret. Bildt blev under en period så sur att han vägrade sätta sin fot på Svenskans redaktion så länge Borg jobbade kvar.

Många vittnar om att tidningens chefredaktör Mats Svegfors hade stor inverkan på den unge Borg och fick honom att mogna politiskt (han tyckte till exempel att privatpersoner borde få äga kärnvapen. Under förutsättning att de fick plats i garaget). De enkla lösningarna fasades ut för den mer komplicerade verkligheten.

Som 24-åring värvades Anders Borg till statsrådsberedningen. Borg var då centralfigur i den grupp som kallades »den nya intellektuella högern«, där även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ingick.

I en intervju i tidningen ETC från 1992 berättar Anders Borg att »ledarskapet inte intresserar honom« och att »makt stänger inne tänkandet«. De strateger och talskrivare som omgav Bildt kallade han sarkastiskt för »retorikstaben«.

Ett år senare blir den lillgamle Anders Borg politiskt sakkunnig hos statsminister Bildt (Borg har i en intervju medgett att det var »ofattbart« att Bildt stod ut med honom).

När han började jobba för den »retorikstab« han tidigare hånat, gjorde han en helomvändning. Den här viljan att ständigt ompröva gamla sanningar är utmärkande för både politikern, människan och chefen Anders Borg. Han tänker gärna om och byter åsikt om han inser att han haft fel.

Fast som chef är egenskapen inte alltid önskvärd. En av Anders Borgs egna chefer från hans tid i finansvärlden säger så här:
»På 90-talet fanns en fara för att han skulle kunna ses som en ’hoppjerka’. Byter man åsikt allt för ofta finns det en risk att man inte inger den stabilitet och den trygghet som en chef bör göra.«
Chefen i fråga rekryterade den blivande finansministern till ett av dennes första chefsjobb inom finansvärlden.

LÄS MER: Anders Borg om sitt ledarskap

»På den tiden var han lite valpig och osäker i sin roll, men det ska sägas att det inte är lätt att bestämma över experter när man är ny som chef«, säger han och minns Borgs heta temperament.
»Han hade inte alltid tålamod med dem som inte var lika snabba i huvudet som han själv.«

Anders Borgs gamle chef betonar att man som ledare ibland måste bita sig i läppen och inte avbryta medarbetare.
»Det där är fel, det där var väl inte så smart, kunde han säga till sina medarbetare.«
»Anders är ju enormt snabb i huvudet, hans utmaning var att inte springa för fort för då hänger inte alla med. Men det här tror jag att han klarar mycket bättre nu.«

En annan medarbetare från tiden i finansvärlden säger så här:
»På en skala ett till tio i genomtänkthet låg han ofta på nio och tio, men sedan kunde han säga en tvåa ibland. En mer slipad politiker säger sexor och sjuor hela tiden.«

I dag får Anders Borg mycket goda vitsord från sina medarbetare på alla nivåer. En mellanchef berättar att Borg är den åttonde finansministern som han jobbar under.
»Han är oerhört kunnig. Han har den bästa framförhållningen och är väldigt bra på att ge feedback. Han är mycket strategisk. Det var ju Göran Persson också, och Anders är på samma nivå«, säger medarbetaren som även uppskattar hans peppande ton internt.

»Hej, alla vänner på budgetavdelningen«, är en typisk hälsningsfras när Borg öppnar ett möte. Det goda humöret och respekten för medarbetarna talar många om. Han hälsar till exempel alltid artigt på sina säkerhetsvakter, vilket inte alla ministrar gör.

Anders Borgs starka chefskap bygger delvis på att han egentligen aldrig har strävat efter att bli en ledare. Att bestämma över andra har aldrig varit en drivkraft.

Hans ledarskap är än i dag värderingsdrivet, han talar ofta om att han ser sin tid som finansminister som ett slags »värnplikt«, något han gör för landets bästa. Att säga ja till jobbet som finansminister var hans »plikt«.

»Anders sprider verkligen en känsla av att det vi gör är viktigt, att det vi sysslar med är för det allmännas och landets bästa. Jag tror att många tycker att det känns mycket motiverande«, förklarar en nära medarbetare.

Finanskrisen har gett Anders Borg ett tillfälle att visa att han står pall som chef. Den skepsis som fanns mot honom som nyliberal räknenisse är så gott som glömd. I dag verkar till och med många av hans politiska motståndare se honom som ett slags modern och folkkär variant av socialdemokraternas klassiske finansminister Gunnar Sträng.

»Även när Anders tillträdde som finansminister för tre år sedan fanns det kvar lite valpighet hos honom. Jag sa åt honom att han måste vara mer minister och statsman. Inte hålla på och visa diagram på presskonferenser«, säger en av hans gamla chefer med stolthet i rösten.

På finansdepartementet jobbar eliten, de smartaste av de smartaste. Pallar du inte hårda tag ska du nog söka dig någon annanstans. Det är i alla fall en bild som många anställda gärna odlar. Därför passar det perfekt att högste chefen är smartast av alla.

Anders Borg beskrivs nästan som ett slags supermänniska av sin personal. Han anses vara extremt intelligent och receptiv och tål en näst intill omänsklig arbetsbelastning. Att han i en del undersökningar rankas som en viktigare opinionsbildare än statsminister Fredrik Reinfeldt passar den interna imagen.

Att man inte pratar en massa strunt på departementet utan snabbt kommer till pudelns kärna är givet.
»Vi är resultatinriktade, vårt fokus ligger alltid på att hitta maximal produktivitet. Om någon inte klarar kraven hjälper Anders honom eller henne att hitta rätt. Han eller hon har väl inte letat på rätt ställe«, förklarar en mellanchef pedagogiskt.

Den som inte klarar det höga tempot och inte lever upp till kraven konfronteras alltså av finansministern, som ibland glömmer bort att han har en stark maktposition.

Att bli underkänd av »geniet« Anders Borg kan sätta taggar i ömtåliga ekonomisjälar.
»Jag tror att han ser på sig själv mer som ekonom än som politiker, att han nästan tänker att det är en slump att det är just han och inte den andre personen i rummet som är finansminister«, säger en medarbetare.

Finansens machoimage till trots uppskattas Anders Borgs mjuka ledarskap. Han har själv alltid varit respektlös mot koder och positioner och kräver därför ingen överdriven respekt från personalen.
»Det finns ju chefer som vill härska genom att skrämma skiten ur en människa som gjort en dålig grej. Så är det verkligen inte här, vi försöker i stället att ställa oss på varandras kunskapsaxlar och på det sättet komma högre«, förklarar en mellanchef filosofiskt.

Anders Borg drar sig inte för att göra grovjobbet själv om det behövs. Det vill säga vara en »number cruncher«, som det heter på Finansens interna slang. Alltså att gräva fram de siffror och det underlag som den ekonomiska politiken sedan bygger på.

»Han är inte rädd för att kavla upp ärmarna och gräva i dyngan. Han delegerar aldrig ut ett uppdrag som han inte skulle kunna tänka sig att göra själv«, säger en medarbetare.

Att hitta fel och brister i Anders Borgs ledarskap på Finansen är inte lätt. Dels verkar de flesta inte ha så mycket negativt att säga om honom, dels präglas finansdepartementet av stark lojalitet med chefen och medarbetarna.

Man gnäller inte. Man pratar inte skit. En del medger att chefen trots allt har sina fel och brister, men att det bara blir löjligt och fjuttigt att tala om dem när han gör ett så fantastiskt jobb. Den lilla kritik som riktas mot honom är att han har kvar sin ungdoms heta humör.

»Han kan fortfarande bli jävligt förbannad. Vad han blir arg på? Om han inte har fått en rapport eller ett underlag som han bett om. Sedan gäller det att ta saker med Anders vid rätt tillfälle. En timme innan han ska vara med i Ekots lördagsintervju är till exempel fel tillfälle«, säger en medarbetare som poängterar att utbrotten blåser över snabbt och att han alltid ber ursäkt.

En annan sida av Anders Borg som inte kommer fram i medierna är den ironiske och skämtande finansministern. Hans närmaste medarbetare vittnar om en chef som gärna skrattar och skojar om det mesta, gärna med en ironisk vinkling.

»Vi skämtar och driver mycket med varandra, han har en bitsk och ironisk humor«, säger en anställd som både beklagar och förstår att chefen inte kan visa den sidan offentligt.

Egenskapen uppskattas mycket av hans närmaste medarbetare, som tror att Anders Borgs humor är en nödvändig ventil för en man som personligen anses vara ansvarig för många svenskars väl och ve.

Anders Borg sägs också vara mycket noga med att se till att det går rätt till formellt sett med personalärenden, till exempel lönesättning och medarbetarsamtal. Det förekommer ofta att han refererar till hur hustrun Sanna, företagare i hotellbranschen, har löst olika personal- och chefsfrågor.

Just hans stora intresse och personliga engagemang i sina medarbetare talar många om.
»Anders har väl varit briljant sedan han var 14 år. Med stigande ålder har han dessutom visat sig vara en mycket ömsint person. Han är bra på att snabbt se om någon inte mår bra«, säger en kollega som arbetat nära honom i många år.

Han beskrivs dessutom av många som oerhört snäll och omtänksam bakom ministermasken. En gammal medarbetare och vän kopplar Anders Borgs mjukare sidor till hans religiösa och kristna sida.
»Han är bra på att förlåta och dömer inte andra människor så hårt.«

LÄS MER: Cheftest med Jan Björklund

LÄS MER: Anders Borg till kompetensgalan

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden