Anders Borg om sitt ledarskap

Du har sagt att du aldrig ville bli chef. Hur menade du då?
”Jag har alltid sett mig själv mer som expert än ledare. Jag har heller aldrig strävat efter en offentlig roll. Så som det är nu, att jag inte kan gå in på en bensinmack utan att alla vet vem jag är, är inte något jag är positiv till.”

Hur påverkar det dig som person?
”Det är svårt att säga hur det påverkar min person. Men i grund och botten handlar det om att behålla de trygga värderingar som jag får genom min familj och mina vänner. Att bottna i det som är djupare än det offentliga.”

Man ser ofta beskrivningen att du och Fredrik Reinfeldt har ett delat ledarskap. Håller du med om det?

”Nej. Han är min chef. Det är väldigt tydligt.”

Ni är kompisar också. Är det svårt att skilja på rollerna?
”Mina bästa kompisar har alltid varit mina medarbetare. Så har det alltid varit. Jag har fantastiska medarbetare, de är kompetenta och hängivna.”

I Socialdemokraternas Magdalena Andersson har du fått en stark motståndare. Hur påverkar det ditt eget ledarskap att ha en så tydlig motpart?
”Jag är inne på min fjärde socialdemokratiska motståndare – och det kommer att gå bra mot henne också. Annars är tydlighet bara bra. Det är viktigt att det finns en tydlighet i politiken.”

När blir du arg?
”Jag blir inte arg lika ofta i dag som tidigare. Jag jobbar hårt med att tygla mitt relativt häftiga humör. En organisation mår bättre av att ha en lugn chef. Jag sover också ofta på saker om de gör mig upprörd. Ibland kan det vara bra att vänta några dagar innan man reagerar.”

Blir du inte trött av att vänta ut det?
”Det är inte lika jobbigt som när jag brusar upp och måste reparera skadan som uppstod när jag blev arg.”

Vad skulle du säga om något av dina barn kommer och säger ”pappa, jag vill bli chef”?
”Då skulle jag be dem att tänka på chefskapet under en längre tid. Att vara chef är väldigt ansträngande. Samtidigt är det bara i en gammal värld som man är chef i hela sitt liv. I dag är man chef under en period av sitt liv. Sedan gör man något annat.”

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.