Anders Borg om sitt ledarskap

Du har sagt att du aldrig ville bli chef. Hur menade du då?
”Jag har alltid sett mig själv mer som expert än ledare. Jag har heller aldrig strävat efter en offentlig roll. Så som det är nu, att jag inte kan gå in på en bensinmack utan att alla vet vem jag är, är inte något jag är positiv till.”

Hur påverkar det dig som person?
”Det är svårt att säga hur det påverkar min person. Men i grund och botten handlar det om att behålla de trygga värderingar som jag får genom min familj och mina vänner. Att bottna i det som är djupare än det offentliga.”

Man ser ofta beskrivningen att du och Fredrik Reinfeldt har ett delat ledarskap. Håller du med om det?

”Nej. Han är min chef. Det är väldigt tydligt.”

Ni är kompisar också. Är det svårt att skilja på rollerna?
”Mina bästa kompisar har alltid varit mina medarbetare. Så har det alltid varit. Jag har fantastiska medarbetare, de är kompetenta och hängivna.”

I Socialdemokraternas Magdalena Andersson har du fått en stark motståndare. Hur påverkar det ditt eget ledarskap att ha en så tydlig motpart?
”Jag är inne på min fjärde socialdemokratiska motståndare – och det kommer att gå bra mot henne också. Annars är tydlighet bara bra. Det är viktigt att det finns en tydlighet i politiken.”

När blir du arg?
”Jag blir inte arg lika ofta i dag som tidigare. Jag jobbar hårt med att tygla mitt relativt häftiga humör. En organisation mår bättre av att ha en lugn chef. Jag sover också ofta på saker om de gör mig upprörd. Ibland kan det vara bra att vänta några dagar innan man reagerar.”

Blir du inte trött av att vänta ut det?
”Det är inte lika jobbigt som när jag brusar upp och måste reparera skadan som uppstod när jag blev arg.”

Vad skulle du säga om något av dina barn kommer och säger ”pappa, jag vill bli chef”?
”Då skulle jag be dem att tänka på chefskapet under en längre tid. Att vara chef är väldigt ansträngande. Samtidigt är det bara i en gammal värld som man är chef i hela sitt liv. I dag är man chef under en period av sitt liv. Sedan gör man något annat.”

Relaterade artiklar

Illustration med en liten stuga med skylten kontor framför ett fjäll.
 

5 nya arbetssätt i hybridvärlden

Har du hört talas om hybrid 3:2, on demand- och scaleup-kontor? Det är några av de allra senaste arbetssätten i framtidens ännu mer flexibla arbetsliv. 
Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
tomtkontor-2
Ledarskap

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576-2
webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.