Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Rapport: Pandemin har bromsat jämställdheten på börsen

Coronakrisen har bromsat börsbolagens arbete med jämställdhet, visar den årliga rapporten från stiftelsen Allbright. ”Ägarna i svenska bolag ser inte jämställdhet som en avgörande faktor för framgång”, säger stiftelsens vd Amanda Lundeteg.

Ledarskap
Publicerad
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright
Foto på Amanda Lundeteg, tv: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi

Den röda listan över börsbolag som helt saknar kvinnor i ledningsgrupperna växer, visar 2020 års rapport från den partipolitiskt obundna stiftelsen Allbright som arbetar för diversifiering och jämställdhet inom näringslivet. Andelen sådana bolag ökade under året från 20 till 21 procent, samtidigt som jämställdhetsutvecklingen stod still på styrelse- och vd-nivå för tredje året i rad.

Ingen bransch når längre upp till spannet för jämn könsfördelning, enligt rapporten. Störst tapp syns hos branschen konsumenttjänster, som under året minskat antalet ledarkvinnor med sex procentenheter.

Allbrights vd Amanda Lundeteg menar att det är coronakrisen som stoppat framstegen för jämställdhet i svenskt näringsliv:

”I kristider faller arbetet för jämställdhet och mångfald i glömska, i bästa fall läggs det på hyllan. Coronakrisen används som alibi för att inte behöva göra ett jota”, säger hon i rapporten och menar att utvecklingen ger skäl till oro.

”Till skillnad från fjolårets rapport finns det i år knappt några framsteg värda att fira. Andelen kvinnor i börsens ledningar ökar förvisso med en procentenhet och utgör nu en fjärdedel. Men det är viktigt att komma ihåg att andelen kvinnor senaste året ökat till följd av att bolagen stramat och ledningsgrupperna krymper. Ett falskt jämställdhetssteg som ingen bör låta sig luras av”, säger hon och fortsätter:

”Att jämställdhet och mångfald leder till ökad innovation, kreativitet och lönsamhet är fastslaget sedan länge. Att näringslivets yttersta makthavare väljer att schabbla bort chansen till framtida utveckling är obegripligt. Svenska bolagsägare framstår nu som undanglidande bakåtsträvare. Om inte ägarna sätter fart kommer politiker återigen sätta kvoteringsfrågan på dagordningen”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden