Quiet quitting särskilt vanligt bland svenskar
Det omtalade arbetsmarknadsfenomenet ”quiet quitting” – tyst nedtrappning – är särskilt vanligt bland svenskar. Det hävdas i en undersökning från rekryteringsföretaget Randstad.
I åldrarna 25-34 år svarar 45 procent av de yrkesverksamma svenskarna i Randstads undersökning att de någon gång genomfört en tyst nedtrappning, det vill enbart gjort det nödvändigaste på jobbet och ingenting mer.
För gruppen 55-67 år är motsvarande siffra 31 procent.
Sammantaget känner 38 procent av svenskarna igen sig i fenomenet, vilket placerar Sverige på en kanske föga hedrande femteplats internationellt.
Vad bör göras?
”När nya generationer kliver in på arbetsmarknaden behöver arbetsgivare vara observanta på vad som engagerar just dem. Här gäller det att vara påläst – men även intresserad av den nya generationen”, kommenterar Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.
”Det kan behövas förändring i företagskultur, arbetsbelastning, utvecklingsmöjligheter, ledningsstrategi eller internkommunikation”, fortsätter hon.
Arbetslivstrenden med att smygsluta uppstod i USA efter pandemin, spred sig sedan globalt och fick det att koka på sociala medier.
Den negativa, passivt-aggressiva klangen till trots, menar vissa hr-experter att tyst nedtrappning kan vara en sund reaktion bland stressade eller på gränsen till utbrända medarbetare som i covid-pandemins kölvatten insett vad som är verkligt viktigt i livet.
Enligt en sådan tolkning är quiet quitting snarast ett välbehövligt stridsrop för en rimligare tillvaro och bättre balans.
”Jag skulle föredra om människor sa rationellt levnadssätt, i stället för tyst nedtrappning”, har Paula Allen, global forskningschef inom hr-företaget Life Works, sagt till Euronews Next.
topplistan över länderna där man i högst grad ägnar sig åt quiet quitting
- Indien – 56 procent
- Hong Kong – 43 procent
- Polen – 43 procent
- Rumänien – 41 procent
- Sverige – 38 procent
- Portugal – 35 procent
- Singapore – 35 procent
- Tjeckien – 36 procent
- Norge – 36 procent
- Argentina – 34 procent
Källa: Randstad/Workmonitor
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.