Min livsviktiga metod för beslutsfattande
Det är många nya som har börjat på Chef under det senaste året och nu går det inte in ett enda skrivbord till om vi inte börjar sätta folk i mötesrummen. Vi sitter alla i ett enda stort rum och jag älskar den ökade energin och snacket vid skrivborden, ett plötsligt skratt, någon som ringer i säljklockan.
Det är spännande att se hur dynamiken förändras bara för att ett par nya personer kommer in. Och jag har gång på gång fått anledning att fundera över saker som vi, som nu varit här ett tag, börjat ta som självklara.
En del av det som nu synliggörs i vår kultur och våra arbetssätt kan vi slänga ut, göra effektivare och smartare. Nya ögon ser andra saker och vi har genomfört flera förändringar som lett till förbättringar.
Läs också: Investera i tid med dina medarbetare – läs Petter Stordalens succékrönika
Men så ser man också än tydligare vilka delar man vill behålla. Och tvingas formulera och förklara varför. Det är de delar av kulturen som utgör själva hjärtat och blodomloppet. Och ingrepp där kan faktiskt leda till döden.
Jag har till exempel insett att vårt sätt att fatta beslut på varken är snabbast eller enklast och kan vara svårt att förstå i början. På Chef vill vi ha så många som möjligt involverade så tidigt som möjligt. Vi vänder och vrider, tar in synpunkter och pratar mycket.
Läs också: Så får du bästa lönen
Det kan ta tid, det kan bli tjafsigt. Ibland kommer vi en hel delegation till möten med en stackars konsult. I en arbetsmetod med stormöten kan det verka otydligt när ett beslut fattas.
Men faktum är att i 90 procent av fallen blir besluten liksom automatiska. Man känner oftast gemensamt att ”där satt den”. Med prestigelöshet och inställningen att bästa idén vinner hjälper man fram varandra att tillsammans hitta de bästa lösningarna. Och det är så jäkla härligt när det funkar.
Det är förståeligt om man i början tycker att detta verkar synnerligen ineffektivt. Men det är det inte. Det är en livsviktig del av vårt dna. Det vi förlorar i tempo i början vinner vi under resten av processen.
Läs också: Frågan Linkedins rekryterare aldrig missar att ställa
Alla har fått säga sitt vilket gör att alla är inkluderade, informerade och delaktiga från början. De hinder som uppstår hjälps vi åt att lösa eftersom de är våra gemensamma. Men många potentiella problem har vi också kunnat förutse eftersom olika professioner fått säga sitt på förhand.
Alla som jobbar på Chef är drivna av att ta ett stort eget ansvar och blir demotiverade om de inte får vara med. Ingen gillar att få arbetsuppgifter dumpade på sig i efterhand. Så här har vi jobbat i åratal, men jag har inte sett det som en tydlig metod förrän nu.
Vår utmaning nu när vi växer och gör allt fler olika saker är att hela tiden hitta nya smarta arbetssätt, men inse vad som är vårt varma, bultande hjärta.
Läs mer om hur svenska chefer fattar beslut i vår undersökning!
Jag applåderar just nu:
Historiskt tal
Jag har tappat rösten, sa hon och sen höll hon ett tal som kommer att bli historiskt, på Golden Globe-utdelningen. Meryl Streep tog emot hederspriset på galan. Hon överskred med råge tiden för sitt tacktal och använde den till ett häftigt angrepp på Trump. ”Hans sätt att mobba människor krossar mitt hjärta”, sa hon. Och Trump förnekade sig inte; ”Meryl Streep är en kraftigt överskattad skådespelerska” inledde han sin motoffensiv på Twitter. Talet finns på Youtube.
Pjäs att längta till
Ser så fram emot att se geniala Krister Henriksson gestalta själva urtypen för den självupptagna kulturmannen när Lena Anderssons succéroman Egenmäktigt förfarande nu blir teater. Premiär på Scalateatern i Stockholm 25 januari.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.