Manliga chefer får högre lönelyft än kvinnor

Mångfald
Publicerad

Löneskillnaden mellan de som är chefer och de som inte är chefer skiljer sig mellan olika branscher och mellan män och kvinnor. Men det är männen som drar det längsta strået.

”I både privat och kommunal sektor är chefslönepremien högre för män än för kvinnor”, skriver Saco i sin rapport.

I privat sektor är premien för kvinnor 25 procent, och 30 procent för män. I kommunal sektor är den 28 procent för kvinnor och 34 för män.

Christina Franzén, en av författarna till boken Genusmedvetet ledarskap, är inte förvånad över siffrorna.

”Vi har vetat det länge. Det ser man i alla offentlig lönestatistik. Ju högre upp i hierarkin, desto större skillnader.”

Hon tror att en av förklaringarna till skillnaderna är att mannen är norm för ledarskapet.

”Den riktiga chefen är man. Allt annat är en avvikelse och vi ger inte samma värde till det som avviker från normen. Vi sätter lön utifrån kön.”

För att komma tillrätta med löneskillnaderna tror Christina Franzén att det är viktigt att öka kunskaperna i frågan.

”När man pratar med människor om löneskillnader tycker de flesta att det ska vara lika lön för likvärdigt arbete. Det är viktigt att som Saco gör synliggöra hur det ser ut. Fakta är viktigt för att kunna förändra och vill vi så går det.”

I statlig sektor är skillnaden minst mellan könen. För kvinnor är chefslönepremien 33 procent och männens 31 procent.

Totalt är det relativt stora löneskillnader mellan kvinnliga och manliga chefer.Under de första tio åren på 2000-talet har skillnaderna legat på mellan 12 och 16 procent (till männens fördel).

Enligt Sacos undersökning är snittlönen för chefer i privat sektor 56 910 kronor, jämfört med 49 544 kronor i statlig sektor och 42 181 kronor i kommunal sektor. För icke-chefer är motsvarande snittlöner 39 482 kronor i privat sektor, 34 105 kronor i statlig sektor och 29 115 kronor i kommunal sektor.

LÄS MER: Jämställdhet gynnar affärerna

Hela rapporten finns i pdf-format här.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden