alexander-holmberg-7

”Man är inte slut på arbetsmarknaden vid 50 plus”

Fråga: Jag har fått ett erbjudande om avgångsvederlag på en årslön. Eftersom jag under en längre tid har känt av en sviktande motivation i mitt arbete och längtat efter att få starta eget känner jag mig frestad att tacka ja.

Men jag är också medveten om att jag har hunnit fylla 55 år och inte längre är världens mest attraktiva på arbetsmarknaden.

Dessutom har jag en familj med två tonårsbarn att försörja. Min fru tycker att jag är galen som ens funderar på att tacka ja. Samtidigt känns det som att detta är en chans som kanske aldrig kommer igen.

/Anders

Läs också: De fem hetaste yrkesrollerna just nu

Svar: Välkommen till ett vanligt dilemma som det tyvärr inte finns någon enkel lösning på.

Jag ska gå rakt på sak. Om du ska starta en egen verksamhet, måste du räkna med avsevärt mycket mer arbete än i dag. Det är en tuff utmaning att starta eget. Däremot är det mycket motiverande att bygga och utveckla någonting man drömt om eller vill förverkliga. För att lyckas med det är min absoluta rekommendation att du har med alla i din familj på din plan, eftersom de kommer att påverkas.

Ta hjälp av en skicklig coach för att sortera det här och göra en ”som om”-plan.

Läs också: ”Medarbetaren stökar till i teamet”

Vad skulle hända för dig personligen, din karriär och för din familj kommande tio år om:

 - du blir egen?

 - du blir arbetslös?

 - du får ett nytt jobb?

 - stannade kvar?

Jag inbillar mig att när man väl tänkt tanken att sluta på ett arbete, så sitter tanken kvar. Då är det bara en tidsfråga. Men kom ihåg att sviktande motivation på arbetet inte är samma sak som att bli entreprenör.

Acceptera inte tanken på att om man är +50 så är man slut på arbetsmarknaden. Det är en attityd och ett förhållningssätt som vi gemensamt behöver ändra på.

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

Läs också: Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Experterna

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.
Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Experterna

Fråga: ”Ska jag vara ärlig med min depression?”

Fredrik ska söka nytt jobb. Men han är osäker hur ärlig han ska vara om att han tidigare haft utmattningsdepression. Chefs expert svarar honom.
Experterna

6 tips för att öka din effektivitet

Hur kan jag öka min effektivitet och räcka till för min uppgift? Det undrar kommunchefen Ola. Chefs ledarskapsexpert Alexander Holmberg delar med sig av 6 grundläggande tips.
Experterna

Kan min karriär ta skada?

Kan det att jag vill ha avlastning i form av delat ledarskap skada min karriär? Ledarskapscoachen Alexander Holmberg avråder från att gå den vägen – och ger ett alternativt tips.
Experterna

Vad kan jag begära i lön?

Vad är en rättvis lön? Alexander Holmberg, Chefs ledarskapscoach och chefsutbildare, hjälper en läsare på traven.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Experterna

Vilken titel ger mest lön?

En läsare undrar vilken ledarroll hon ska välja för att få högst lön.
Experterna

Borde jag tjäna mer som regionchef?

Hej Krister!

Jag jobbar som regionchef inom retail med sex säljare under mig. Jag är 28 år gammal,  civilekonom och har jobbat som regionchef sedan september 2008. Jag tjänar 31500 kronor, något bonussystem har vi inte. Vi är totalt fem
regionchefer i Sverige och jag vet att vissa av mina kollegor tjänar runt 50.000 (dessa har dock jobbat inom företaget i runt tio år). Borde jag kräva mer?

Mvh
Daniel
Experterna

Vad kan jag begära i påslag för mer ansvar?

Hej. Jag är 24 år och har precis blivit befordrad till någon form av chefsposition.

Jag har ingen erfarenhet men har de senaste två åren varit aktiv i kampanjer och personal. Jag jobbar på ett framgångsrikt bageri med försäljning och jobbar i butiken och går efter resturangavtal som lön.

Nu har mina uppgifter blivit att avlasta min egen chef med frågor som rör personalen: att de sköter sina rutiner, servar våra kunder, se till så alla kommer överens och trivs mm. Även kommunikationen mellan bageri och personal
står jag för.

Jag informerar och lär upp personalen om viktiga frågor som allergier och nya produkter. Min nya position är också att marknadsföra våra varor och skapa merförsäljning, ett område som jag känner mig vilsen i men vi har aldrig haft någon som tagit hand om det förut utan cheferna har skött den biten själva. Min situation är lite unik kan jag tänka mig. Men vad kan jag tänkas begära i lön?

Experterna

Vad ska en biträdande butikschef tjäna?

Hej, jag är butikschef i Stockholm och har en biträdande chef under mig och ska nu löneförhandla med personen i fråga. Butiken har cirka 10 anställda och är ett multinationellt varumärke. Vad är en rimlig lön för personen? En mycket duktig person som sköter bland annat inköp, dekoration, försäljning och övriga göromål tillsammans med mig. Tacksam för tips och förslag!

Experterna

Vad ska jag tjäna som butikschef i klädbutik?

Jag har  blivit erbjuden en butikschefstjänst i en större klädfirma. De vill att jag ska ge löneanspråk. Jag kommer att ha 7 medarbetare under mig. Vad ska jag ge för löneanspråk?
Jag har lång erfarenhet av servicebranchen och är 40 år.
Experterna

Vad bör jag tjäna som produktionsledare?

Hej Krister!
Så var det dags för lönesamtal igen och frustrationen närmar sig total.
Jag är snart 40 år och arbetar som produktionsledare inom ett livsmedelsföretag i Halland sedan 6 år tillbaka. Har högskoleexamen och det är mitt fjärde chefsjobb. Jag har personal- och budgetansvar för 32 tillsvidaranställda medarbetare och cirka 15 tillfälligt anställda under säsongen. Jag har en måndadslön på 28 500 kronor, ingen övertid och 30 dagars semester. Mina medarbetare har de senaste tre åren gjort lysande resultat och jag tror mig veta att min insats som ledare varit av betydelse. Vet sedan tidigare att jag ligger under de manliga cheferna i lön men fick lönekartläggningen i min hand och konstaterade att jag har 81% av deras snittlön.
Vad är rimligt för mig att begära?

Mvh Malena
Experterna

Vad bör en elansvarig arbetsledare tjäna?

Hej Krister!
Jag har fått ett anställningserbjudade på ett större industribolag som elansvarig arbetsledare. Jag har arbetat där som inhyrd elektriker i cirka 13 år. Det har gett mig expertkunskaper inom deras produktion och fastighet. Jag ska uppge ett löneanspråk samt ersättning för behörigheten. Har du ett bra rimligt minimum- o maximumxförslag?
Mvh Erik
Experterna

Får tjänstlediga ingen löneökning?

Hej!
Jag är sedan sju år tillbaka anställd i en statlig myndighet men sedan ett år tillbaka tjänstledig för studier. Arbetsgivaren har gjort till praxis att ge noll kronor i löneökning till de som är tjänstlediga. Jag är inne och arbetar ibland samt arbetar alla lov inkl hela sommaren. Individuell lönesättning tillämpas på myndigheten. Är det okej att få noll kronor bara för att man är tjänstledig?
MVH Hans

Experterna

Vad ska en coach begära i ingångslön?

Jag är kvinna och 31 år gammal. Jag är snart färdigutbildad studie- och yrkesvägledare inom beteendevetenskap. Jag har under utbildningens gång haft totalt 21 veckorspraktik med jättebra omdömen,
och har i utbildningen gått 2 coachningkurser. Jag söker nu jobb inom det kommunala som coach inom omställning i Skåne län. Jag har 12 års erfarenhet bakom mig inom handikappomsorgen.Vad ska jag begära i ingångslön?