Lycka är att ta på sig kockskjortan

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

Det var aldrig självklart att jag skulle bli vd. Många tror nog det eftersom Max startades av mina föräldrar som ett gatukök i Gällivare. Nu drygt 40 år senare har vi vuxit till närmare 90 restauranger och företaget är fortfarande ett familjeföretag. Trots att jag föddes in i Max har jag fått kämpa hårt för att förtjäna vd-posten. Min pappa lärde mig tidigt vikten av hårt arbete och pengars värde. Jag har delat ut reklamblad, städat, jobbat i kassan, som kock och som restaurangchef.

Trots att jag varit vd i snart tio år ser jag det som en daglig utmaning. Oavsett om jag städat toaletter eller tagit över som chef för en restaurang har jag kommit först och gått sist.

Som vd har jag fortsatt ha en fot i den dagliga verksamheten. Vanligtvis är jag ute på våra restauranger en till två dagar i veckan. Det är där, i verkligheten, och i samtal med medarbetarna som jag får störst inspiration. Men bäst trivs jag när jag får ta på mig kockskjortan och laborera med smakerna i köket.

Jag har även turen att få arbeta nära min bror som är vice vd. Under en kort period för många år sedan drev vi en bar ihop i Spanien som hette ”Två bröder och en bar”. Det var en kul tid, men det känns betydligt bättre att vara två bröder och flera hamburgerrestauranger.

Jag tog över som vd på Max när jag var 26 år. Min unga ålder har ofta varit en till­­gång, inte minst i synen på ledarskapet i ett modernt företag. I grund och botten är jag tillbakadragen, men i min yrkesroll är målsättningen att vara närvarande i verksamheten och inspirera både mina anställda och branschen att våga tänka nytt.

Jag vill att vårt interna arbete ska göra våra anställda till ambassadörer. Om man skapar en bra arbetsmiljö och sätter värde­ringar som medarbetarna kan stå för sker det per automatik. Min pappa är rullstolsburen och har visat vikten av att även funktionsnedsatta ska få vara en självklar del av arbetsmarknaden. Max är en bra bit på väg att infria vårt mål att ha minst två funktionsnedsatta medarbetare per restaurang. Det har genomsyrat hela verksamheten och ökat den interna stoltheten. Men framför allt hjälper de oss att höja kvaliteten, de ger gästerna bra service och bidrar med meningsfull kunskap.

Fördelen med ett familjeföretag är att ledarskapet blir väldigt synligt i varje led och att vi kan fokusera på långsiktiga mål i stället för enbart på vinst. Därför kan vi som ett annat exempel också satsa mer på att driva miljöfrågan. Vi klimatkompenserar till exempel för alla våra måltider, för att ge vårt bidrag för en hållbar värld.

För mig personligen innebär ledandet av ett familjeföretag att jag har dubbla förväntningar på mig, både från pappa att förvalta det företag som han byggt upp och krav från styrelseordföranden att fortsätta utveckla verksamheten. Nu råkar de rollerna vara en och samma person, men det ökar snarare förväntningarna.

Min största utmaning som chef och vd är att ständigt fortsätta växa, men sam­tidigt öka kvaliteten. Ju mer vi expanderar och ju fler vi anställer, desto större blir utmaningen att fokusera på rätt saker.

Min största önskan är att driva ett håll­bart ledarskap och förhoppningsvis både inspirera och utmana våra bransch­kolleger, inte bara i Sverige utan i världen. Det att driva affärer på ett ansvarsfullt sätt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden