maud-2

Klä dig rätt – för att vässa ditt ledarskap: 3 tips

Stilsäkra vd:n Maud Spencer använder kläderna för att vässa sitt ledarskap – och göra bättre affärer. Och hennes välklädda exempel har spridit sig inom företaget, ända ut på fabriksgolvet.

Under sina åtta år som flygvärdinna -förundrades Maud Spencer över uniformens effekter, både på omgivningen och henne själv.

”Det blev så väldigt tydligt, med uniformen, hur jag sträckte på ryggen, gick in i min yrkesroll och blev bemött med en särskild respekt”, säger hon.

Insikterna har hon tagit med sig till sin nuvarande roll som vd och ägare till Svalson, ett företag med cirka 40 anställda i Öjebyn strax utanför Piteå, som tillverkar eldrivna fönster och skjutluckor. Produkterna exporteras över hela världen, till kunder som Disneyland i Shanghai och modehuset Christian Dior i Paris.

Att klä sig rätt inför jobbet är en självklarhet för Maud Spencer. Att komma till affärsmöten i jeans skulle hon aldrig drömma om.

På arbetet föredrar hon välsittande kostymklänningar, högklackade skor och gärna någon extra färgklick i form av sjal, handväska eller annan accessoar. Sin stil beskriver hon som kvinnlig, professionell. En favoritdesigner är Karen Millen.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Maud Spencers välklädda exempel har spridit sig inom företaget, ända ut på fabriksgolvet. Blåställen har ersatts med arbetskläder i en grå nyans för att bättre matcha de metaller man arbetar med, om man nu inte föredrar de rosa arbetsbyxor som också finns som alternativ. Snyggt och propert ska det vara, plaggen ersätts så fort de börjar bli nötta och slitna. Klädseln har betydelse på Svalson, för trivseln och yrkesstoltheten.

Välkläddheten är ett sätt att visa respekt. Inför arbetsuppgifter, kunder, medarbetare – och sig själv. Snygga, smakfulla kläder stärker såväl självkänsla som hållning, liksom tryggheten i rollen som chef, menar Maud Spencer. Med klädseln vill hon signalera att hon är ansiktet utåt, den man vänder sig till, chef för ett internationellt framgångsrikt företag och en seriös person.

”Det ska synas att jag är chef, och att jag vill bli behandlad som en sådan. Och det blir jag. I mitt fall råder ingen tvekan.”

”Som chef är det praktiskt att sticka ut. Jag tror säkert att min stil har underlättat kontakterna med kunder, och lett till bättre affärer. Sedan är det roligt att klä upp sig. Jag är över 50, och känner att jag kan ta mig större friheter än tidigare. Vore jag 30 år och anställd, skulle jag nog klä mig mer nertonat.”

Läs också: Ultimata frågan Zalandos toppchef ställer på varje intervju

Rätt kläder gör att talet blir stadigare, gången stoltare och hela ens uppenbarelse mer förtroendeskapande när kläderna är rätt, är Maud Spencers erfarenhet.

”Man blir faktiskt som en annan människa.”

Alla är inte bekväma i det uppenbart välskräddade, eller i prestigeladdade ”power suits”. Den svenska ledarklädkoden är ganska nedtonad.

”En del säger: ’Äh, jag känner mig så obekväm i kostym och slips’, till exempel. Jag tycker ändå man ska ge det en chans. För så småningom blir det väldigt bekvämt. När man känner hur skönt det är, hur bra det går att jobba i de här kläderna. Att man blir bemött och agerar på ett annat sätt. Det handlar om att växa in i det.”

Kan man trots allt dyka upp hos dig i håliga jeans på löneförhandlingen utan att göra sig omöjlig?

”Man kan komma i vilka kläder som helst. Men för att vara riktigt framgångsrik är det väl alltid en genväg att klä sig efter situationen. Att komma i de rätta kläderna ökar chansen att nå fram”, säger Maud Spencer.

Tre tips för att hitta stilen

1) Våga prova

Att vara dressad på jobbet kan kännas stort om du inte är van vid det, men är som allt annat en vanesak.

2) Kolla passformen

Att kläderna sitter rätt är viktigare än att följa senaste modet. Fråga om råd i butiken eller hos någon vän. ”Man blir faktiskt som en annan människa när kläderna är rätt.”

3) Njut

Det är roligt att klä upp sig och det är otroligt vad rätt kläder kan göra för självförtroendet.

Läs också: Så många av dina kolleger vill göra slut

Det här är en text från nummer 9/2017. Läs hela artikeln som prenumerant och få även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
egenskaper
Karriär

Här är 10 egenskaper som är hetast just nu

Om du söker ett nytt chefsjobb finns det några egenskaper som är extra eftertraktade. Här är hela topplistan, enligt en ny undersökning.
karriar-10
Karriär

Så tacklar du svåra intervjufrågan: "Dina svaga sidor?"

Den kommer på nästan alla anställningsintervjuer – men är jobbig att besvara. Så här ska du tackla frågan om dina svaga sidor.
karriara
Karriär

3 tips: Så här skaffar du en mentor

Vill du utvecklas som chef? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden