Jan Helin: ”Jag har svårt att läsa spelet”
Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?
Här är ett utdrag från Chefs intervju med Jan Helin. Som prenumerant kan du läsa texten i sin helhet i vårt digitala arkiv.
Från en av Sveriges mäktigaste mediepositioner till offentlig verksamhet. Det var i april förra året som Jan Helin tog klivet från posten som chefredaktör och vd på Aftonbladet till tjänsten som programdirektör på SVT. Hur har det gått? Och hur är han som ledare?
”Det är utan tvekan skillnad. På gott och ont. Det här är inte ett bolag som rör sig lika snabbt som Schibsted. Det behöver man inte hyckla med. Hade du frågat mig för sex, sju år sedan hade jag tyckt att det gått olidligt långsamt. Nu är jag i en tid i min ålder och yrkeskarriär där jag lockas av det som är långsiktigt, strategiskt och griper in i samhällskroppen på ett sätt som public service gör.”
Hur är det att inte äga besluten i samma utsträckning som tidigare?
”Det är ett par steg längre bort än jag är van vid. Det finns ingen beslutslina kopplad direkt till mig. Här är styrningen mer indirekt, påminner mer, även om man ska akta sig för att säga det, om en politisk organisation. Men processmässigt tenderar det att bli politiserat och handla om hur man läser spelet och var. För att vara effektiv kräver det ett annat ledarskap. Jag ska skapa förutsättningar för dem som jobbar nära mig, programchefer och beställare, genom tydlighet i strategi men också i resurstilldelning och omställning.”
Hur har du fått anpassa ditt ledarskap?
”Den processen pågår fortfarande. Jag behöver ställa om en hel del. Jag har förstått att vissa saker som är värdefulla går sönder om du går för rakt på. Det blir en sådan turbulens och oro i organisationen. Jag behöver backa tillbaka och lära mig organisationen först i stället för att klampa på i ullstrumporna”, säger Jan Hellin och fortsätter:
”Ibland kan jag också förbise uppenbara saker i relationer med andra människor, jag utgår från att folk menar vad de säger och behöver därför ta mycket hjälp med att förstå vad de egentligen menar. Naivt, och ingen skön egenskap i jobb och chefsrelationer. Det har jag brottats med och gått på en del minor. Jag har svårt att läsa spelet. Egentligen vittnar det kanske om en knasig självbild, att jag har svårt att se mig själv i en maktposition. Jag tänker att vi sitter här och pratar, utan att ta in att den andra personen förhåller sig till mig för att jag är chef och har makt.”
Helins tre förebilder:
1) Bo Strömstedt, f d chefredaktör Expressen.
För hans visionära ledarskap och förmåga att kombinera folkbildning med spännande berättande.
2) Sheryl Sandberg, författare och operativ chef på Facebook
För att hennes bok är väldigt genomtänkt ur ett ledarskapsperspektiv och för att hon belyser den uppenbara dynamiken mellan manligt och kvinnligt i ledarskapet.
3) Kalle Jungkvist,f d chefredaktör Aftonbladet Nya Medier.
Min chef sedan länge. Över 70 år och den som bäst förstår vilka värden som måste med i digitaliseringen av journalistiken.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.