Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Hon blev utsatt för härskartekniker – i 3 år: ”Ont i magen”

I tre års tid blev hon utsatt för härskartekniker på jobbet. Anna-Karin Kask har skrivit en bok i ämnet – för att uppmärksamma andra på det giftiga beteendet.

Arbetsmiljö
Publicerad
FOTO: Anita Blomqvist

När Anna-Karin Kask gick till sitt jobb inom kommunal verksamhet knöt det sig i magen. Med en passiv chef som sällan befann sig fysiskt på arbetsplatsen tog en informell ledare på plats.

Personen var kompetent och respekterades av många, men det blev början på ett negativt mönster.

”Min arbetsplats var ett skolexempel på ett ställe som gått åt skogen. Vi levde i en väldigt spänd psykosocial arbetsmiljö och saknade en chef som kunde ta tag i det”, säger Anna-Karin Kask.

På arbetsplatsen blev det grupperingar som tog informella beslut. Om dessa inte gillades av resten av arbetsgruppen blev det konflikter som snabbt blev personliga.

”Det började handla mer om mig som person. Varför hade jag en rynka i pannan? Varför hade jag en viss röst? Det gjorde att jag hade ont i magen när jag gick till jobbet”, säger Anna-Karin och fortsätter:

”Droppen blev när möten ställdes in utan att jag meddelades. Jag var den enda som kom till mötena och ingen sades veta varför mötet ställdes in eller hade bytt plats”.

Så blev Anna-Karin Kask utsatt för härskartekniker:

1) En informell ledare sätter tonen

”Så här gör vi inte här”. Trots att det finns en chef kan en annan person ta på sig att peka ut riktningen för arbetsplatsen.

2) Rädsla genomsyrar arbetsplatsen

”I mitt fall var den informella ledaren en person utåt. Det kändes som att anfall var bästa försvar och det spred rädsla. I efterhand har jag förstått de som brukade härskarteknik också var rätt rädda av sig”.

3) Ingen hälsar på dig i korridoren

”Det kan ses som en liten grej, men att inte bli sedd av sina kolleger är väldigt jobbigt och förminskande”.

4) Personliga påhopp

Kritiken går från att vara inriktad på dina jobbinsatser till att bli mer personliga. I Anna-Karins fall var det att få frågor om en rynka i pannan eller att någon så att hon hade en jobbig röst. Saker som är svåra att ändra på.

5) Du exkluderas i gruppen

Möten ställs in utan din vetskap eller ingen bjuder in dig till samtalet i lunchmatsalen. Kolleger tittar inte dig i ögonen eller sitter bortvänd från dig demonstrativt.

Du levde ändå under såna här förhållanden i tre års tid. Hur stod du ut?

”En stor räddning för mig var att jag jobbade en del i andra verksamheter med stöttande kolleger. Sen har skrivandet varit till stor hjälp. När jag satte ord på det kunde jag se att jag blev utsatt för härskartekniker och därmed gå vidare från det”.

Nu har du skrivit en bok om härskarteknik i sagoform. Varför tror du sagor är en effektiv berättarteknik?

”Genom att vara övertydlig tror jag att läsarna kan roas och känna igen sig. Med humorn som verktyg är det dessutom enklare att närma sig ämnet. Under processen har jag insett att jag nog själv utsatt andra för härskartekniker, men det har inte varit medvetet. Förhoppningen är att andra ska få liknande insikter”.

Boken Härskartekniker: sagor för vuxna släpptes 2019 på Hoi förlag.

Anna-Karin Kask är dramapedagog och handledare och blev utsatt för härskartekniker på sin arbetsplats. Hon fick utstå personliga påhopp som handlade om hennes person, och vissa kollegor slutade att hälsa på henne. För att få distans till sin situation skrev hon sagor om de olika situationerna som uppstod. De är samlade i Härskartekniker: sagor för vuxna.

Med boken vill hon skapa möjlighet till andra former för samtal och reflektion, samt skapa mening i professionella rum.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden