future-175620_640-kopia
Är du redo för framtiden? Foto: Pixabay

Har du vad som krävs för att leda framtiden?

Släpp kontrollen till tekniken och låt de unga visa vägen. Det är några av guldkornen Chef har plockat ur Ledarnas nya rapport om framtidens ledarskap.

Trender inom ledarskapet kommer och går. Likaså rapporterna om vad morgondagens ledarskap kommer innebära. Chef ställde några frågor till ledarskapsexperten Cecilia Åkerblom, som skrivit rapporten ”Viktiga trender för morgondagens ledarskap” på uppdrag av chefsorganisationen Ledarna. Här är några av de viktigaste trenderna för morgondagens chefer:

Tydlighet
Vi har tidigare beskrivit hur viktig ett tydligt ledarskap är för att medarbetare ska trivas. Men synen på vad det innebär att vara en tydlig chef håller på att förändras, tror Cecilia Åkerblom:

”Att vara tydlig mot sina medarbetare andas fortfarande det traditionella hierarkiperspektivet: ”Chefen tänker – medarbetare gör.”

Läs också: Guide: Så blir du tydlig som chef

Det kommer i allt större grad att handla om att kunna kommunicera, ha goda relationer och gemensamma mål, tror hon.

Kommunikation och bra relationer
Du har hört det förut, men det tål att upprepas. Eftersom morgondagens ledarskap förändras och blir mer kommunikationsbaserat måste du som chef själv ta ansvar för att utvecklas. För det kommer inte gå av sig själv, menar Cecilia Åkerblom:

”Jag tror inte att de nya förutsättningarna för ledarskapet får chefer att kommunicera bättre. Det är snarare en kompetens som kommer att bli allt viktigare att utveckla som chef.”

Släpp kontrollen till teknologin
Kontroll kan i och med ny teknik – som automatiserade system, dokumentation och loggar – lyftas av chefsrollen. Om chefen som kontrollfunktion blir överflödig skapar det möjligheter för andra chefsroller, där ledarskapets betydelse lyfts fram och värderas på ett nytt sätt. Enligt rapporten kan det mycket väl leda till att framtidens chefer sysslar med helt andra uppgifter än vad vi ser som klassiskt chefiga idag.

Läs också: Så överlever du digitaliseringen

Yngre generationen visar vägen mot jämställdhet och mångfald
Den yngre generationens värderingar och förväntningar, ruckar på nuvarande strukturer och normer kring chefsrollen. I framtiden kommer det vara alltmer eftertraktat med ett ledarskap i linje med jämställdhet, mångfald och hållbarhet, skriver Cecilia Åkerblom i rapporten.

Relaterade artiklar

Tre av fyra tjejer vill ha en ledarroll enligt en undersökning av Plan International.
Hållbarhet

Studie: 3 av 4 tjejer vill bli ledare

En ny internationell undersökning genomförd av organisationen Plan visar att 3 av 4 flickor vill ha en ledarroll i framtiden. Samtidigt saknas kvinnor helt i ledningen på 1 av 4 företag.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
petter_stordalen_almedalen
Hållbarhet

11 lärdomar från Stordalens succésamtal

TV + Text. 300 personer i en knökfull lokal – och 500 till utanför som förgäves väntade på att få komma in. Alla kom för att höra Petter Stordalen, Almedalens okrönte kung, i ett inspirerande samtal med Cissi Elwin på Chefs scen. Se samtalet i sin helhet här.

chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
mangfald-3
Arbetsrätt

Arbetsgivare diskriminerar vid rekrytering

Forskning. Rekryterare väljer bort personer med utländskklingande namn. Det visar ny forskning från Linnéuniversitetet som pekar på fyra faktorer som kan minska diskrimineringen.
karljohanpersson-3
Hållbarhet

Näringslivstoppar samverkar för hållbarhet

Så ska H&M, Ericsson och Volvo samarbeta för att förbättra sitt globala hållbarhetsarbete.