radde

Här är 3 skadliga chefer du ska se upp för

Det finns bra ledaregenskaper. Och det finns chefer som använder destruktiva metoder för att få sin vilja igenom, visar ny svensk forskning.

En chef som skriker på medarbetarna och inte skyr några medel för att nå resultat. Det är kanske mångas bild av en dålig ledare. Men är det alltid så?

Det ville Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolans ledarskapscentrum, ta reda på. Nu släpps också hennes bok ”Destruktivt ledarskap – hur uppkommer det?” där hon tittat närmare på vilka konsekvenser ett dåligt ledarskap kan få på medarbetarna.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

I en DN-intervju ringar hon in tre typer av aktiva beteenden hos vissa ledare som kan få väldigt negativa konsekvenser för medarbetarna. Speciellt om de utsätts för det under en lång period.

Här är tre egenskaper du ska se upp för:

1) Arrogant mot personalen

Den här typen fördummar medarbetarna genom att vara arrogant, enligt Maria Fors Brandebo. Typen drar sig inte heller för att behandla medarbetarna på ett orättvist sätt.

2) Ställer omöjliga krav

En chef som ställer väldigt höga krav, ibland omöjliga. Konsekvenserna när medarbetarna misslyckas blir bestraffning och hot. Visar även upp aggressiva sidor.

Läs också: Här är chefens 5 värsta egenskaper

3) Väldigt självcentrerad

En bra ledare lyfter fram sina medarbetare. Dessvärre finns det även chefer som tar åt sig äran för andras jobb. I längden skadar det förtroendet för chefen bland personalen.

Men att vara en passiv ledare som ger otydliga instruktioner kan också vara destruktivt, menar Fors Brandebo. Till skillnad mot aktiva beteenden är de svårare att identifiera.

”Det är beteenden som inte alltid syns, och som chefen själv inte alltid förstår att den har. De är också de beteendena som kan vara de mest destruktiva”, säger hon till DN.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Läs också: Här är chefens 5 vanligaste #MeToo-missar

Relaterade artiklar

trotter-2
Arbetsmiljö

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.
Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
sommarchill
Arbetsmiljö

7 tips: Här är knepet för att stressa ner – innan semestern

Semester och en efterlängtad ledighet. Så här gör du för att varva ner i tid och undvika stress under sommaren.
skrivbord-3
02:31 min
Arbetsmiljö

Aktivitetsbaserade kontor – så här påverkas personalen

Video + Text Arbetsplatser utan fasta skrivbord är trendigt. Men hur påverkar det medarbetarna? Ny forskning visar hur olika grupper reagerar på förändringen.
stressaa
Arbetsmiljö

Sju signaler på för hög arbetsbelastning

Har en medarbetare börjat slarva med leveranserna? Det kan vara ett tecken på för hög arbetsbelastning. Här är några råd för det förebyggande arbetet när det gäller ohälsosam arbetsbelastning – något chefen måste kunna enligt arbetsmiljöföreskrifterna.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
svenskchef
Arbetsmiljö

7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige

Kaffe på förmiddagen eller att stå vid skrivbordet. Det är kanske självklarheter för dig – men kanske inte för nyinflyttade. Här är 7 saker du inte ska säga.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden