radde

Här är 3 skadliga chefer du ska se upp för

Det finns bra ledaregenskaper. Och det finns chefer som använder destruktiva metoder för att få sin vilja igenom, visar ny svensk forskning.

En chef som skriker på medarbetarna och inte skyr några medel för att nå resultat. Det är kanske mångas bild av en dålig ledare. Men är det alltid så?

Det ville Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolans ledarskapscentrum, ta reda på. Nu släpps också hennes bok ”Destruktivt ledarskap – hur uppkommer det?” där hon tittat närmare på vilka konsekvenser ett dåligt ledarskap kan få på medarbetarna.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

I en DN-intervju ringar hon in tre typer av aktiva beteenden hos vissa ledare som kan få väldigt negativa konsekvenser för medarbetarna. Speciellt om de utsätts för det under en lång period.

Här är tre egenskaper du ska se upp för:

1) Arrogant mot personalen

Den här typen fördummar medarbetarna genom att vara arrogant, enligt Maria Fors Brandebo. Typen drar sig inte heller för att behandla medarbetarna på ett orättvist sätt.

2) Ställer omöjliga krav

En chef som ställer väldigt höga krav, ibland omöjliga. Konsekvenserna när medarbetarna misslyckas blir bestraffning och hot. Visar även upp aggressiva sidor.

Läs också: Här är chefens 5 värsta egenskaper

3) Väldigt självcentrerad

En bra ledare lyfter fram sina medarbetare. Dessvärre finns det även chefer som tar åt sig äran för andras jobb. I längden skadar det förtroendet för chefen bland personalen.

Men att vara en passiv ledare som ger otydliga instruktioner kan också vara destruktivt, menar Fors Brandebo. Till skillnad mot aktiva beteenden är de svårare att identifiera.

”Det är beteenden som inte alltid syns, och som chefen själv inte alltid förstår att den har. De är också de beteendena som kan vara de mest destruktiva”, säger hon till DN.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Läs också: Här är chefens 5 vanligaste #MeToo-missar

Relaterade artiklar

chefarg
Arbetsmiljö

Hon får 3,2 miljoner – för att stoppa ilskna chefer

Ilsken chef – något man skrattar bort med en klackspark eller faktiskt farligt för hälsan? Studier pekar på det senare. Och snart kanske vi vet hur chefen ska förhindra sina känsloutbrott.

Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

digi-2
Arbetsmiljö

Så kan chefen minska den digitala stressen

Fler än sex av tio chefer blir stressade och frustrerade av nya digitala verktyg på jobbet, enligt en ny Sifoundersökning. Men lösningen kan vara närmare än de tror. Här är generalfelet många gör när de ska ställa om.

chefnallen
Arbetsmiljö

Så blir du snäll och lönsam som chef

Forskningen talar sitt tydliga språk: Det snälla ledarskapet lönar sig. Emma Seppälä, doktor i psykologi och aktuell med boken The happiness track, och professor Kim Cameron, ger dig här fyra nycklar till hur du som chef skapar en positiv företagskultur.
hanterakollega
Arbetsmiljö

5 tips: Hantera kollegan – som alltid skyller ifrån sig

Vissa personer känner att de har hela världen emot sig. Så här gör du som chef för att vända klagomålen till något som är positivt för hela arbetsgruppen.
passivchef
Arbetsmiljö

Därför är passiva chefer skadliga

Ny forskning lyfter fram ”låt gå”-chefen som den mest skadliga. Här är skälen till varför du vill undvika ledarstilen.

Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

julenspotify
Arbetsmiljö

Spotify: Nu skrotar vi helgdagar

Är julen inte så viktig för dig? Då kan du i stället vara ledig en annan helgdag – om du jobbar på Spotify. Eftersom det finns 90 nationaliteter i företaget tror Spotify på större flexibilitet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden