metoo

Chefens 5 vanligaste metoo-missar

Osäkerheten kring metoo-frågan är stor hos svenska chefer. Så stor att en del av jämställdhetsexperten Johanna Lundins kunder hellre vill träffas ”på stan” än på arbetsplatsen.
”De skäms för sin osäkerhet att hantera situationer som uppkommit på grund av metoo.”

Johanna Lundin har över tio års erfarenhet av att stötta organisationer, myndigheter och företag i deras jämställdhetsarbete. För tio år sedan grundade hon Equalate, som bland annat har tagit fram en process för mångfaldsdiplomering av organisationer och företag.

Hur har din arbetsvardag förändrats efter metoo?

”Tidigare jobbade vi mest med offentlig sektor och den stora skillnaden nu är att allt fler privata företag hör av sig och vill ha hjälp. Det är på tiden och det kommer att göra skillnad!”

Missa inte: Så gör chefen rätt vid fall av sextrakasserier på jobbet. Lär dig allt du behöver på Chefs seminarium.

Kan du ge något exempel på vad de här cheferna vill ha hjälp med?

”Många vill ha hjälp med att komma igång med det här arbetet över huvud taget. Okunskapen är enorm, så ingen ska behöva känna sig dum för att man är osäker eller okunnig kring detta. Väldigt få företag jobbar bra med de här frågorna trots lagkrav, men de blir fler och fler. Huvudsaken är att man kommer igång, det krävs faktiskt enligt lag.”

Johanna Lundin är vd och grundare på Equalate och flerfaldigt prisbelönt jämställdhetsexpert. Hon har över tio års erfarenhet av att stötta organisationer, myndigheter och företag i deras jämställdhetsintegrering och likabehandlingsuppdrag. Dessutom har hon utvecklat en mångfaldsdiplomering.

Hur kommer man igång?

”Man måste bryta tystnadskulturen och sätta igång arbetet. Diskrimineringslagen är tydlig och vi behöver skapa tydliga ramverk för att arbeta förebyggande mot trakasserier i alla former. Även om man inte känner till några specifika fall så måste man ha det som en stående punkt på agendan och prata om det med alla medarbetare. Det finns ett enormt behov av att prata om de här sakerna och det märks inte minst på mina utbildningar ute hos företag. Både män och kvinnor träder fram och berättar personligt hur de uppfattar olika situationer vilket skapar fantastiska förutsättningar för att fortsätta prata om jargong och arbetsmiljö.”

Chefernas 5 vanligaste jämställdhetsmissar

Jämställdhetsexperten Johanna Lundin på Equalate har märkt flera vanliga misstag chefer gör i arbetet mot kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier.

  1. De tänker att ”här finns inga problem för jag har inte hört nåt”. Börja istället prata och bryt tystnadskulturen så bygger du en trygg arbetsmiljö där medarbetarna vågar prata.
  2. De är otydliga och tar inte ställning. Våga stå för att ni är en modern arbetsplats som inte accepterar sexuella trakasserier. Markera tydligt – och direkt – om du hör något olämpligt.
  3. De sätter igång särskilda projekt (exempelvis talent management) där kvinnor premieras. Detta är kortsiktiga lösningar som inte alls löser det strukturella problemet. Kvinnorna ska inte behöva ingå i speciella grupper bara för att det är fel på organisationsstrukturen.
  4. Många tror att representation är tillräckligt, de räknar huvuden och tycker att det ser bra ut om det är lika många män som kvinnor på arbetsplatsen. Jämställdhet är mer än kvantitet, det handlar också om kvalitet.
  5. De missar maktanalysen. Det vill säga de kartlägger inte vilket inflytande och vilken makt, tillgång till bonus etcetera, som medarbetarna har kopplat till kön. Viktig hemläxa att göra.

Missa inte: Möt Johanna Lundin på Chefs halvdagsseminarium 22 mars i Stockholm.

Text: Sara Marczak

dramaten_moln
Arbetsmiljö

Forskning: Chefen viktigast för att slippa trakasserier på jobbet

Den senaste tidens mediestorm kring arbetsmiljön och ledningens ansvar på Dramaten visar att det globala #metoo-uppropet fortsätter att engagera. Forskning visar att chefen kan ha en central roll i att sätta normer och stävja trakasserier.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Överbefälhavare Micael Bydén leder Försvarsmaktens stora förändringsarbete. Foto: • Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Annonssamarbete

ÖB: Så vänder vi Försvarsmaktens värderingar

Försvarsmakten ställer om – från neddragningar till full fart framåt.
Värderingar, arbetsplatskultur och strukturer ska hänga med i svängarna.
ÖB Micael Bydén berättar om ett massivt förändringsarbete.

harskartekniker-2-03
Konflikthantering

5 sätt att bemöta härskartekniker

Utsätts du för härskartekniker på jobbet? Eller ägnar du dig omedvetet åt dem som chef? I en svensk bok får du tips för ett sundare arbetsklimat.
hopp
Arbetsmiljö

Advokaten: 5 metoo-råd för oroliga chefer

Vilka rutiner behöver du som chef ha på plats för att kunna hantera metoo-ärenden på ett bra sätt? Vad har du som arbetsgivare och chef för ansvar? Chef frågade advokaten Pia Attoff, som har lång erfarenhet av arbetsrätt och diskrimineringsärenden.
metooo
Beslutsfattande

7 punkter: Så blir ditt chefsår 2018

Alla år är fullspäckade för chefen – men vissa år bjuder på fler möjligheter till förändring än andra. 2018 är ett sådant. För det talar snabba rörelser på både arbetsmarknaden och inom den tekniska utvecklingen, samt omvälvande lagstiftning – med ett oförutsägbart riksdagsval som körsbäret på toppen.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?