katarina-3-2

Ny bok: 11 krav att ställa på jobbet – nu

Ledare är för dåliga på att ställa krav på sina medarbetare. Följ elva tips från Sveriges ledande hjärnforskare och börja ställ krav. Nu.

Håll alltid tiden och ta itu med obehagligheter direkt. Det är två av de viktigaste reglerna som bör gälla på alla arbetsplatser enligt författarna Katarina Gospic och Stefan Falk.

I deras bok ‘Neuroledarskap – Effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder’ skriver de om elva, så kallade, spelregler. Det vill säga regler och beteenden som både ledare och medarbetare måste använda på jobbet för att skapa den bästa möjliga arbetsmiljön.

Om författarna

Stefan Falk

Resultat- och utvecklingshandledare för chefer inom näringslivet, elittränare och idrottsutövare. Bakgrund på McKinsey & Company och som ledare inom större företag.

Katarina Gospic
Hjärnforskare, författare, fysiolog, läkare, företagare, konsult och föreläsare.

Källa: Natur och kultur

1. Håll alla tider och löften. Utan undantag. Det skapar goda vanor som kommer att smitta av sig och dina medarbetare kommer att uppfatta det som att du respekterar dem.

 2. Leverera kompletta arbetsresultat. En övning i att våga granska dig själv – vilket i sin tur blir en övning i känsloreglering och självmedvetenhet.

3. Tolerera inte slöseri. Nu snackar vi inte främst pengar utan något ännu mer värdefullt – tid. Ställ krav, och våga ta snacket om någon inte lever upp till dem.

4. Håll dig till fakta. Känslor och ego i all ära, men låt dem inte styra för mycket. Det gör dig irrationell. Genom att öva dig på att se fakta och lägga känslor och ego åt sidan kommer du fatta mer objektiva beslut.

5. Kvittera alltid nyttan för andra. I princip alla arbetsuppgifter i en organisation syftar till att möjliggöra för någon anna att utföra sitt arbete. Uppmärksamma därför andra på att arbetsplatsen är en helhet. Så, återigen: Lägg egot åt sidan och skapa värde för andra. Detta i sig skapar både belöning och positiva spiraler.

6. Tillämpa meritokrati. Vad är då meritokrati? Jo, något så enkelt som att det är kvaliteten på vad en person tillför i en viss situation som ska avgöra om hen ska bli belönad eller få inflytande över beslut till exempel.

7. Välj dina ord med omsorg. Var alltid artig och vänlig. Alla kan ha en dålig dag, även chefen, men låt inte detta gå ut över dina medarbetare och kollegor.

8. Härma dem som kan. Upprepning: lägg ditt ego åt sidan. Våga dela med dig av din kunskap – och när du inte kan någonting. Det kan lyfta en hel organisation både kunskaps- och samarbetsmässigt.

9. Ha ett utvecklingsmål om dagen. Att ha ett mål om dagen – och klara det – triggar striatum, (en del av hjärnan) som då skickar belöningssignaler. Ett motiverande och viktigt inslag som hjälper dig att jobba mot långsiktiga mål.

10. Ta fasta på det som avviker från din uppfattning. Vi söker alltid efter information som bekräftar vår uppfattning. Gör tvärtom och det kommer att utmana dig att ta reda på mer om det du uppfattar som obekant och obehagligt.

11. Ta itu med obehagligheter. En av de viktigaste sakerna du kan göra för din organisation. Genom att ta tag i sådant du tycker är obehagligt utmanar du den delen av hjärnan som skriker ‘fly eller fläkta!’. Blir det en vana kommer också utveckling att bli en naturlig del av din vardag.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

kik
Teamutveckling

5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Det är en outnyttjad resurs på många arbetsplatser: Kolleger som lär av varandra.

Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
helena-2
Motivation

Så lockar Microsoft tillbaka avhoppare

Att fånga kvalificerade medarbetare på en glödhet och snabbrörlig arbetsmarknad är inte alltid så lätt. Microsoft tar till nya grepp för att motivera tidigare anställda att återvända. Ett är att träna cheferna i empati.

checklist
Verksamhetsutveckling

Lista: 6 saker du aldrig ska ha med på att göra-listan

Är du ett fan av listor? Kanske är du till och med en av dem som tagit din att göra-lista till en högre nivå genom att använda postit-lappar och bygga din egen agila kanban-board, bara för dagens göromål?
vrhjalm
Teamutveckling

Här testas skräckscenarier – med hjälp av VR

Få branscher har så riskfylld arbetsmiljö som byggföretagen. På Skanska tacklar man farorna med vr-teknik – som gestaltar både rusande fordon och psykisk ohälsa efter ett dödsfall.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

blabla
Karriär

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden