trend-2
Fjärrstyrda företag är en trend vi kommer få se mer av 2016. Foto: Jon Ottosson/Unsplash

Fyra jobbtrender 2016

Lika säkert som att julen snart är här är att jobbåret 2016 drar igång strax efter den. Det här är vad du kommer att komma tillbaka till efter din ledighet.

Det är inte längre storföretagen som sätter trenderna – det menar Fastcompany som har listat några av nästa års troliga företeelser på våra arbetsplatser.

Istället gror fröna till det nya på de mindre företagen, eller rentav i frilansvärlden.

Den som inte är anställd utan sin egen behöver ju ofta hålla sig dubbelt uppdaterade så mycket som andra, för att kunna framstå som en attraktiv uppdragstagare.

Här är fyra trender som väntas sätta jobbagendan för 2016:

Läs också: Trenden med sex timmars arbetsdag fortsätter

Fjärrstyrt i första hand
Många är de Skype-möten som har hållits under de senaste åren men 2016 förutspås bli året då de från början mobilt uppbyggda arbetsplatserna – med olika team på olika platser knutna till varandra – slår igenom på riktigt. ”Remote first”, istället för ”remote friendly”, för att använda ursprungsuttrycket. Här finns flera fördelar – ett exempel hittas redan i själva uppbyggnaden av en fjärrstyrd organisationsstruktur, där en undersökning visar att en onlinerekrytering i snitt tar tre dagar att genomföra, jämfört med en klassisk rekrytering som snittar på 43 dagar.

Mindre Powerpoint, mer video
En glad nyhet för alla som drabbas av akut sömnbehov så fort de ser filändelsen ppt. För inte bara medieföretag kommer att satsa på rörligt nästa år enligt Fastcompany – även vad gäller interna presentationer ersätts Powerpoints snart 15-åriga regim av mer film som blir allt lättare att producera.

Nya förväntningar på ledarskap
Allt mindre hierarkiska företagsstrukturer (se också punkten om fjärrstyrda företag ovan) ställer ökade krav på chefer att fungera som inspiratörer och goda samarbetspartners. Mindre mätbara mål och mer systematiserad feedback är ett annat sätt att sammanfatta det hela. Gäller på alla nivåer och även bland företagsjättarna.

Läs också: Trend: låt nya jobbet hitta dig

Mer fokus på användbarhet internt
Externt, riktat mot kund eller konsument, har det länge ansetts viktigt att implementera användbarhet och tillgänglighet i design av olika produkter. Nu flyttar den ambitionen också in internt på arbetsplatsen. Att lägga tid på att tänka igenom användbarheten för HR-verktyg, it-system och annat vi använder oss av i våra jobb kan generera mycket – i form av gladare och mer effektiva medarbetare.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges VM-premiär

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till ett VM i fotboll för herrar. Men premiärmatchen spelas klockan 14 på måndag – vilket kan ställa till det för många.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
sommarchill
Arbetsmiljö

7 tips: Här är knepet för att stressa ner – innan semestern

Semester och en efterlängtad ledighet. Så här gör du för att varva ner i tid och undvika stress under sommaren.
skrivbord-3
02:31 min
Arbetsmiljö

Aktivitetsbaserade kontor – så här påverkas personalen

Video + Text Arbetsplatser utan fasta skrivbord är trendigt. Men hur påverkar det medarbetarna? Ny forskning visar hur olika grupper reagerar på förändringen.
stressaa
Arbetsmiljö

Sju signaler på för hög arbetsbelastning

Har en medarbetare börjat slarva med leveranserna? Det kan vara ett tecken på för hög arbetsbelastning. Här är några råd för det förebyggande arbetet när det gäller ohälsosam arbetsbelastning – något chefen måste kunna enligt arbetsmiljöföreskrifterna.
svenskchef
Arbetsmiljö

7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige

Kaffe på förmiddagen eller att stå vid skrivbordet. Det är kanske självklarheter för dig – men kanske inte för nyinflyttade. Här är 7 saker du inte ska säga.

Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
bilddd
Arbetsmiljö

Var tredje svensk avskyr att prata politik på jobbet

Drar du dig för att prata politik i lunchrummet? Du är inte ensam. Var tredje person avskyr nämligen när det samtalsämnet kommer upp, visar en ny undersökning.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden