trend-2
Fjärrstyrda företag är en trend vi kommer få se mer av 2016. Foto: Jon Ottosson/Unsplash

Fyra jobbtrender 2016

Lika säkert som att julen snart är här är att jobbåret 2016 drar igång strax efter den. Det här är vad du kommer att komma tillbaka till efter din ledighet.

Det är inte längre storföretagen som sätter trenderna – det menar Fastcompany som har listat några av nästa års troliga företeelser på våra arbetsplatser.

Istället gror fröna till det nya på de mindre företagen, eller rentav i frilansvärlden.

Den som inte är anställd utan sin egen behöver ju ofta hålla sig dubbelt uppdaterade så mycket som andra, för att kunna framstå som en attraktiv uppdragstagare.

Här är fyra trender som väntas sätta jobbagendan för 2016:

Fjärrstyrt i första hand
Många är de Skype-möten som har hållits under de senaste åren men 2016 förutspås bli året då de från början mobilt uppbyggda arbetsplatserna – med olika team på olika platser knutna till varandra – slår igenom på riktigt. ”Remote first”, istället för ”remote friendly”, för att använda ursprungsuttrycket. Här finns flera fördelar – ett exempel hittas redan i själva uppbyggnaden av en fjärrstyrd organisationsstruktur, där en undersökning visar att en onlinerekrytering i snitt tar tre dagar att genomföra, jämfört med en klassisk rekrytering som snittar på 43 dagar.

Mindre Powerpoint, mer video
En glad nyhet för alla som drabbas av akut sömnbehov så fort de ser filändelsen ppt. För inte bara medieföretag kommer att satsa på rörligt nästa år enligt Fastcompany – även vad gäller interna presentationer ersätts Powerpoints snart 15-åriga regim av mer film som blir allt lättare att producera.

Nya förväntningar på ledarskap
Allt mindre hierarkiska företagsstrukturer (se också punkten om fjärrstyrda företag ovan) ställer ökade krav på chefer att fungera som inspiratörer och goda samarbetspartners. Mindre mätbara mål och mer systematiserad feedback är ett annat sätt att sammanfatta det hela. Gäller på alla nivåer och även bland företagsjättarna.

Mer fokus på användbarhet internt
Externt, riktat mot kund eller konsument, har det länge ansetts viktigt att implementera användbarhet och tillgänglighet i design av olika produkter. Nu flyttar den ambitionen också in internt på arbetsplatsen. Att lägga tid på att tänka igenom användbarheten för HR-verktyg, it-system och annat vi använder oss av i våra jobb kan generera mycket – i form av gladare och mer effektiva medarbetare.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

mobilforbud
Arbetsmiljö

Förslaget: Mobilfria zoner – för att minska stressen

Stress på jobbet gör att varannan person överväger att byta jobb. Det visar en undersökning som föreslår mobilfria zoner och möten för att skapa en bättre arbetsmiljö.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
ikea-2
Arbetsmiljö

Ikeas härliga julbonus till medarbetarna

Känner du någon Ikea-anställd? Då kanske du kan vänta dig en extra fin julklapp i år. Lojala medarbetare får nämligen en rejäl bonus lagom till jul.
jesusa
Arbetsmiljö

Jesus 10 största ledarskapsfloppar

Han är en av de mest omtalade cheferna under julen och hans insatser har burit frukt i snart 2 000 år. Men en av tidernas störste ledare ­gjorde också sina klavertramp.
sheryl-2
Arbetsmiljö

5 steg för att hantera sextrakasserier

Hon är en av världens mest hyllade chefer. Nu ryter Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook, ifrån i ett inlägg och har stolpat upp ett program för arbetsgivare vid sextrakasserier på jobbet.

rektorer
Arbetsmiljö

Var tredje rektor hotas – av föräldrar

Genom att vara rektor i Sverige befinner du dig i en utsatt ledarposition. Nu visar en undersökning att mer än var tredje rektor blivit hotad – och det barnens föräldrar som ligger bakom hoten.

MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
ohmy
Arbetsmiljö

Här får medarbetarna extra lön – om de går från jobbet

Antalet stressjukdomar ökar snabbt i Sverige. Det leder till sjukskrivningar och stora kostnader för företag. Därför ger mediebyrån Oh My sina medarbetare extra mycket i lön om de tar promenader – på arbetstid.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden