Frankrike vill införa lag om balans i arbetslivet

Arbetsrätt
Text:
Publicerad

Det franska lagförslaget gör det möjligt för anställda att logga ut så fort de lämnat jobbet och vägra svara på jobbrelaterade samtal och frågor efter arbetstiden, skriver Veckans Affärer och hänvisar till franska tidningen Le Parisien. Bakgrunden till förslaget är att många har svårt att stänga av jobbet och hitta balans mellan arbete och fritid när arbetslivet har blivit alltmer flexibelt.

Om förslaget går genom kommer det att bli lag år 2017 och vissa arbetsgivare i Frankrike har redan börjat förbjuda anställda att ta med jobbtelefon och jobbdator hem efter arbetstidens slut. En del har till och med valt att stänga ner företagets mejlkonton efter arbetstid.

Även i Sverige finns – som känt – de här problemen. Psykiska ohälsan ökar på våra arbetsplatser och i mars kommer nya regler för arbetsgivare som bland annat ställer krav på att motverka ohälsosamma arbetstider.

Mats Essemyr som är utredare för arbetsmarknadspolitik och arbetstidsfrågor på TCO, tror att en lagstiftning som Frankrike vill införa skulle vara svårt att upprätthålla i praktiken och att den svenska lagstiftningen redan idag reglerar frågan i viss mån. Det skulle troligen inte en saklig grund för uppsägning att ge någon sparken för att de inte arbetar efter arbetstid.

LÄS OCKSÅ: Sex timmars arbetsdag gav resultat direkt

Om Frankrikes lagförslag: 

Syftet är att skapa balans i arbetslivet

Lagen ska göra det lagligt för anställda att till exempel vägra svara i telefon eller på mejl efter arbetstid. 

Franska regeringen hanterar nu förslaget och godkänns det införs lagen år 2017. 

Heltid i Frankrike är 35 timmar i veckan och den nya lagen skulle också göra det möjligt för arbetsgivare att beordra medarbetare att börja jobba 40 timmar. Detta för att franska företag har svårt att hänga med i den globala konkurrensen med sina arbetsvillkor.

Källa: Veckans Affärer. 

”Det ser så olika ut på olika arbetsplatser. Om det här ska kunna fungera så måste det vara någon lokal överenskommelse på arbetsplatsen”, säger han.

Och han tycker det är en bra idé att uppmuntra medarbetare att stänga av mejlen och jobbmobilen efter arbetsdagens slut.

”Absolut! Jag har ingen statistik på det, men jag hör om fler och fler arbetsgivare som börjar tillämpa en policy som säger att man kan stänga av och vara helt ledig och inte nåbar efter en viss tidpunkt.”

Det bästa enligt honom är att komma överens fack och arbetsgivare om vilka regler som ska gälla och att ha en tydlig policy för hur du ska använda jobbmobilen och jobbmejlen efter arbetstiden. Vissa kanske vill hämta barn på dagis och jobba på kvällen och på vissa arbetsplatser kanske det passar att ha kommit överens om att medarbetare har mobilen påslagen efter arbetstid men att de kompenseras för det på andra sätt.

Vad tror du om att införa ett förbud på arbetsplatsen att ta med datorn hem eller stänga av jobbmejlen? 

”Många tjänstemän på företag känner sig pressade av att hela tiden vara uppkopplade, men man får inte glömma att många människor också älskar sitt jobb och frivilligt sitter och jobbar på kvällen. Det är inget fel med det. Det ger stimulans. Man måste vara noggrann när man gör sådant här så att det inte skapar mer problem.”

LÄS OCKSÅ:

Sex timmars arbetsdag gav resultat direkt

Hitta balans med workfulness

Artikeln i Veckans Affärer

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden