fredrik-dahl

Fråga experten: ”Hur hanterar jag sjukfrånvaron?”

En medarbetares frånvaro påverkar hela avdelningen negativt. Vilket handlingsutrymme har chefen? Arbetsrättsadvokaten Fredrik Dahl svarar.

Fråga: ”Jag har en anställd som har mycket sjukfrånvaro. Hon är knappt 30 år och lider av kronisk ledvärk, går på behandling ett antal gånger i månaden och har frånvaro där emellan. Detta gör att hennes avdelning blir lidande, kolleger får ökad belastning.

Hur löser jag detta bäst? Kan jag omplacera? Kan man få någon form av ersättning från Försäkringskassan eller motsvarande för att eventuellt anställa någon på deltid som kan täcka upp?” 

/Anders

Svar: Inom ramen för arbetsgivarens allmänna arbetsmiljöansvar och enligt reglerna i socialförsäkringsbalken har en arbetsgivare skyldighet att bidra till att en sjuk arbetstagare erhåller rehabilitering. Det innebär att arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att arbetstagaren ska kunna komma tillbaka till arbetet.

En arbetsgivares beslut att omplacera en anställd kan vara att betrakta som ett beslut som ligger inom ramen för arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Den anställda får inte omplaceras utanför ramen för det befintliga anställningsavtalet utan den anställdes godkännande. Det är att jämställa med en uppsägning som kräver att arbetsgivaren har skäl för sådan omplacering. Skälen kan jämföras med saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl. Sjukdom utgör inte skäl för detta.

Försäkringskassan ersätter inte vikarier. Däremot kan ersättning för arbetshjälpmedel ges.

Om arbetstagaren har en förhöjd sjukdomsrisk som befaras leda till att arbetsförmågan påverkas negativt kan arbetstagaren i vissa fall få sjukpenning i förebyggande syfte för att få medicinsk behandling. Då behöver arbetsgivaren inte betala ut lön.

Även rehabiliteringsersättning kan utbetalas. Tala med Försäkringskassan om det kan vara aktuellt för er del.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge

Relaterade artiklar

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
anncharlotte-bretan-5
Arbetsrätt

Vad innebär de nya reglerna för lönekartläggning?

Inte lätt att hålla reda på alla nya måsten som chef. Här förklarar vår löneexpert de nya reglerna för lönekartläggning som börjar gälla från och med nästa år.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

”Får ledningen ge mig munkavle?”

Är det ok att beordra anställda att inte prata med media? Det undrar signaturen Peter. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl ger svar.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Kan jag avsluta anställningen i förtid? Det undrar Dag, som befarar att han gjort en felrekrytering. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl svarar.