minskadstress

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.

Att hitta en sund balans mellan jobb och privatliv kan vara svårt för de flesta. Det är en sak att få ihop det på helgerna när man är ledig – desto svårare under veckodagarna. Men om du lyckas få ihop dina rutiner, har koll på ditt schema och har kontroll över din hälsa lär dina stressnivåer ligga på en bra nivå.

Det i sin tur ökar känslan av att känna sig ungdomlig, visar forskning från North Carolina State University.

box-2

Läs också: Forskning: För mycket makt kan skada hjärnan

Forskarna har undersökt två grupper bestående av 107 personer i åldern 18 till 36 år och en annan med 116 personer i åldern 60-90 år. I studien ställde man frågor om deras vardagsstress, psykiska hälsa och känsla av kontroll under nio dagar.

Forskarna såg hur stressnivåerna varierade från dag till dag, men när den äldre gruppen kände att de hade kontroll över sin situation kände de sig också yngre.

ljuger-2

Läs också: Forskning: 4 fällor som gör lögn till sanning – på jobbet

”Vi kunde även se att de stressade mindre och mådde bättre psykiskt vid det tillfället”, säger Shevaun Neupert, en av professorerna bakom studien.

Den yngre testgruppen då? Forskarna kunde inte se samma föryngringseffekt där. Däremot såg man att gruppen kände sig äldre när de var stressade och genomgick hälsoförändingar.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Relaterade artiklar

cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?