minskadstress

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.

Att hitta en sund balans mellan jobb och privatliv kan vara svårt för de flesta. Det är en sak att få ihop det på helgerna när man är ledig – desto svårare under veckodagarna. Men om du lyckas få ihop dina rutiner, har koll på ditt schema och har kontroll över din hälsa lär dina stressnivåer ligga på en bra nivå.

Det i sin tur ökar känslan av att känna sig ungdomlig, visar forskning från North Carolina State University.

box-2

Läs också: Forskning: För mycket makt kan skada hjärnan

Forskarna har undersökt två grupper bestående av 107 personer i åldern 18 till 36 år och en annan med 116 personer i åldern 60-90 år. I studien ställde man frågor om deras vardagsstress, psykiska hälsa och känsla av kontroll under nio dagar.

Forskarna såg hur stressnivåerna varierade från dag till dag, men när den äldre gruppen kände att de hade kontroll över sin situation kände de sig också yngre.

ljuger-2

Läs också: Forskning: 4 fällor som gör lögn till sanning – på jobbet

”Vi kunde även se att de stressade mindre och mådde bättre psykiskt vid det tillfället”, säger Shevaun Neupert, en av professorerna bakom studien.

Den yngre testgruppen då? Forskarna kunde inte se samma föryngringseffekt där. Däremot såg man att gruppen kände sig äldre när de var stressade och genomgick hälsoförändingar.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Relaterade artiklar

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?