halsa-3

Forskning: Därför är golf extra bra för hälsan

Ny brittisk forskning dödar myten om att golf är en sport för lata.

Under en 18-hålsrunda bränner en golfspelare upp emot 2 000 kalorier. Hen går någonstans mellan 6 km och 1,2 mil och tar mellan 11 245 och 16 667 steg – beroende på hur snett hen slår och hur många gånger hen får ge sig ut i ruffen och leta efter sin boll.

Trots det hävdar somliga att sporten inte är särskilt hälsosam, utan främst en mysig stund passande för pensionärer. Det finns även de som ifrågasatt den stora svenska forskningsstudien från 2012 som visade att golfare ökar sin livslängd med upp till fem år jämfört med icke-golfare.

Men en brittisk samlingsstudie med 301 studier publicerad i British Journal of Sports Medicine häromåret satte punkt för diskussionerna. Den visade att golf är minst lika bra för hälsan, i vissa fall till och med bättre, än andra fysiska aktiviteter. Det stärker muskler och hjärta, bränner kalorier, förbättrar balansen och mental hälsa.

Följdriktigt är golf berättigat till friskvårdsbidrag från första januari i år. Så la de swinge!

Läs också: Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

Relaterade artiklar

En dagbok på ett bord. Bild på
Hälsa

Dr Mounas 5 tips för att bli lyckligare

På Chefdagen fick Dr Mouna alla deltagarna att så väl hoppa jämfota som att rodna rejält. Allt i syfte att öka sitt välmående.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

En grupp yngre medarbetare tränar på kontoret.
Hälsa

”Skulle kunna bli maxtider för hur länge man får sitta still”

Vilken typ av fysisk aktivitet är bäst för tankemässiga förmågor och psykisk hälsa? Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har fått 120 miljoner kronor i ett åttaårigt projekt för att söka efter svaret. På sikt kan det leda till rekommendationer för arbetsgivarna. 

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.