Många regler hindrar produktiviteten

Arbetsmiljö
Publicerad

Det är kärnan i ett TED-talk signerat Yves Morieux, högt uppsatt chef på managementkonsultbolaget BCG.

Den numera välkända sanningen att kommande – eller nuvarande – generationer riskerar att få det sämre än sina föräldrar inledde Morieux presentation, som filmades i juli i år.

Han visade på att ökningen av produktivitet i EU, USA och Japan minskat kraftigt sedan 1995, till att öka med 1 procent per år jämfört med 3 procent per år innan brytpunkten.

Vari ligger då produktivitetskrisen, och därmed krisen för välståndet i världen? Jo, det handlar om att effektivitetens heliga treenighet – tydlighet, mätbarhet och ansvar – har blivit kontraproduktiv mot samarbete.

Morieux drar paralleller till en VM-final i stafett där summan av det på pappret bästa lagets (USA:s) individuella prestationer skulle innebära en klar seger över ett lag med mindre högpresterande individer (Frankrike), med 6 meter till godo. Detta händer inte – istället vinner det franska laget.

Hade krav på tydlighet, mätbarhet och ansvar applicerats på det vinnande lagets prestation hade en rad märkligheter uppstått, menar Morieux. Vad sägs om en extra atlet för att ansvara för att skicka över stafettpinnen? Eller fördelning av all energi till benens – mätbara – prestation medan ingen energi läggs på de icke mätbara prestationerna som det innebär att kommunicera med sina lagkamrater och sträcka ut handen, för att ta några exempel.

I en arbetsplatsorganisation motsvaras dessa bisarra inslag av mellaninstanser, fler och fler aktiviteter som inte skapar värde och en närmast ändlös flod av rapporter för att förstå den alltmer komplicerade strukturen. Något som inte är hållbart i verkligheten som den ser ut idag, enligt Morieux:

”Treenigheten var okej när världen var enklare. Idag är det mycket mer krävande att attrahera kunder och skapa värde. Treenigheten skapar en kontraproduktiv struktur med mellaninstanser som kräver resurser och skapar hinder.”

Istället behöver vi gå mot organisationer som gör det lönsamt för enskilda medarbetare att samarbeta – och därmed försäkra oss om att vi inte tappar stafettpinnen. Slopa tydligheten – eftersträva istället röran. Eller, för att citera Morieuxs avslutande ord:

”Ni som ledare, som chefer – gör ni det individuellt lönsamt för människor att samarbeta? Framtiden för våra företag och samhällen hänger på ert svar på den frågan.”

LÄS MER: Lider du också av prokrastinens?

LÄS MER: Administrationen har tagit över ledarskapet

LÄS MER: Så länge varar den perfekta presentationen

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden