Experten: Så höjer du din lön

Goda resultat verkar inte spela någon roll – chefskollegerna tjänar ändå mer. Vad att göra? Chefs expert svarar.

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: New Old Stock.

Fråga: Jag har ofta fått höra att jag inte ska jämföra mig med mina kolleger när jag förhandlar min lön. Men det är svårt.

På samma nivå som mig finns två andra regionschefer som har exakt samma uppgifter och lika stor personalgrupp som jag. I utvärderingarna får jag ofta bäst resultat av oss tre och jag får ständigt höra av min chef att jag är en tillgång för företaget. Ändå tjänar mina två kolleger mer än 15 000 kronor mer i månaden än jag.

Jag vill inte gärna göra detta till en genusfråga, men jag har svårt att släppa tanken på detta eftersom de båda andra cheferna är män. Hur ska jag komma tillrätta med det här?

/”Belinda”

Svar: Din nya lön ska återspegla prestationen under det senaste året och du behöver förstå vad din chef grundat sin bedömning på.

Vilka lönekriterier har använts? Du behöver veta för att avgöra om din chefs motivering till den nya lönen är saklig.

För att få en bild av om du blivit åsidosatt kan du be att få se resultatet av senaste lönekartläggningen. Arbetsgivaren är ansvarig för att förebygga lönediskriminering och lönekartläggning görs vart tredje år som en del i detta arbete.

Du kan även ta kontakt med ditt fackliga ombud för att se om det är möjligt att driva ­frågan. I regel är lönediskriminering svår att bevisa och endast ett par arbetsgivare har blivit fällda sedan jämställdhetslagen kom 1980.

Skulle dina ansträngningar och goda prestationer trots detta inte belönas är kanske den bästa lösningen för dig att byta chef.

/AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden