elona1

Elon Musks största snedsteg under 2018

Hade du ett tufft 2018? Då kan du trösta dig med att det finns chefer som hade det ännu tuffare. Här är några snedsteg som superentreprenören Elon Musk stod för under året – och vad du kan lära dig av dessa.

Elon Musk var onekligen på tapeten under det gångna året. Om han inte twittrade ut att Tesla skulle köpa ut från börsen så rökte han marijuana i en poddinspelning. Vi har listat några av snedstegen där vi reder ut vilka konsekvenser de fick – och vad du kan lära av dessa.

1) Twitter-bråket

En av sommarens stora nyhetshändelser var när ett thailändskt pojklag blev instängda i en grotta. Många var det då som ville hjälpa till, även Elon Musk. Med en specialbyggd mini-ubåt skulle entreprenören få ut pojkarna. Men det slutade med att Musks ubåt fick kalla handen av räddningsinsatsen – vilket sin tur fick Musk att kalla räddningsdykaren Vernon Unsworth för pedofil på Twitter.

Konsekvens: Även om Musk tog bort tweeten och bad om ursäkt återkom han till påståendet. Hans intentioner var säkert goda, men han förlorade mer i anseende kopplat till händelsen.

 

2) Rökte marijuana – under en poddinspelning

Som inbjuden gäst till komikern Joe Rogans podd passade Elon Musk på att röka marijuana. När bilder läckte ut från inspelningen fick det spinn i sociala medier.

Konsekvens: Många experter ifrågasatte Musks anseende som vd för en rad börsnoterade bolag.

musken

Läs också: Elon Musks vilda upplägg – kan få 0 kr i lön

3) Konstigt massmejl till Teslas medarbetare

I juni skickade Elon Musk ett långt mejl till alla medarberare på hans elbilsföretag. Där påstod han, till synes utan bevis, att det finns en sabotör på företaget.

Konsekvens: Anklagelsen (och vad han menade) fick inget fäste, men kvar stod troligtvis en hel del medarbetare som undrade vad som pågår inom företagsledningen.

4) Mediabråken

Inte bara en gång under 2018 valde Musk att gå till attack mot en rad journalister som till yrket bevakar Tesla.

Konsekvens: Musk har sagt att han ska starta en webbtjänst som ”mäter trovärdigheten i alla artiklar”. Den tjänsten har fortfarande inte sett dagens ljus.

5) Hotade om att köpa ut Tesla från börsen

I augusti twittrade Elon Musk till sina 22 miljoner följare att han funderar på att köpa ut Tesla från börsen till ett pris av 420 dollar per aktie. Finansieringen var även säkrad. Tweeten fick aktien att stiga med sex procent. Men enligt den amerikanska finansinspektionen var det en bluff – och man valde att stämma honom.

Konsekvens: Till en början var det hot om fängelse och aktieras. Det slutade med att 47-åringen fick betala 180 miljoner kronor i böter och han får inte heller vara ordförande i Tesla de kommande tre åren. Tjänsten som vd fick han dock behålla.

musken-2

Läs också: Elon Musks 5 råd till personalen: ”Lämna dåliga möten”

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
scenskrack
Kommunikation

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande
kompischefen
Kommunikation

Studie: Det händer när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten?
forhandlare
Kommunikation

5 tips: Bli en smart förhandlare – och gör alla nöjda

Tänk om du oftare fick gehör för dina tankar, åsikter och förslag. Då skulle din livskvalitet som chef höjas betydligt. Det menar förhandlingsexperten Lars-Johan Åge som i nya boken Happy happy tipsar om hur du gör.
undersokning-2
Kommunikation

Så många döljer sina Facebook-inlägg för chefen

En majoritet vill inte att kollegerna eller chefen ska ta del av deras inlägg på sociala medier, visar en ny undersökning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.