Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Elon Musks största snedsteg under 2018

Hade du ett tufft 2018? Då kan du trösta dig med att det finns chefer som hade det ännu tuffare. Här är några snedsteg som superentreprenören Elon Musk stod för under året – och vad du kan lära dig av dessa.

Kommunikation
Publicerad

Elon Musk var onekligen på tapeten under det gångna året. Om han inte twittrade ut att Tesla skulle köpa ut från börsen så rökte han marijuana i en poddinspelning. Vi har listat några av snedstegen där vi reder ut vilka konsekvenser de fick – och vad du kan lära av dessa.

1) Twitter-bråket

En av sommarens stora nyhetshändelser var när ett thailändskt pojklag blev instängda i en grotta. Många var det då som ville hjälpa till, även Elon Musk. Med en specialbyggd mini-ubåt skulle entreprenören få ut pojkarna. Men det slutade med att Musks ubåt fick kalla handen av räddningsinsatsen – vilket sin tur fick Musk att kalla räddningsdykaren Vernon Unsworth för pedofil på Twitter.

Konsekvens: Även om Musk tog bort tweeten och bad om ursäkt återkom han till påståendet. Hans intentioner var säkert goda, men han förlorade mer i anseende kopplat till händelsen.

 

2) Rökte marijuana – under en poddinspelning

Som inbjuden gäst till komikern Joe Rogans podd passade Elon Musk på att röka marijuana. När bilder läckte ut från inspelningen fick det spinn i sociala medier.

Konsekvens: Många experter ifrågasatte Musks anseende som vd för en rad börsnoterade bolag.

3) Konstigt massmejl till Teslas medarbetare

I juni skickade Elon Musk ett långt mejl till alla medarberare på hans elbilsföretag. Där påstod han, till synes utan bevis, att det finns en sabotör på företaget.

Konsekvens: Anklagelsen (och vad han menade) fick inget fäste, men kvar stod troligtvis en hel del medarbetare som undrade vad som pågår inom företagsledningen.

4) Mediabråken

Inte bara en gång under 2018 valde Musk att gå till attack mot en rad journalister som till yrket bevakar Tesla.

Konsekvens: Musk har sagt att han ska starta en webbtjänst som ”mäter trovärdigheten i alla artiklar”. Den tjänsten har fortfarande inte sett dagens ljus.

5) Hotade om att köpa ut Tesla från börsen

I augusti twittrade Elon Musk till sina 22 miljoner följare att han funderar på att köpa ut Tesla från börsen till ett pris av 420 dollar per aktie. Finansieringen var även säkrad. Tweeten fick aktien att stiga med sex procent. Men enligt den amerikanska finansinspektionen var det en bluff – och man valde att stämma honom.

Konsekvens: Till en början var det hot om fängelse och aktieras. Det slutade med att 47-åringen fick betala 180 miljoner kronor i böter och han får inte heller vara ordförande i Tesla de kommande tre åren. Tjänsten som vd fick han dock behålla.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden