no-technology-chefboken-digital-minimalism

Digital minimalism ger dig kontroll över din tid

Ny teknik är i sig varken bra eller dålig, men för många har skärmanvändandet blivit något som försämrar livet snarare än tvärtom. Det ställer sig i vägen för lugn, fokus, glädje och sunt beslutsfattande — allt nödvändiga delar av ett framgångsrikt chefsskap, både på och utanför jobbet.

Cal Newport, professor i systemvetenskap vid Georgetown University, har kallats den ”nya teknikens Marie Kondo”. I sin färska och hyllade bok ”Digital Minimalism” presenterar han en filosofi för hur man ska förhålla sig till ny teknik — och mängder med konkreta tips för hur man blir en digital minimalist.

Vad exakt handlar ”Digital minimalism” om?

Om hur vi påverkas av ny teknik och hur du kan göra för att ta tillbaka kontrollen över din tid och ditt beslutsfattande. Och tipsen går långt djupare än standardförslag som att slå av notifieringar i mobilen. Om du vill ta tillbaka kontrollen över din uppmärksamhet finns i boken ett 30-dagarsprogram för digital storstädning — och för att genast implementera digital minimalism i ditt liv.

Varför ska chefer läsa boken?

Boken är väldigt väl underbyggd och innehåller starka argument för författarens tes. Där finns till exempel en otroligt intressant genomgång av de psykologiska mekanismer som nätjättarna utnyttjar för att fjättra oss vid våra skärmar, och vilka effekter det får. Dessutom är den verkligen fullspäckad med konkreta och matnyttiga tips för hur man ska gå tillväga för att bryta det här greppet på riktigt.

Vill du läsa Digital Minimalism? Gör det på 19 minuter med Chefboken!

Vad kan det handla om för konkreta tips?

Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men det är inte så enkelt som att bara göra en ”digital detox” och lägga undan mobilen. Författaren argumenterar faktiskt övertygande om att du har mer nytta av den nya tekniken om du använder den på ett medvetet sätt, än på det slentrianmässiga sätt många av oss använder den idag. Ett ganska drastiskt förslag är att låta verklig konversation vid fysiska möten ersätta den sociala medier-baserade. Ett steg där är att aldrig klicka ”gilla” på Facebook eller andra sociala medier. Och inte heller skriva några kommentarer, inte ens ett ”grattis” eller ”cool!”. 

Lever författaren som han lär?

Ja, han börjar med att berätta att han själv alltid varit en naturlig digital minimalist. Till skillnad från nästan alla andra i sin generation har han till exempel aldrig haft ett sociala medier-konto. Sina insikter om hur otroligt starkt vi påverkas av skärmar i våra liv har han istället fått i mötet med andra. Bland annat i sitt arbete med en tidigare bok — ”Deep Work” — om metoder för fokuserat arbete.

Om du är nyfiken så kan du lyssna till Newports TED-talk från 2016 här.

Är den här boken relevant för alla chefer?

Ja, det är en bok för alla chefer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation finns gott om handfasta och användbara verktyg.

Vad inspirerade dig mest?

Jag tror att det är just idén om att tekniken i sig inte är problemet, utan att ett medvetet användande kan ge enorma fördelar.

Nyfiken på digital minimalism?

Prova Chefboken och läs Cal Newports bok på bara 19 minuter! Med Chefboken får du noga utvald och sammanfattad ledarskapsläsning. Dessutom finns över 100 redan sammanfattade titlar i det digitala biblioteket. Chefboken får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för 199 kr!

Relaterade artiklar

boosta
Hälsa

Forskning: Boosta dig i naturen – 2 timmar per vecka räcker

Har du planerat din sommar? En god idé kan vara att vistas i naturen, visar svensk-brittisk forskning.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

semester13
Hälsa

Experten: Varva ner till semestern – 6 råd för att lyckas

Här är råden för att komma ner i varv inför din semester.
guna
Hälsa

Studie: Sov bättre – gunga dig till sömns

Sommarljuset kan störa nattsömnen.
stressade
Arbetsmiljö

Slår larm: Stressen på jobbet ökar – kvinnor värst drabbade

Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad.
trotter-3
Hälsa

WHO erkänner utbrändhet som diagnos

Utmattningssyndrom eller utbrändhet får nu officiell status som diagnos av världsorganisationen.
sommarkansla1
Hälsa

8 bevisade sätt att förlänga din semesterkänsla

Tar din semester slut för fort?

stressfarlig
Arbetsmiljö

4 åtgärder: När chefen tar ut sin stress på medarbetarna

I en ansträngd arbetssituation är risken stor att chefens stress spiller över på medarbetarna. Men det går att undvika genom ett par åtgärder.