no-technology-chefboken-digital-minimalism

Digital minimalism ger dig kontroll över din tid

Ny teknik är i sig varken bra eller dålig, men för många har skärmanvändandet blivit något som försämrar livet snarare än tvärtom. Det ställer sig i vägen för lugn, fokus, glädje och sunt beslutsfattande — allt nödvändiga delar av ett framgångsrikt chefsskap, både på och utanför jobbet.

Cal Newport, professor i systemvetenskap vid Georgetown University, har kallats den ”nya teknikens Marie Kondo”. I sin färska och hyllade bok ”Digital Minimalism” presenterar han en filosofi för hur man ska förhålla sig till ny teknik — och mängder med konkreta tips för hur man blir en digital minimalist.

Vad exakt handlar ”Digital minimalism” om?

Om hur vi påverkas av ny teknik och hur du kan göra för att ta tillbaka kontrollen över din tid och ditt beslutsfattande. Och tipsen går långt djupare än standardförslag som att slå av notifieringar i mobilen. Om du vill ta tillbaka kontrollen över din uppmärksamhet finns i boken ett 30-dagarsprogram för digital storstädning — och för att genast implementera digital minimalism i ditt liv.

Varför ska chefer läsa boken?

Boken är väldigt väl underbyggd och innehåller starka argument för författarens tes. Där finns till exempel en otroligt intressant genomgång av de psykologiska mekanismer som nätjättarna utnyttjar för att fjättra oss vid våra skärmar, och vilka effekter det får. Dessutom är den verkligen fullspäckad med konkreta och matnyttiga tips för hur man ska gå tillväga för att bryta det här greppet på riktigt.

Vill du läsa Digital Minimalism? Gör det på 19 minuter med Chefboken!

Vad kan det handla om för konkreta tips?

Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men det är inte så enkelt som att bara göra en ”digital detox” och lägga undan mobilen. Författaren argumenterar faktiskt övertygande om att du har mer nytta av den nya tekniken om du använder den på ett medvetet sätt, än på det slentrianmässiga sätt många av oss använder den idag. Ett ganska drastiskt förslag är att låta verklig konversation vid fysiska möten ersätta den sociala medier-baserade. Ett steg där är att aldrig klicka ”gilla” på Facebook eller andra sociala medier. Och inte heller skriva några kommentarer, inte ens ett ”grattis” eller ”cool!”. 

Lever författaren som han lär?

Ja, han börjar med att berätta att han själv alltid varit en naturlig digital minimalist. Till skillnad från nästan alla andra i sin generation har han till exempel aldrig haft ett sociala medier-konto. Sina insikter om hur otroligt starkt vi påverkas av skärmar i våra liv har han istället fått i mötet med andra. Bland annat i sitt arbete med en tidigare bok — ”Deep Work” — om metoder för fokuserat arbete.

Om du är nyfiken så kan du lyssna till Newports TED-talk från 2016 här.

Är den här boken relevant för alla chefer?

Ja, det är en bok för alla chefer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation finns gott om handfasta och användbara verktyg.

Vad inspirerade dig mest?

Jag tror att det är just idén om att tekniken i sig inte är problemet, utan att ett medvetet användande kan ge enorma fördelar.

Nyfiken på digital minimalism?

Prova Chefboken och läs Cal Newports bok på bara 19 minuter! Med Chefboken får du noga utvald och sammanfattad ledarskapsläsning. Dessutom finns över 100 redan sammanfattade titlar i det digitala biblioteket. Chefboken får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för 199 kr!

Relaterade artiklar

utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.
Grafik och illustration: Anna Harvard
Hälsa

Corona – chefens nya mardröm

En majoritet av cheferna sov för lite redan före coronapandemin. Nu uppger mer än en tredjedel att krisen fått dem att sova ännu sämre.
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Hälsa

Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.
stresspadistans1800
Hälsa

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Inre utveckling kan vässa affärssinnet, visar forskning. Illustration: Øivind Hovlan
Hälsa

Bättre business med andlig utveckling

Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Det har Lasse Lychnell konstaterat i sin forskning på Handelshögskolan. Nu visar han vilka förmågor som förädlas och att mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet.