no-technology-chefboken-digital-minimalism

Digital minimalism ger dig kontroll över din tid

Ny teknik är i sig varken bra eller dålig, men för många har skärmanvändandet blivit något som försämrar livet snarare än tvärtom. Det ställer sig i vägen för lugn, fokus, glädje och sunt beslutsfattande — allt nödvändiga delar av ett framgångsrikt chefsskap, både på och utanför jobbet.

Cal Newport, professor i systemvetenskap vid Georgetown University, har kallats den ”nya teknikens Marie Kondo”. I sin färska och hyllade bok ”Digital Minimalism” presenterar han en filosofi för hur man ska förhålla sig till ny teknik — och mängder med konkreta tips för hur man blir en digital minimalist.

Vad exakt handlar ”Digital minimalism” om?

Om hur vi påverkas av ny teknik och hur du kan göra för att ta tillbaka kontrollen över din tid och ditt beslutsfattande. Och tipsen går långt djupare än standardförslag som att slå av notifieringar i mobilen. Om du vill ta tillbaka kontrollen över din uppmärksamhet finns i boken ett 30-dagarsprogram för digital storstädning — och för att genast implementera digital minimalism i ditt liv.

Varför ska chefer läsa boken?

Boken är väldigt väl underbyggd och innehåller starka argument för författarens tes. Där finns till exempel en otroligt intressant genomgång av de psykologiska mekanismer som nätjättarna utnyttjar för att fjättra oss vid våra skärmar, och vilka effekter det får. Dessutom är den verkligen fullspäckad med konkreta och matnyttiga tips för hur man ska gå tillväga för att bryta det här greppet på riktigt.

Vill du läsa Digital Minimalism? Gör det på 19 minuter med Chefboken!

Vad kan det handla om för konkreta tips?

Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men det är inte så enkelt som att bara göra en ”digital detox” och lägga undan mobilen. Författaren argumenterar faktiskt övertygande om att du har mer nytta av den nya tekniken om du använder den på ett medvetet sätt, än på det slentrianmässiga sätt många av oss använder den idag. Ett ganska drastiskt förslag är att låta verklig konversation vid fysiska möten ersätta den sociala medier-baserade. Ett steg där är att aldrig klicka ”gilla” på Facebook eller andra sociala medier. Och inte heller skriva några kommentarer, inte ens ett ”grattis” eller ”cool!”. 

Lever författaren som han lär?

Ja, han börjar med att berätta att han själv alltid varit en naturlig digital minimalist. Till skillnad från nästan alla andra i sin generation har han till exempel aldrig haft ett sociala medier-konto. Sina insikter om hur otroligt starkt vi påverkas av skärmar i våra liv har han istället fått i mötet med andra. Bland annat i sitt arbete med en tidigare bok — ”Deep Work” — om metoder för fokuserat arbete.

Om du är nyfiken så kan du lyssna till Newports TED-talk från 2016 här.

Är den här boken relevant för alla chefer?

Ja, det är en bok för alla chefer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation finns gott om handfasta och användbara verktyg.

Vad inspirerade dig mest?

Jag tror att det är just idén om att tekniken i sig inte är problemet, utan att ett medvetet användande kan ge enorma fördelar.

Nyfiken på digital minimalism?

Prova Chefboken och läs Cal Newports bok på bara 19 minuter! Med Chefboken får du noga utvald och sammanfattad ledarskapsläsning. Dessutom finns över 100 redan sammanfattade titlar i det digitala biblioteket. Chefboken får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för 199 kr!

Relaterade artiklar

semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.
Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.