4 punkter – det är chefer rädda för när de fattar beslut

Är det tuffare för chefer att ta beslut på jobbet än i familjen? Ja, enligt en ny undersökning bland drygt 1000 chefer i 12 olika länder. Dessutom tar man det säkra före det osäkra och riskreducerar hellre än att satsa på att eventuellt nå framgång – allt för att undvika att den egna karriären påverkas negativt.

Beslutsfattande
Publicerad

Tuffa affärsbeslut stressar chefer, det visar undersökningen Unlocking Growth som Oracle Netsuite i samarbete med Raconteur gjort bland 1050 chefer i små och mellanstora organisationer över flera branscher.

Cheferna kommer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Förenade Arabemiraten, Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

Nästan en fjärdedel , 23 procent, av de tillfrågade väljer att reducera risker framför att kanske lyckas att nå framgång i sitt beslutsfattande.

I organisationer som själva kallar sig högpresterande är riskaversion ännu högre – där uppger 62 procent av de svarande i undersökningen att de aktivt tar beslut som innebär lägre risker.

29 procent förlitar sig på magkänsla i sitt beslutsfattande, medan 94 procent anser sig ”överhopade av data” när de fattar beslut. 61 procent uppgav att de inte fattar mycket datadrivna beslut.

Från de nordiska länderna tillfrågades 150 chefer i undersökningen, som utfördes i ett frågeformulär på webben under oktober-november 2019.

Nordiska chefers största farhågor vid beslutsfattande:

  1. Att det påverkar ekonomin negativt.
  2. Skadar det egna ryktet.
  3. Leder till att man förlorar jobbet.
  4. Att beslutet negativt ska påverka medarbetare.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden