skrivbord_stok
Skrivbordsstök. Foto: Calle Fleur

Därför ska du sluta skriva att-göra-listor

Är du som jag? Fyller du ditt skrivbord med slarvigt hoprafsade att-göra-listor, som du försöker bocka av men aldrig riktigt lyckas med (eftersom vissa punkter skulle ta månader att genomföra och egentligen kräver noggrann planering)?

Nu är det dags att tänka om och tänka rätt! I alla fall enligt ledarskapsexperten Daniel Markovitz, som i en artikel på HBR.org listar några fundamentala problem med att-göra-listor. Några exempel:

– Våra hjärnor hatar när vi har många bollar i luften. Ju färre valmöjligheter vi har, desto bättre. Alltså: Den där långa listan på ditt skrivbord är inte ett effektivt arbetsredskap. Den paralyserar din hjärna istället.

– Du älskar att stryka de simpla punkterna på din lista. Anledningen är att din hjärna belönar dig: Dopaminnivåerna i hjärnan stiger när du slutför en uppgift. Problemet är att de mer komplexa punkterna på listan riskerar att förbli oavbockade.

– Punkter på en lista saknar sammanhang: Allt som beskrivs med tre-fyra ord ser ungefär lika svårt ut. Verkligheten är förstås annorlunda. Därför är det inte konstigt att du väljer de enkla uppgifterna framför de viktiga (och ofta svåraste).

Vad ska man göra istället då? Daniel Markovitz lösning är att ”leva i din kalender”. Det vill säga: Bedöm hur lång tid uppgifterna på din lista kommer ta och flytta över dem till din kalender. Planera och sätt upp tydliga, realistiska deadlines.

Din hjärna kommer att tacka dig.

Läs hela artikeln här: To-do-lists don’t work (HBR.org)

Relaterade artiklar

Collage av en man i blå tröja som skriver, samt bild från Island
Hälsa

Skrik ut din frustration – över isländska vidder

Trött på corona och osugen på att börja jobba? Nu kan du skrika ut dina känslor bland isländska berg och vattenfall – från din egen dator.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Regnbågsflagga
Arbetsmiljö

Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor

Som chef har du enligt diskrimineringslagen ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.