skrivbord_stok
Skrivbordsstök. Foto: Calle Fleur

Därför ska du sluta skriva att-göra-listor

Är du som jag? Fyller du ditt skrivbord med slarvigt hoprafsade att-göra-listor, som du försöker bocka av men aldrig riktigt lyckas med (eftersom vissa punkter skulle ta månader att genomföra och egentligen kräver noggrann planering)?

Nu är det dags att tänka om och tänka rätt! I alla fall enligt ledarskapsexperten Daniel Markovitz, som i en artikel på HBR.org listar några fundamentala problem med att-göra-listor. Några exempel:

– Våra hjärnor hatar när vi har många bollar i luften. Ju färre valmöjligheter vi har, desto bättre. Alltså: Den där långa listan på ditt skrivbord är inte ett effektivt arbetsredskap. Den paralyserar din hjärna istället.

– Du älskar att stryka de simpla punkterna på din lista. Anledningen är att din hjärna belönar dig: Dopaminnivåerna i hjärnan stiger när du slutför en uppgift. Problemet är att de mer komplexa punkterna på listan riskerar att förbli oavbockade.

– Punkter på en lista saknar sammanhang: Allt som beskrivs med tre-fyra ord ser ungefär lika svårt ut. Verkligheten är förstås annorlunda. Därför är det inte konstigt att du väljer de enkla uppgifterna framför de viktiga (och ofta svåraste).

Vad ska man göra istället då? Daniel Markovitz lösning är att ”leva i din kalender”. Det vill säga: Bedöm hur lång tid uppgifterna på din lista kommer ta och flytta över dem till din kalender. Planera och sätt upp tydliga, realistiska deadlines.

Din hjärna kommer att tacka dig.

Läs hela artikeln här: To-do-lists don’t work (HBR.org)

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.
Hälsa

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.
Hälsa

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.