triathlon_trana_halsa
Foto: Wikipedia Commons.

Därför extremtränar många chefer

Janet Johansson, doktorand på Stockholms universitet, vad förenar chefer som tränar mycket?
”Jag har studerat 24 toppchefer som tränar mycket. Gemensamt för dem är att de tycker att det är viktigt att träna, de tränade redan tidigt i livet och de prioriterar god kost och sömn.”

Vad betyder träningen för dem som chefer?
”Den vanligaste kommentaren är ’om någon inte har kontroll över sin kropp, är det svårt att se att de kan kontrollera sin arbetssituation’. Att kontrollera sin kropp, och sitt yttre, verkar ha blivit det nya sättet att ut­­trycka ledarskap bland dessa toppchefer.

De förmedlar sitt ledarskapsbudskap genom att jobba på sina kroppar och har en mycket kontrollerande och hälsosam livsstil. Dessa atletiska ledare ser sig själva som ledare under dygnets alla timmar, och de tenderar att prestera på topp i allt de företar sig.”

Sa de något negativt om sin träning?
”Några av de chefer som var mer extrema i sin träning, poängterade att det fanns fysiska nackdelar med att träna så mycket. Exempelvis att de drabbas av skador, och att de blev ’beroende’ av att träna. Men, de moraliska och etiska dimensioner som kommer med en ’disciplinerad livsstil’ verkar vara starkare än nackdelarna. Därför vill de inte sluta träna eller minska sin träningsmängd. De vill också inspirera andra att träna.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

helgenjobben
Hälsa

5 tecken på att du inte kan släppa jobbet

Äntligen lite ledighet! Men frågan är hur ledig du egentligen är. Var tredje privatanställd har svårt att släppa jobbet – vilket påverkar deras sömn.
balans-3
Hälsa

9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Ont i kroppen? Stökigt skrivbord? Irriterad på Ica? Här är 9 tecken på att du tappat kontrollen över det berömda livspusslet.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

springhallbart
Hälsa

Spring smartare – 3 sätt att hålla rätt tempo

Senaste trenden inom löpning är att springa hållbart. Det innebär att du ska hålla rätt tempo för att inte göra slut på syret i kroppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden