triathlon_trana_halsa
Foto: Wikipedia Commons.

Därför extremtränar många chefer

Janet Johansson, doktorand på Stockholms universitet, vad förenar chefer som tränar mycket?
”Jag har studerat 24 toppchefer som tränar mycket. Gemensamt för dem är att de tycker att det är viktigt att träna, de tränade redan tidigt i livet och de prioriterar god kost och sömn.”

Vad betyder träningen för dem som chefer?
”Den vanligaste kommentaren är ’om någon inte har kontroll över sin kropp, är det svårt att se att de kan kontrollera sin arbetssituation’. Att kontrollera sin kropp, och sitt yttre, verkar ha blivit det nya sättet att ut­­trycka ledarskap bland dessa toppchefer.

De förmedlar sitt ledarskapsbudskap genom att jobba på sina kroppar och har en mycket kontrollerande och hälsosam livsstil. Dessa atletiska ledare ser sig själva som ledare under dygnets alla timmar, och de tenderar att prestera på topp i allt de företar sig.”

Sa de något negativt om sin träning?
”Några av de chefer som var mer extrema i sin träning, poängterade att det fanns fysiska nackdelar med att träna så mycket. Exempelvis att de drabbas av skador, och att de blev ’beroende’ av att träna. Men, de moraliska och etiska dimensioner som kommer med en ’disciplinerad livsstil’ verkar vara starkare än nackdelarna. Därför vill de inte sluta träna eller minska sin träningsmängd. De vill också inspirera andra att träna.”

Relaterade artiklar

chefersohalsa1800
Hälsa

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.
Målarfärger
Hälsa

Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.
Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Dator med hjärtan och brevo-rop flygande
Hälsa

Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder.