cissimobil

Cissi Elwin: ”Vit makt fortfarande vit”

För tre år sen gjorde Chef ett uppmärksammat nummer som vi kallade Vit makt, där vi undersökte hur stor andel av svenska chefer som hade utländsk bakgrund. Beklämmande få visade det sig.

Om man utgår från grundprincipen att människor med invandrarbakgrund ska vara representerade i alla delar av samhället i relation till sin andel av befolkningen, borde siffran i dag, när vi följer upp, vara 25 procent. Men det är den inte. Den ligger fortfarande kvar på 8 procent. Den borde vara tre gånger högre!

Detta trots att vi så länge pratat om att mångfald inte bara är en rättvisefråga utan direkt avgörande för svenska företags lönsamhet, resultat och konkurrenskraft.

Läs också: Så fick hon kommunens sjuktal att störtdyka

Det finns många förklaringar till varför det ser ut så här, en av de viktigaste bygger på den gamla sanningen att det bara är det man mäter som blir gjort.

Men mäta etnisk bakgrund varken vill eller får man. Så alltså går utvecklingen förskräckande långsamt.

Men nu finns faktiskt en perfekt mätmetod utan att du själv behöver föra register. Det är Statistiska centralbyrån som inrättat en tjänst dit du kan skicka dina anställdas personnummer och få tillbaka statistik på representation.

Läs också: Azita Shariati om mångfald: ”Det som kan mätas blir gjort”

En smärre revolution faktiskt! För nu kan man verkligen sätta offensiva mål, mäta och se till att man hamnar där man måste för att kunna bygga framtidens företag och organisationer som blir relevanta för sina kunder, kan attrahera de bästa talangerna och skapa de största värdena.

Det är bara inom egenföretagandet som människor med utländsk bakgrund är i linje med sin andel av befolkningen.

Enligt sajten Breakit är över 50 procent av grundarna till de mest framgångsrika svenska startup-företagen av utländsk härkomst. Så när alla nu pratar om det svenska startupundret kan vi se hur mångfald verkligen visat sig lönsamt såväl för de nya företagen som för Sverige som nation.

Två ypperliga exempel på det är männen på vårt omslag, Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh, två iranska flyktingar som nu leder miljardimperiet Serendipity.

Fotnot: Mejladressen till SCB:s registertjänst är: anstalldas.bakgrund@scb.se

/Cissi Elwin

Jag applåderar just nu:

Café society

En skimrande, glittrande, vacker och melankolisk romantisk komedi i 30-talets Hollywood. Samma vemod och humor som träffar mig rakt i hjärtat (nästan) varje gång Woody Allen gör en film.

Läs också: Checklista: Så hinner du jobba klart innan jul

Gör din egen romantiska komedi

Res till Köpenhamn. Finns ingenting som kan göra en mer påfylld än en helg över sundet. Shoppingen (dansk design är i världsklass), restaurangerna (en stark ekotrend har vitaliserat matutbudet), kulturen (Glyptoteket får aldrig missas, en skönhetsupplevelse lika stark varje gång).

Missa inte: Semesterlista för jul och nyår – bara att ladda ner!

Relaterade artiklar

Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
stordael
Krönikor

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

"Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss", skriver Petter Stordalen.
cissimobil
Krönikor

Vad är dina värderingar värda?

Vad är dina värderingar värda när det börjar blåsa motvind? Det är inte alltid lätt att leva som man lär – och det finns hinder för jämställdhet som ställer pengarna mot moralen. Det skriver Cissi Elwin om i sin krönika.
suadbyline
Krönikor

Suad Ali: Våga tänka om – nu!

”Jag tror inte att jämställdhet, mångfald och generation Y egentligen är så himla komplicerat. Jag tror att det snarare handlar om att ta ansvar, vidga sina vyer, våga rekrytera annorlunda, tänka om och tänka nytt.” Så skriver Suad Ali i sin nya krönika.
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
suad-topp
Krönikor

Suad Ali: Våga springa mot strömmen

”Att inte säga ifrån är också ett ställningstagande”, skriver supertalangen och experten på Sveriges flyktingkvot på Migrationsverket Suad Ali i sin första krönika om vardagsrasism och vår skyldighet att rikta vår ilska och säga ifrån.