Cissi Elwin: ”Vit makt fortfarande vit”

Krönikor
Text: Redaktionen
Publicerad

För tre år sen gjorde Chef ett uppmärksammat nummer som vi kallade Vit makt, där vi undersökte hur stor andel av svenska chefer som hade utländsk bakgrund. Beklämmande få visade det sig.

Om man utgår från grundprincipen att människor med invandrarbakgrund ska vara representerade i alla delar av samhället i relation till sin andel av befolkningen, borde siffran i dag, när vi följer upp, vara 25 procent. Men det är den inte. Den ligger fortfarande kvar på 8 procent. Den borde vara tre gånger högre!

Detta trots att vi så länge pratat om att mångfald inte bara är en rättvisefråga utan direkt avgörande för svenska företags lönsamhet, resultat och konkurrenskraft.

Läs också: Så fick hon kommunens sjuktal att störtdyka

Det finns många förklaringar till varför det ser ut så här, en av de viktigaste bygger på den gamla sanningen att det bara är det man mäter som blir gjort.

Men mäta etnisk bakgrund varken vill eller får man. Så alltså går utvecklingen förskräckande långsamt.

Men nu finns faktiskt en perfekt mätmetod utan att du själv behöver föra register. Det är Statistiska centralbyrån som inrättat en tjänst dit du kan skicka dina anställdas personnummer och få tillbaka statistik på representation.

Läs också: Azita Shariati om mångfald: ”Det som kan mätas blir gjort”

En smärre revolution faktiskt! För nu kan man verkligen sätta offensiva mål, mäta och se till att man hamnar där man måste för att kunna bygga framtidens företag och organisationer som blir relevanta för sina kunder, kan attrahera de bästa talangerna och skapa de största värdena.

Det är bara inom egenföretagandet som människor med utländsk bakgrund är i linje med sin andel av befolkningen.

Enligt sajten Breakit är över 50 procent av grundarna till de mest framgångsrika svenska startup-företagen av utländsk härkomst. Så när alla nu pratar om det svenska startupundret kan vi se hur mångfald verkligen visat sig lönsamt såväl för de nya företagen som för Sverige som nation.

Två ypperliga exempel på det är männen på vårt omslag, Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh, två iranska flyktingar som nu leder miljardimperiet Serendipity.

Fotnot: Mejladressen till SCB:s registertjänst är: anstalldas.bakgrund@scb.se

/Cissi Elwin

Jag applåderar just nu:

Café society

En skimrande, glittrande, vacker och melankolisk romantisk komedi i 30-talets Hollywood. Samma vemod och humor som träffar mig rakt i hjärtat (nästan) varje gång Woody Allen gör en film.

Läs också: Checklista: Så hinner du jobba klart innan jul

Gör din egen romantiska komedi

Res till Köpenhamn. Finns ingenting som kan göra en mer påfylld än en helg över sundet. Shoppingen (dansk design är i världsklass), restaurangerna (en stark ekotrend har vitaliserat matutbudet), kulturen (Glyptoteket får aldrig missas, en skönhetsupplevelse lika stark varje gång).

Missa inte: Semesterlista för jul och nyår – bara att ladda ner!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden