Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cissi Elwin: ”Äntligen får jag min längtan stillad!”

Att spela in Chefs podd live gör att jag äntligen får träffa människor igen, skriver Chefs Cissi Elwin. ”Det är fascinerande att höra toppledarna berätta om hur de hanterat krisen både professionellt och privat. Och några saker går i linje med vad vi själva upplevt, det vi skriver om och det vi hör från er läsare.”

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

Mitt i all denna ovisshet och de många timmarna framför datorn på hemmakontoret är jag glad över att vi kommit igång med podden Chef Dilemma igen. På så vis stillas min längtan efter möten med människor när jag får hänga med producent-Malin och våra ljudtekniker och klippare Jonas och Andreas. Och så förstås mötena med några av landets mest spännande ledare.

Vi har hittills spelat in fyra program med så olika chefer som Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar, Volvos vd Martin Lundstedt, Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och stjärnkocken Björn Frantzén. Det blir så klart mycket prat om corona. Alla har påverkats enormt av den pågående pandemin, men på olika sätt. Det är fascinerande att höra dem berätta om hur de hanterat krisen både professionellt och privat. Men några saker går igen och ligger i linje med vad vi själva upplevt, det vi skriver om och det vi hör från er läsare. Jag ska försöka lista några av de sakerna:

MER ATT GÖRA
Cheferna får mer att göra, trots att resor ställs in och möten blir kortare i digital form. Volvochefen har normalt cirka 200 resdagar per år, men har nu bara åkt på några få korta resor sedan februari. Men den koll man förut fick av att vara på arbetsplatsen där mycket kan lösas i förbifarten ersätts nu av telefonsamtal som i många fall blir mycket längre.

NYTÄNKANDE
När inget längre fungerar enligt normal logik måste vi tänka på nya sätt, det ställer stora krav på chefen. De som redan börjat arbeta agilt och delegerat ut mycket i organisationerna för att möta snabbare förändringar får det lättare än de som är kvar i en mer hierarkisk beslutsgång.

SNABB OMSTÄLLNING
Beslutsprocesser som normalt hade tagit år har nu lösts på ett par månader. Företag som har varit omogna digitalt har tagit stora språng. Förutsättningar för verksamheter ändras. Så hade till exempel Arbetsförmedlingen redan hunnit avskeda runt 3000 medarbetare när corona slog till och de fick den största ökningen av arbetslösa i modern tid.

OMVÄRDERINGAR
Vad är egentligen viktigt? Både på ett personligt plan och yrkesmässigt tvingas vi alla tänka igenom vad vi sysslar med och vad vi levererar. Hållbarhet var redan före krisen den viktigaste frågan, men nu har hoten mot mänskligheten och hur man hanterar dem blivit en avgörande konkurrensfråga.

ÖKAD UTSLAGNING
Nu passar många på att kompetensutveckla sina medarbetare. Det kommer att bli svårare att få jobb om du inte har rätt utbildning. De enkla jobben automatiseras i allt snabbare takt.

KULTUR
Sammanhållningen och de gemensamma värderingarna är det som bär en genom krisen. Har man inte jobbat mycket med det är det nu man förstår varför man borde ha gjort det.

Tips!

PRESIDENTTEST
Man har ju varit orolig över ledarskapet I USA länge. Och inte blev man tryggare av det ovärdiga haveri till presidentdebatt som ägde rum i slutet av september. Så vaknar man till nyheten att president Trump har fått covid-19 och allt blir helt ovisst.

Missa inte artikeln där USA-experten Andreas Utterström har undersökt de två kandidaternas ledaregenskaper.

SEVÄRD MINISERIE
Var fjärde kvinna har någon gång utsatts för våld i nära relationer. Om detta har SVT gjort en otroligt välgjord miniserie. I En våldsam kärlek får vi följa fyra kvinnors historia, från förälskelsen till det första slaget och den långa vägen till gripande och rättegång. Otroligt viktig tv!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden