Chefs undersökning: 65 procent vill ha en nystart

jobb- och karriärbyte Uttråkade, oroliga och sugna på att byta bransch. Långt över hälften av Sveriges chefer önskar sig en nystart i karriären, och en tredjedel är missnöjda med sina jobb. Det visar Chefs undersökning. 

Karriär
Publicerad

Vad

En tredjedel av cheferna säger rakt ut att de är missnöjda med sina jobb. En lika stor andel vill byta bransch eller yrkesområde.

Nytta

”Sveriges chefer verkar inte supernöjda med sina nuvarande jobb eller sin arbetssituation, nej. Men man kan också se det som en positiv vilja till utveckling”, kommenterar karriärrådgivaren Lisa Rosengren.
Illustration: Anna Harvard

Det är inte alltid roligt på jobbet. Och det behöver kanske inte heller vara det. 

Men om allt går på rutin, stressen håller dig vaken om nätterna och lönen är oförtjänt låg – är det då konstigt om man längtar bort någon gång?

65 procent av Sveriges chefer gör just det, och önskar sig en nystart i karriären. Det visar Chefs undersökning som besvarats av över 1 200 personer. 

En tredjedel av cheferna säger rakt ut att de är missnöjda med sina jobb. En lika stor andel vill byta bransch eller yrkesområde. Hälften av cheferna planerar att söka nytt arbete det närmaste halvåret. Över hälften är också oroliga över sin fortsatta karriärutveckling.  

”Sveriges chefer verkar inte supernöjda med sina nuvarande jobb eller sin arbetssituation, nej. Men man kan också se det som en positiv vilja till utveckling”, kommenterar Lisa Rosengren, karriärrådgivare och författare till Karriärhandboken. 

Lisa Rosengren. Foto: Åsa Siller

Men det finns mycket som hindrar chefernas karriärmässiga förändringsvilja.

Dåligt jobbutbud i den egna branschen, åldersdiskriminering och upplevelsen av att vara ”fast” på det nuvarande jobbet är några av de största stötestenarna, enligt cheferna själva.

För de som väl lyckas komma loss, blir det inte alltid som de tänkt sig.

”Det är svårare än jag trodde att göra en nystart. Det är som att börja om, det tar tid att etablera sig på det nya området. Jag vill tänka att det gagnar karriären och livet i stort, men det känns som en tillbakagång. Just nu är jag tveksam till om jag gjorde rätt i att byta bransch”, säger en av cheferna i vår undersökning. 

”Inventera vad som ger dig energi och lust. Då kan du dra slutsatser om vad du behöver ta tag i och utveckla.”

Lisa Rosengren, karriärrådgivare

Kanske behöver du inte byta jobb? Chefs enkät visar att det kan räcka med att byta till andra, intressantare arbetsuppgifter – samt högre lön – för att många chefer ska få högre motivation.

Har du verkligen gått till botten med utvecklingsmöjligheterna i din nuvarande organisation? 

Det kan också finnas något vackert i att helt enkelt gilla läget och periodvis bara bita ihop: 

”Ibland är det viktigt att komma igenom perioder med låg motivation – och inte byta bara för att det är motigt. Min erfarenhet är att du blir en bättre ledare om du klarar ut jobbiga perioder på arbetsplatsen och själv tar ansvar för att bygga upp din motivation. Att snabbfixa en organisation och sedan dra vidare när det blåser ut­­vecklar inte ditt ledarskap”, säger en av cheferna i enkäten. 

Det första man bör göra för att åstadkomma en nystart är, enligt Lisa Rosengren, att fråga sig vad man tycker är roligast och bäst med det jobb man har i dag. Vad får dig att vissla på vägen dit?  

”Inventera vad som ger dig energi och lust. Då kan du dra slutsatser om vad du behöver ta tag i och utveckla, hur du kan underlätta vägen framåt, och lättare få syn på om du behöver fylla på med utbildning, byta roll, arbetsplats eller bransch”, säger hon. 

RÖSTER UR UNDERSÖKNINGEN

”Nätverka, starta en sidoverksamhet för att du tycker det är kul, alltså inte primärt med vinstdrivande syfte. Då får du energi och stimulans att växla upp och högst troligt ytterligare intäkter på din ’hobby’.” 

”Tala om att du vill utvecklas. Diskutera vad du kan göra inom ramen för ditt nuvarande jobb. Vad vill du göra mer och mindre av?” 

”Byta bransch ger en väldig kick. Jag har bytt från politik till turism till järnväg. Så berikande! Och det har gett mig möjlighet att se saker på andra sätt än mina kolleger.” 

”Rotationstjänst där man kan prova annat uppdrag i organisationen ger motivation och nytändning.” 

”Sök jobb direkt när du börjar fundera på det; innan du blir desperat.” 

”Tog en vilopaus från chefsuppdraget för att doppa mig själv i något nytt då jag tyckte jag fastnat i min utveckling i rollen som chef. Hade svårt att engagera i gamla frågor. Efter sex månader saknar jag ledarskapet.”

”Min upplevelse är att det är mycket svårare att komma med i rekryteringsprocess efter 50 år. Nu när det finns tid, kraft och kunskap, så det är orättvist!” 

Att sluta se karriären som en stege är ett annat tips från Lisa Rosengren.

”Försök att i stället se arbetslivet som en klätterställning, med rörelsemöjligheter åt alla olika håll, inte bara uppåt inom en hierarki. Det öppnar för fler intressanta lösningar – det roliga och intressanta kan ju lika gärna finnas neråt eller åt sidorna”, säger hon.

En fjärdedel av cheferna uppger att åldersdiskriminering står i vägen för drömmarna om en nystart. Hur ser du på det? 

”Att åldersdiskriminering är ett problem på arbetsmarknaden står klart, det är också något jag ofta får höra i min roll som karriärrådgivare. Samtidigt menar jag att problemet ibland beskrivs som värre än vad det är”, svarar Lisa Rosengren, och tillägger:

”Att kompetenta personer som bara är dryga 40 skulle vara för gamla för att få nya jobb håller jag absolut inte med om. Visst, den som är runt 60 kan få jobba lite hårdare för att ta sig till en intervju.  Men enligt mina erfarenheter brukar det ordna sig i slutändan för många i den åldersgruppen också.”

Drömmar om nystart? Lisa Rosengren tipsar:

  1. Se karriären som en klätterställning, inte en stege. Att göra karriär innebär inte nödvändigtvis en rörelse uppåt mot allt högre befattningar. En lyckad yrkesbana kan ta sig många olika riktningar.   
  2. Kartlägg dig själv. Ställ realistiska frågor om vad du vill och kan, vartåt du strävar och hur du finner glädje i arbetslivet. Det gör det lättare att dra slutsatser om din framtid: Stanna kvar i samma organisation men byta roll, byta arbetsgivare och kanske även yrke, eller starta eget? 
  3. Nätverka och ta kontakt. En uppdaterad Linkedin-profil är en självklarhet, men rör dig också i intressanta branschsammanhang och våga skicka spontanansökningar. Kontakta personer i roller som liknar den du vill ha. Hur har de gått tillväga och är den karriärvägen möjlig för dig själv?

Om undersökningen: Webbaserad undersökning utförd av Chef i juni 2023 med 1 207 enkätsvar. Av respondenterna var 68 procent kvinnor och 31 procent män (en procent ville inte ange kön). 37 procent var chefer på lednings- eller stabsnivå, 39 procent mellanchefer och 13 procent gruppchefer eller motsvarande. 8 procent var i åldern 30–40 år, 34 procent 41–50 år, 47 procent 51–60 år och mindre än en procent var yngre än 30 år. 

Grafik och illustrationer: Anna Harvard

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.