Calle Fleur: Jag borde helt enkelt göra något … annat

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur.
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

”Är det onormalt att tänka på pensionen minst en gång om dagen?”

Min vän, nyss 30 år fyllda och mellanchef på uppgång i en sydsvensk kommun, sneglar på mig.

”Nja”, svarar jag och försöker desperat komma på något lagom klämkäckt att säga: ”Du har inte funderat på att testa något annat?”

Är det konstigt att man längtar bort nån gång, frågade sig Lena Andersson i den klassiska 70-talslåten med samma namn. Bort från människor på språng. Från marknadsandelar, kontorslandskap, neon och betong. 

Precis samma fråga ställer sig Chefs reporter Fredrik Kullberg i Chefs nya undersökning om karriärbyte.

Ett minst sagt angeläget ämne, visar det sig, för Sveriges semesterrufsiga och förhoppningsvis utvilade chefer: Hela 65 procent önskar omstart i karriären.

En tredjedel av cheferna säger rakt ut att de är missnöjda med sina jobb. Och lika många vill byta bransch. Anmärkningsvärda siffror!

För många chefer kämpar på men saknar mandat och förutsättningar för att göra jobbet så bra de kan.

För egen del slår det aldrig fel. Insikten om att jag är helt fel ute rammar mig som ett godståg någon vecka in i varje längre ledighet.

Jag borde helt enkelt göra något … annat. Lockelserna har skiftat mellan åren. Sälja allt och leva ”van life”? Baka surdegspizza? Starta hotell vid Höga kusten, kanske? Tälja slevar? 

Lyckligtvis brukar jag komma på bättre tankar rätt snabbt. Blir nog trångt med fru, två tonårsbarn och 30 kilo labrador i en ombyggd transportbil. Finns säkert inte wifi i vildmarken. Och hur många groteska träslevar kan en människa tälja egentligen?

Väl tillbaka på jobbet brukar det inte dröja längre än första kaffekoppen och något nytt förändringsprojekt att bita tag i, innan jag är heltaggad igen (och tjänstepensionen drar en lättnadens suck). 

Ändå är det intressant att fundera på vad den där viljan till omstart egentligen bottnar i. Vilja till utveckling, slår en av experterna fast. Och alldeles säkert behov av vila.

Jag borde helt enkelt göra något … annat. Lockelserna har skiftat mellan åren. Sälja allt och leva ’van life’? Baka surdegspizza? Starta hotell vid Höga kusten, kanske? Tälja slevar? 

För många chefer kämpar på men saknar mandat och förutsättningar för att göra jobbet så bra de kan. Personalansvaret väger tungt på axlarna och lönen för mödan är sällan särskilt bra. Inte konstigt att uppdraget kan kännas övermäktigt. Samtidigt är ledarskapet så otroligt utvecklande. 

”Tog en vilopaus då jag tyckte jag fastnat i min utveckling i rollen som chef. Efter sex månader saknar jag ledarskapet, så vid tillfälle söker jag mig tillbaka till en ledarroll”, skriver en av cheferna i vår undersökning.

Jag är tämligen övertygad om att jag skulle känna precis likadant.

Tänka sig att samtalet med min vän som inledde den här krönikan ägde rum för mer än tio år sedan. Hon lyckades hitta tillbaka till sin motivation och jobbar fortfarande kvar som chef på samma arbetsplats som då, till synes nöjd med tillvaron.

Kan inte tänka mig en bättre sensomrig solskenshistoria!

Calle Fleur, chefredaktör Chef

2 tips från calle fleur

Länge leve Norge

Jag har liksom inte riktigt trott på dem, alla som pratar så väl om fjällen i Norge. Vi har det väl bra här, har jag tänkt. Men tji fick jag. Efter en semestervecka i underverket Jotunheimen är jag av den fasta övertygelsen att ingen någonsin behöver åka någon annanstans igen. 

Omvärldskoll, check

Sedan några veckor tillbaka är jag återigen igång med veckospaningen Chef Weekly. En någorlunda underhållande – och kostnadsfri! – omvärldsspaning, i din mejlbox varje söndag: Prenumerera på Chef.se/nyhetsbrev.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden