paperwork

Chefernas bästa tips: Så minskar du den administrativa bördan

Chefs undersökning visar att många upplever att de lägger mer tid på administration än någonsin. Detta på bekostnad av långsiktiga strategier och det dagliga ledarskapet. Här är läsarnas bästa egna tips för att få flyt i adminträsket.

Denna artikel är en del av Chefs stora undersökning om chefers administration, publicerad i Chef nr 2 2015. Missa inget, prenumerera på Chef här.

1. Avsätt tid för det du ska göra. Stäng av telefon och mejl under den tiden. Prioritera bort – även sådant som andra i organisationen har fått för sig är viktigt.

2. Tillämpa gör-det-nu-prin­cipen. Ta bara i ett papper en gång. Läs bara mejl en gång. Stäng av e-post-plinget. Skapa vip-listor i inboxen. Låt inte mejl bestämma din dag.

3. Blocka tid i kalendern, fokusera på det du ska göra. Oftast är det rapporteringar och andra saker som går snabbt när man väl tar itu med dem.

4. Strunta i onödiga uppgifter. Skyll på något lämpligt om någon frågar. Fejka onödiga uppgifter eller nyckeltal som ingen ändå kan ifrågasätta eller kontrollera.

5. Lär dig fingersättning på tangentbordet. Mejla och skriv rapporter snabbare. Skippa pekfingervalsen och bli klar med arbetet på en tredjedel av tiden.

6. Använd checklistor på de saker du gör upprepade gånger. Du sparar tid och glömmer inget. Lägg i stället tankekraften på kreativa saker.

7. Var inte rädd för att delegera. Medarbetare växer av större ansvar och delaktighet i det dagliga arbetet. Ta reda på vem som passar bäst för vad.

8. Börja dagen med en timme obligatorisk administration innan mejl eller annat. Skulle du inte hinna med ytterligare administration den dagen har du i alla fall gjort en del.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
forgifta
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
comebaccke
Hälsa

Gör comeback efter semestern — med stil

Slutet nalkas för sovmorgnar. Dags att ställa klockan och ta dig till jobbet. Chefsstarten kan kännas motig – men innebär också nya möjligheter.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller när konceptet ”off the work” kommer till Stockholm för andra gången.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden