Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chef Weekly med Calle Fleur: ”Nu kommer alla AI-tjänsterna på en och samma gång”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 28 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

4 spaningar från veckan som gått

Ännu en händelserik vecka har passerat, vilket har fått min digitala komihåglista att svämma över av länkar och kryptiska noteringar.

Här är några snabba spaningar:

  • Bankerna som kraschat och skapat panik på världens börser i veckan – SVB, Silvergate och Signature Bank – har en sak gemensamt. De har genererat enorm tillväxt genom att nischa sig mot en liten del av marknaden, till exempel vinstmaximerande riskkapitalister i Silicon Valley. På vägen har de ironiskt nog glömt bort den kanske mest elementära ekonomiska grundregeln: Riskspridning.
  • Chefen fortsätter att frodas i populärkulturen. I veckan hade den prisvinnande spanska dramakomedin ”Världens bästa chef”  biopremiär. Filmen kretsar runt en narcissistisk fabrikör, spelad av Javier Bardem, som driver sitt familjeföretag med järnhand. Och om en månad har ”Chefen” – en ”träffsäker kontorskomedi om managementtjafs, mardrömslika maktspel och mänskliga begär” – premiär på Borås Stadsteater.
  • Om 2 veckor förfaller avtalen för 2,2 miljoner löntagare. Vi väntar fortfarande på industrisektorns så kallade märke, vilket innebär startskottet för de mer konkreta förhandlingarna i avtalsrörelsen, men mycket tyder på att det här blir ett stökigt slutspel. Inte minst när vi tittar utanför Sveriges gränser: I Tyskland har industrin landat i ett tvåårigt avtal med 5,2 procent löneökning 2023 och en skattefri engångsersättning på 35 000 kr till alla anställda. I Nederländerna väntar en 9-procentig löneökning i ett 18-månadersavtal. Och i Finland blir påslaget 7 procent över två år plus engångsbetalningar på flera tusenlappar, rapporterar Dagens Industri. Puh, många siffror. En tuff resa väntar för både löntagare och arbetsgivare.
  • Med anledning av Linkedins 20 årsdag senare i vår har Fast Company gjort ett riktigt grävjobb på ämnet. Historien om det semiprofessionella nätverkets resa från idé till global plattform är spännande läsning. Personligen går jag mest igång på den här sidoartikeln, med skärmdumpar på det så kallade ”pitch deck” (ett snajdigare ord för Powerpoint-presentation) som grundaren Reid Hoffman använde när han sökte investerare till sitt bolag 2004. Framförallt är det kittlande att se hur snabbt Internet har förändrats – och förändrat oss: Av de konkurrenter som listas finns, tja, ingen kvar.

Chefer missar tidiga signaler

6 av 10 chefer har svårt att fånga upp tidiga signaler på psykisk ohälsa – och nära 7 av 10  uppger att de inte har fungerande systematiska arbetssätt att följa och dokumentera ohälsa. Det visar en ny undersökning som Chef skrev om i veckan. som Chef skrev om i veckan. Illa värre, förstås. Upprepad korttidsfrånvaro är ett av de största varningstecknen inför en längre sjukfrånvaro. Dålig uppföljning riskerar att orsaka onödigt lidande hos arbetstagaren och blir dyrt och arbetskrävande för arbetsgivaren.

När vi frågade våra följare på LinkedIn om saken verkar de flesta ändå ha bra koll på läget (ca 1 300 svar):

Nu kommer alla AI-tjänsterna på en och samma gång

Jag har ägnat två dagar av min arbetsvecka åt att blicka in i framtiden tillsammans med mina chefskollegor. Mycket av diskussionerna kan sammanfattas med två bokstäver: AI. Den är här nu och det finns väl egentligen bara en sak att säga: Alla som ägnar sin tid åt att nedvärdera och leta fel med det här tekniksprånget kommer hamna på läktaren i sällskap av de infamösa framtidsspanare som kallade Internet ”en fluga”. Men när jag bad en generativ AI-tjänst måla upp en bild av “the learning lab of the future” blev dock resultatet något… skrämmande:

I veckan lanserade Open AI språkmodellen GPT 4, den omtalade uppföljaren till höstens stora snackis Chat GPT. Den nya versionen ”springer åttor” runt den tidigare, skriver DN:s tech-redaktör Linus Larsson. GPT 4 skriver och läser inte bara längre texter, utan kan nu även analysera bilder och till och med resonera kring komplexa sammanhang. Jurister, ekonomer, programmerare, skribenter och lärare bör omfamna tekniken snarast. Alternativet är inte så kul att tänka på.

Självledarskap: Win-win för både medarbetare och chefer

Avslutningsvis, ett lunchtips: 30 mars genomför Chef ett kostnadsfritt lunchseminarium i samarbete med Zebrain om självledarskap – guldet som alla organisationer vill ha. Vad säger forskningen om självledarskap? Och kan coaching vara en väg till bättre självledarskap bland medarbetarna?  Jag leder samtalet med entreprenören och Zebrain-grundaren Anna Bloth Karling, coachen Paula Gullbing och Patrik Wild från it-bolaget Knowit. Intressant, va? Anmäl dig här!

Tack för din tid. Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

X + Z = Y

I måndags gick jag, redaktionschef Cecilia Norrby, reporter Fredrik Kullberg och formgivare Anna Harvard igenom grafiken till vår helt pinfärska Novus-undersökning. Spänstiga hjärnor + spännande insikter = BRA journalistik!

Redaktionens val från Chef.se

Röster om Chef Weekly

“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden