Chef Weekly med Calle Fleur: ”Några vidare strejkare är vi svenskar inte”

chef weekly Välkommen till utgåva 32 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Vart är vi på väg?

Mycket kan sägas om oss svenskar, men några vidare strejkare är vi inte. 2021 hade Sverige elva (11) förlorade arbetsdagar till följd av strejker och lockouter, enligt Medlingsinstitutet. Totalt, alltså. Det kan jämföras med 116 250 dagar i Norge och 243 400 dagar i Danmark. 2020 var motsvarande siffra 0. Lite gulligt, nästan, och viktigt eftersom det visar på styrkan i den svenska modellen. Förvåningen och förvirringen blev därför närmast total när pendeltågsförarnas vilda strejk lamslog Stockholmstrafiken i veckan.

”Protestaktionen”, som SL valde att kalla den på sina skyltar, säger onekligen något om vår samtid. Vi är mitt inne i en avtalsrörelse där hundratals kollektivavtal ska omförhandlas. Arbetsgivarsidan hävdar att tågförarnas strejk inte påverkar dem ”en millimeter”. Facket varnar för att bråket försvårar avtalsrörelsen. Och mitt emellan står 73 desperata lokförare, samtliga stämda av arbetsgivaren MTR, som anser sig ha ”skrikit sig hesa” i två år för att slippa arbeta ensamma på tågen.

I skrivande stund – sent fredag eftermiddag – har skyddsombuden för fackförbundet ST Pendeln precis meddelat att de stoppar ensamarbete på pendeltågen från och med måndag morgon. Medan arbetsgivaren vill häva stoppet och hoppas på opåverkad trafik. Oavsett läget när du läser det här – räkna med fortsatt stök nästa vecka! 

Samtidigt fortsätter förhandlingarna på andra håll. Det enda vi med säkerhet vet är att i princip varenda löntagare kommer bli missnöjd, dels på grund av inflationen och dels för att utgångsläget verkar tufft.

När vi frågade våra Linkedin-följare hävdar nämligen 4 av 10  att de redan är underbetalda (ca 2 500 svar).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är veckans_fraga_weekly_32_med_ram.jpg

Den som sparkar flest chefer vinner

Allsvenskan är äntligen igång igen – ett säkert vårtecken! Mitt älskade Malmö FF leder tabellen efter tre raka segrar. Något oväntat, bör sägas, efter fjolårets fiasko då Skånelaget slutade sjua i serien och avverkade tre tränare på några månader. Det sistnämnda är onekligen ett tecken i tiden. Den moderna fotbollen kännetecknas nämligen både av hyperkapitalism och uselt tålamod. I veckan gjorde sig Helsingborgs IF av med både tränarduon och sportchefen, klubbikonen Andreas “Granen” Granqvist, efter en svag säsongsinledning. IFK Göteborg väntade inte ens till premiären, utan sparkade sin tränare Mikael Stahre redan under försäsongen. Cheferna inom fotbollen har knappast några 100 första dagar att förhålla sig till, eller lyxen att slänga sig med begrepp som kontinuitet (eller ens lagbygge). Omedelbar leverans och vinstmaxinering eller sorti under förödmjukande former är modellen. Något vi även börjat se tendenser till i näringslivet, inte minst i börsbolagen. Knappast en avundsvärd ledarposition.

Har du Tiktok på jobbmobilen?

Tidningen Kollega har frågat svenska storföretag om de tillåter den ifrågasatta appen Tiktok på jobbmobilen. Något förvånande säger endast vapenkoncernen Saab uttryckligen nej, övriga verkar inte ta så allvarligt på misstankarna om att kinesiska staten samlar in användardata (något svenska Tiktok-chefen Liv Sandberg förnekade när Chef intervjuade henne i höstas). “Man måste fråga sig om den kinesiska staten kan vara intresserad av mig och det jag jobbar med”, ger IT-experten Mattias Wåhlén som generellt råd. DET KANSKE DE BORDE VARA, tänker jag för egen del – lektioner i det goda ledarskapet borde passa den auktoritära kinesiska regimen utmärkt.

Alla drömchefer, räck upp en hand!

Chefs aprilnummer har nått prenumeranterna – och Chef.se svämmar över med innehåll från vår stora Novus-undersökning om svenskarnas syn på drömchefen. I torsdags modererade jag ett lunchwebinar med 1 000 anmälda deltagare om just drömchefen, i samarbete med Simployer. Blev ett superbra och konkret samtal om framgångsfaktorer, upskilling och vardagstips från Ida Ljungberg, HR- och arbetsättexpert på Simployer och Pia Lanneberg, coach, utbildare och författare. Kolla gärna i efterhand här.

En handgranat i centrala Skövde…

… och fiender som landstiger längs skånska kusten. Så ser receptet ut för Aurora 23, den enorma militärövning som påbörjades i veckan. Det “osänkbara hangarfartyget” Gotland har förstås också en central roll i övningarna. Samma Gotland som nu rustar inför ännu en Almedalsvecka.

I år är programmet destillerat till fyra dagar istället för åtta, med två partiledartal per dag (ryktena säger att onsdagen och torsdagen blir de hetaste dagarna). I år återvänder Chef med sin stora ledarskapsscen till Almedalen, vilket jag verkligen ser fram emot (sommarkavajen är redan inhandlad). Vill du hitta på något kul samarbete innanför ringmuren? Hör av dig!

Den halvtomma kyrkan

Avslutningsvis, ett följartips: KTH-professorn Johann Packendorff är en fröjd i mitt Linkedin-flöde. Nyligen fastnade jag för några formuleringar i en spaning om hybridarbete: “Kanske innebar de traumatiska pandemiåren en välbehövlig och långsiktig värderingsförändring i synen på livet och arbetet? Det sociala livet är åter i full gång på idrottsarenor, restauranger, biografer. Vi reser och umgås med släkt och vänner. Vi är minst lika produktiva som tidigare. Men kontoren är halvtomma”, skriver Packendorff och citerar en artikel från Washington Post: In this new landscape, senior executives in half-empty offices are a little bit like priests standing in half-filled churches. If you’re a priest and half your congregation has stopped showing up, do you believe that they are probably praying just as hard at home? Probably not.

Gulp! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Konferens i solskenet

I veckan tillbringade Chefs redaktion en heldag tillsammans på Skeppsholmen i Stockholm. Underbart lyxigt att få lyfta sig över vardagens vedermödor och skruva på Chefs innehållsuniversum. Digitala och analoga förändringar utlovas!

Redaktionens val från Chef.se

RÖSTEr om Chef Weekly

”Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

”Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

”Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden