Chef Weekly med Calle Fleur: ”Svåra konsten att bry sig mindre om jobbet”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 20 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Hybridjobb bra för chefspusslet

Trodde ni vi hade pratat färdigt om det hybrida arbetslivet? Ha! Med tanke på hur frågan berör – och hur många pressmeddelanden på ämnet som väller in över Chef-redaktionens arma medarbetare – så har vi knappt börjat.

I veckan publicerade Chef en stor undersökning om svenska chefers livspussel. Förra gången vi undersökte saken var precis innan pandemin. Då såg det inte alls särskilt bra ut. Cheferna var alldeles för stressade och hade varken tid för barn eller partner. Bara var fjärde kände att de hade balans i livet. Men när reporter Sara Hammarkrantz nu gör om undersökningen har det skett en markant förbättring.

Möjligheten till distansarbete har frigjort tid för många. Det har blivit lättare att få ihop livspusslet. Mindre stress, bättre familjerelationer. ”Det är en kraftfull signal som man inte kan ducka för”, säger forskaren Louise Bringselius i artikeln.

I min egen månadskrönika berättar jag om det, ur livspusselperspektiv, inte superintelligenta beslutet att flytta ut till en ö i Stockholms skärgård och dessutom köpa en hund som kräver flera timmars promenad per dag. Men så slår jag ett slag för ”work-life harmony”, ett begrepp som i allt större utsträckning börjar ersätta den hopplöst ouppnåeliga strävan efter ”work-life balance”. Och inser att, tja, livet kommer väl att gå ihop på något vänster nu också.

Den svåra konsten att bry sig mindre om jobbet

Trenden anas överallt: I The Atlantic-artiklar med titlar som ”How to care less about work”. Eller i rapporter om att unga lägger mer prestige och social status i ”att vara” (hobbies, ideellt arbete, värderingar) än ”att göra” (fin titel, hög lön). Eller när anrika Harvard Business Review tar sats och avslöjar 4 varningssignaler som visar att du är FÖR emotionellt engagerad i ditt jobb. Eller i faktumet de gamla grekernas uråldriga idéer om stoicism – att ta livet med jämnmod och acceptera sakernas tillstånd, ni vet – verkar lyftas upp i alla möjliga sammanhang just nu.

Är det ett paradigmskifte vi ser, eller söker vi mest en ursäkt till varför vi känner oss så låga och håglösa i detta solfattiga, slaskiga januari?

Tomt i tanken

I veckan meddelade Nya Zeelands karismatiska premiärminister Jacinda Arden att hon avgår efter nästan sex år på posten. Anledningen? Brist på engagemang.

”Jag vet vad jobbet kräver. Och jag vet att jag inte längre har tillräckligt med bränsle i tanken för att göra jobbet rättvisa”, sade Jacinda Ardern under ett möte med Labourpartiets medlemmar.

Ytterligare ett argument för nyss nämnda trend? Vi lär ha anledning att återkomma till frågan.

AI über alles

Eder enkla omvärldsbevakare skrev förstås om Chat GPT bara sekunder efter att det lanserades i december. När vi just tröttnat på hyllningar och problematiserande inlägg om denna sinnessjukt kraftfulla AI-tjänst, som medelålders män (som eder enkla omvärldsbevakare) inte ogärna skryter om att de har testat, inser vi att vi knappt har börjat.

Modellen GPT 3, som Open AI:s tjänst Chat GPT bygger på, har 175 miljarder parametrar. Men snart släpps efterföljaren GPT 4 – med hela 100 biljoner parametrar. Många nollor är det, och en förbättring som knappt går att förstå.

Enligt Wall Street Journal pågår nu diskussioner om att sälja Open AI för 29 miljarder dollar. Några som lär skratta hela vägen till banken är Microsoft, tidiga miljardinvesterare i företaget. Microsofts vd Satya Nadella brinner lika mycket för AI som Metas Mark Zuckerberg verkar vurma för metaverse. En ambitiös genomgång i New York Times visar att investeringen nu har gett Microsoft ett tekniskt försprång som de inte haft på över 20 år.

Bubbla eller ny teknologisk era? I vanlig ordning kanske sanningen ligger någonstans mitt emellan. I det här bjussiga inlägget tipsar Arash Gilan, författare och vd Viva Media, hur som helst om 13 ”magiska” AI-plattformar som låter dig göra timmars arbete på några sekunder.

Veckans chefstips är enkelt: Vad du än tycker – testa!

”Många tyckte det var otroligt konstigt”

Johanna Snickars. Foto: Alight

Avslutningsvis, ett lästips: Nyligen har både New York Times och Bloomberg lyft fenomenet med chefer som hoppar av högavlönade toppjobb för att kämpa mot klimatförändringarna. På Chef.se gör Sofia Hadjipetri Glantz en fin intervju med Johanna Snickars, kommunikationschefen som för tre år sedan lämnade storbolagsvärlden för en scale-up inom solenergi. Inspirerande läsning!

Tack för att du har läst ända hit! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Framtiderna är här

I veckan bjöd Chefakademin in Mats Lindgren, vd Kairos Future, för att presentera omvärldsspaningen ”What’s On 2023” för hela personalen. Intressanta insikter, bland annat om att vi måste sluta planera för framtiden och istället prata framtider, det vill säga flera olika scenarier.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

”Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi utvecklar Chef Weekly medan vi springer – och jag är genuint intresserad av vad du tycker! Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden