alejandroescamilla-dude-walkin
Foto: Alejandro Escamilla/Unsplash

Bli en bättre chef – tvivla på dig själv

Brukar du tvivla på dig själv, din kompetens och dina beslut? Bra. Det gör dig till en bättre ledare visar en uppmärksammad stor studie.

Att ha en rättvis självbild och veta om sina förmågor och brister pekas ofta ut som ett av de viktigaste recepten för ett gott ledarskap. Men stämmer det verkligen? Nej, de bästa ledarna är däremot de som underskattar sig själva. Det visar en ny studie på 69 000 chefer.

Studien som är utförd av konsultfirman Zenger Folkman jämför hur chefernas bild av sina kvaliteter och ledaregenskaper, stämmer överens med hur deras team (sammanlagt 750 000 medarbetare) uppfattar samma kriterier. Att bilden ofta skiljde sig åt är kanske inte så förvånande.

Vad som är mer förvånande är att det inte är de ledare som hade den bästa självbilden som är de bästa ledarna. Det är de ledare som rankar sig själva som dåliga ledare och ofta tvivlar på sig själva som anses vara de skarpaste cheferna.

Lägst rankas de chefer som tycker att de presterar bättre än vad deras medarbetare anser att de gör.

Studien har uppmärksammats i bland annat Svenska dagbladet, Harvard Business Review och Financial Times och väcker flera frågor om den allmänna synen på ledarskap och chefskap. Och också på det faktum att kvinnliga chefer tvivlar på sig själva i högre grad än manliga chefer och hur det ofta hanteras, skriver journalisten Lucy Kellaway i Financial Times.

”Sett från det här perspektivet, betyder det att alla coacher, mentorer och experter som jobbar hårt för att bygga upp kvinnors självkänsla är ute och cyklar”, skriver hon.

Istället för att lära oss att trycka bort känslan av att vi inte duger, måste vi inse att den känslan inte är vår fiende utan vår vän menar hon och fortsätter:

”Påminn dig själv hela tiden om att känslan av att vara värdelös, är precis det som kommer att hindra att du någonsin blir det.”

Vad baksidan av en chef med låg självkänsla skulle vara visar inte studien, skriver forskarna själva i Harvard Business Review, men de tror att svaret är att det kan vara negativt i vissa lägen.

Läs också: Sparka din coach och bjud hen på bio

”Vissa ledare lägger enormt mycket emotionell energi på att hävda sig. Vi tror också att det kan hindra vissa ledares lust och vilja att ta på sig större och mer utmanade uppdrag”, skriver dem.

Vad är då forskarnas analys av att ledare som tvivlar på sig själva uppfattas som extremt bra ledare? Deras slutsats är att ju mer någon underskattar sig själv, desto större är chansen att de har styrkor (de inte är medvetna om) och desto mindre är risken att de har brister (eftersom de arbetar för att motverka dem). De som tvivlar på sig själva kommer dessutom alltid tycka att de kan göra saker bättre nästa gång. Och kommer därmed också kämpa för att göra det.

Relaterade artiklar

Collage av en man i blå tröja som skriver, samt bild från Island
Hälsa

Skrik ut din frustration – över isländska vidder

Trött på corona och osugen på att börja jobba? Nu kan du skrika ut dina känslor bland isländska berg och vattenfall – från din egen dator.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Regnbågsflagga
Arbetsmiljö

Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor

Som chef har du enligt diskrimineringslagen ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.