Vilken blir chefens roll i maskinernas tid?
Att artificiell intelligens kan lösa uppgifter mycket snabbare än människan, det vet vi. Mindre känt är hur AI-verktygen på djupet påverkar ledarskapsrollen. Det vill forskaren Sverre Spoelstra ändra på.

I ett pågående forskningsprojekt undersöker Sverre Spoelstra, professor i organisation vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet, hur AI förändrar ledarens roll, och hur tekniken påverkar relationen mellan chefer och medarbetare.
Det finns redan gott om exempel på hur maskiner övertagit uppgifter inom arbetsledning, övervakning och även rekrytering.
AI-management med problem
Storstädernas matbud och Uber-förare leds och sporras med appar, liksom personalen i e-handelsplattformarnas gigantiska lagercentraler.
”Det handlar då om datadriven optimering, något maskinerna är väldigt bra på. En typ av AI-management som samtidigt fått negativ uppmärksamhet på grund av arbetsmiljöproblem”, säger Sverre Spoelstra, som i sin forskning samarbetar med kollegerna Nick Butler och Emilie Hesselbo.
I ett framtida ledarskap har samarbetet mellan människa och maskin fördjupats.
Sverre Spoelstra ser framför sig hur AI sköter fler processer och beslut bakom kulisserna, medan en mänsklig ledare är ansiktet utåt, gör helhetsbedömningar och vid behov tar andra beslut än de föreslagna.
”Vem tar ansvar för beslut som outsourcas till maskiner?”

”Här blir det lurigt, då AI inte har någon moral. Jo, algoritmen kan producera resultat som ser ut att bygga på människans etiska och moraliska överväganden. Till synes väga in empati, motivation, social förmåga och mänskliga erfarenheter av världen”, säger Sverre Spoelstra, och fortsätter:
”Det är extremt mänskliga egenskaper som maskinen saknar, åtminstone än så länge. Men den kan låtsas som om den hade dem.”
Komplexa besluts överlåts till AI
Trots dessa brister kommer företagsledningar sannolikt att överlåta även komplexa strategiska beslut till de allt mer avancerade AI-systemen, spår Spoelstra, exempelvis av kostnadsskäl.
Eller åtminstone frestas att göra det.
Med potentiellt förfärande resultat – att AI-verktyg kan utveckla bias är känt, som när de systematiskt exkluderat kvinnliga och svarta sökande vid rekrytering.
”I AI finns en stor potential, som inte behöver utvecklas till ett nattsvart scenario där maskiner blir överordnade människan. Men vi bör vara medvetna om att AI saknar mänskliga kvaliteter”, säger Sverre Spoelstra, och pekar på risken för kunskapsförlust.
”Det är extremt mänskliga egenskaper som maskinen saknar, åtminstone än så länge. Men den kan låtsas som om den hade dem.”
Chefer riskerar tappa färdigheter
”Chefer, ledare och organisationer riskerar att tappa färdigheter, lära sig mindre, inte träna sitt kritiska omdöme om de i ökad grad förlitar sig på AI. Med AI riskerar avståndet mellan människor att växa. Med tänkbar följd att chefer och medarbetare får sämre träning i den kunskap som uppstår när människor möts.”
Han fortsätter:
”Ledarskap handlar inte bara om att optimera eller maximera lönsamhet. Utan också om kunskap och ansvar – men vem tar ansvar för beslut som outsourcats till maskiner?” säger han och pekar på ännu ett dilemma.
Avgörande för hur väl det algoritmiska ledarskapet faller ut, blir de mänskliga ledarnas förmåga till reflektion och kritiskt tänkande, menar Sverre Spoelstra.
”En medvetenhet om hur AI fungerar, vad maskinerna klarar av och inte, förmågan att resonera kring de etiska konsekvenserna av datadrivna beslut och vilka system som är pålitligast – det kommer att bli superviktigt. Lika viktigt som att ledaren är fortsatt aktiv och empatisk gentemot medarbetarna”, säger han.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.