Vi avlivar myterna om tjänstepension
I guiden ”Ha koll på tjänstepensionen” vägleder vi dig i ett ämne som många tycker är krångligt.
Myt 1: Det är dyrt att anställa äldre
Många arbetsgivare i privat tjänstesektor tror att det alltid är dyrare att anställa äldre än yngre. Äldre har för det mesta högre lönekrav, dessutom har de oftare rätt till en viss förmånsbestämd pension.
Men det stämmer inte alltid. Så här hänger det ihop:
• Om den som ska anställas tjänar mindre än 35 400 kronor per månad finns ett tak på 5,8 procent av lönesumman för premien till den förmånsbestämda ålderspensionen, itp 2.
För den som har högre lön – och mindre än fem år till pensionen – finns gränser för hur stor andel av en kraftig löneförhöjning som blir pensionsgrundande. Om den nya medarbetaren tvärtom har gått ner i lön blir pensionskostnaden låg för arbetsgivaren.
I förra kapitlet berättade vi att samordningen mellan pensionsavtalen håller på att upphöra. Det innebär att varje arbets-givare bara ansvarar för ”sin” del av med-arbetarens tjänstepension.
Så den medarbetare som exempelvis byter från stat, kommun eller landsting till privat tjänstesektor kostar inte den nya arbetsgivaren några höga pensionspremier.
LÄS MER: Yngre sjukskriver sig oftare
LÄS MER: Fördomar om ålder
Myt 2: Avgångspension är alltid bra
I dag är det många chefer som tvingas ta jobbiga beslut om uppsägningar. Förutom att det alltid är tråkigt att mista kunniga medarbetare, kan uppsägningarna dränera företaget på kompetens. Då kan delpension vara en kompromiss.
Räkna med att du måste erbjuda en bra pensionslösning för de medarbetare som får erbjudande om avgångspension. Avgångspension innebär att företaget står för en viss del av lönen fram till 65 år och dessutom slutbetalar tjänstepensionen.
Vanligtvis erbjuder arbetsgivaren cirka 70 procent av nuvarande lön. Avgångspensioner kan också ställa till bekymmer och på sikt betyda att du får andra problem. Allra farligast lever kommuner och landsting i glesbygd, eftersom dessa kan få svårt att rekrytera arbetskraft i framtiden. Undersökningar visar också att när en person väl har gått i pension är chansen liten att hon återvänder till arbetslivet.
Den som har fått smak på ledigheten vill ogärna byta bort den. Dessutom kommer fler att behöva arbeta längre om Sverige ska klara sina pensionsåtaganden med en befolkning som blir allt äldre. Du minns väl hur statsminister Fredrik Reinfeldt drog till med 75 år som en lämplig pensionsålder i framtiden?
Men med förbehållet att arbetslivet måste bli bättre på att anpassa sig till äldre medarbetare. Lösningen kan heta delpension. En sådan möjlighet finns hos statliga arbetsgivare, just som ett verktyg vid ålders- och kompetensväxling.
Chefer som undrar hur de ska säga upp medarbetare utan att förlora viktig kompetens, kanske kan överväga att erbjuda delpension till den äldre arbetskraften.
LÄS MER: Pensionslösning med löneväxling
Så här ser villkoren ut inom staten:
• Statliga medarbetare som fyllt 61 kan erbjudas delpension längst till 65 år, förutsatt att de har arbetat i minst 120 månader med kollektivavtalad pensionsrätt.
Dessa 120 månader behöver inte vara inom staten. Medarbetaren kan som mest få gå ner till halvtid.
Delpensionen påverkar inte den förmånsbaserade delen av pensionen. Däremot kan den individuella ålderspensionen och den kompletterande tjänstepensionen bli lägre, eftersom premierna dit styrs av den faktiska lönens storlek.
Möjligheter till olika delpensionslösningar kan finnas på andra delar av arbetsmarknaden. Prata med det bolag som hanterar era tjänstepensioner.
TEXT: Annika Rosell
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.