Chef granskar fyra myter och fördomar om ålder

Rekrytering
Text: Redaktionen
Publicerad

I samband med Chefs undersökning om rekrytering och ålder i nr 2, krossade vi ett antal myter om unga och gamla:

Myt 1. Äldre byter sällan jobb
Nja, unga byter jobb ofta. Men – människor i alla åldrar byter jobb oftare i dag än för bara 10–20 år sedan.
”Det är inte heller alltid man själv som vill byta jobb, låg- och högkonjunkturer -kommer tätare numera. De korta jobben är också fler i dag, till exempel projekt-anställningar. Det är inte lika självklart längre att företag tillsvidareanställer”, säger Peter Holm på Manpower.

Myt 2. Unga vill inte rätta sig efter regler
Unga är vana vid att få uppmärksamhet och ta för sig på ett annat sätt än äldre.
”Men att påstå att unga inte rättar sig efter gemensamma regler är att dra det för långt. De är mer ifrågasättande och ställer inte bara in sig i ledet. Många chefer är inte vana vid det, de måste lära sig att motivera varför reglerna finns”, säger Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future.

Myt 3. Unga är mest produktiva

Det tyska arbetsministeriet visade i en rapport att människor är som mest produktiva mellan 45 och 49 års ålder. Sedan sjunker produktiviteten, men är fortfarande på samma nivå som för 40-åringar. Och minst produktiva, visade studien, var de yngsta, under 24 år. De flesta studier som gjorts visar att sambandet mellan arbets-
förmåga och ålder generellt inte är särskilt starkt, det visar bland annat Pensions-åldersutredningens sammanställning av olika forskningsresultat. Däremot kan det vara stora skillnader mellan olika individer. Det gäller både äldre och yngre.

Myt 4. Äldre kan inte lära nytt
Enligt den finska forskaren Iris Wiitakorpi är inte åldern avgörande för förmågan att lära nytt. Det är personliga egenskaper som livskontroll, motivation och uppfinningsförmåga som är avgörande. Mycket forskning pekar åt samma håll; att skillnaderna i inlärningsförmåga är större mellan individer än mellan åldersgrupper. Inlärning handlar om minne och vissa minnesfunktioner försämras med åldern, andra är mer opåverkade.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden