Tryck på »off-knappen« och slipp stressen

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Stress är inte bara något som gör dig orolig och stör nattsömnen. Det kan få allvarliga konsekvenser och kan därför vara värt att arbeta mer metodiskt med.

Gabriella Svanberg är legitimerad psykolog och verksam inom företagshälsovården. Hon har mött ett stort antal chefer med stressproblem. Många av dem söker sig till vården för fysiska problem som magont, huvudvärk och nackont, som sedan visar sig bero på stress.

Dessutom är panikångest vanligt förekommande.
»Panikångest är den yttersta formen av stress och hittas ofta bland högpresterande och målinriktade personer. Att chefer får panikångest behöver alltså inte bero på chefskapet eller ansvaret i sig«, säger Gabriella Svanberg.

De flesta känner inte till symtomen för panikångest: exempelvis hjärtklappning, svettning och smärta i bröstet. Många åker i stället till akuten i tron att de håller på att få en hjärtattack.

När vi upplever stress är det kroppens sätt att »larma« för fara. Hjärtrytmen ökar för att du ska kunna kämpa eller fly, och hjärnan pumpar ut endorfiner som ger smärtlindring. Problemet kommer när larmet ständigt är på och vi inte kan hitta off-knappen.

»Du kan vara stressad och ha mycket att göra, så länge du stänger av då och då. Men om du aldrig återhämtar dig är risken att ditt immunförsvar sänks och att stresshormonerna förstör din mage. Dina muskler spänns oavbrutet och du kan få rygg- och nackproblem.«

Gabriella Svanberg menar att det går att lugna hjärnan så att den inte går upp i varv. Du kan själv sända ut signaler som kyler ner systemet.
»Det finns olika vägar att nå dit. Ett sätt är att börja med andningsövningar. När du andas lugnt luras kroppen att tro att du är lugn. Kroppens kemi ändras och du får ro.«

Man kan utforska olika sätt att hitta sin off-knapp på. Andningsövningar är ett sätt, men även tidsplanering, massage, tankeövningar och fysisk träning är bra metoder för att stänga av »alarmet« och utsöndringen av stresshormonerna. Det handlar om att låta hjärnan förstå att det inte är någon fara.

Stress uppkommer när du upplever att kraven är högre än de resurser du har att förfoga över.

Du kan sänka dina egna inre krav och lugna dig med tankar som:
»Jag har gjort det här förut och jag har förberett mig.« eller
»Jag håller den här presentationen på den här nivån och det är tillräckligt bra.«

Många får stressande tankar när de ska somna och har då svårt att slappna av. De tankarna kan sedan störa dig hela natten.

Även här handlar det om att lugna hjärnan för att kunna sova gott.
När man börjar träna på att hitta off-knappen på dagen har man lättare att slappna av när man ska somna.

Det finns också ett annat sätt att lägga oron åt sidan inför natten.
»Fråga dig om du verkligen kan göra något åt ditt problem just nu. Oftast är sova det bästa du kan göra. Problemet kan du ta itu med nästa dag.«

Just när du ska sova är det viktigt att ha lugna och sköna bilder på näthinnan. Den »film« du spelar upp i ditt huvud kan annars trigga i gång stresshormoner.

»Försök att hitta bilder som får dig att slappna av. Det kan vara personer eller platser som gör dig lugn och trygg.«

Läs mer

Så slappnar du av med andningsövningar

Fyra sätt att minska din stress

Så får du bukt med stressmagen

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.