Korta sjukskrivningar minskar – långa oförändrade
Den korta sjukfrånvaron inom näringslivet minskade under 2024 – samtidigt som de längre sjukskrivningarna var oförändrade. Det visar en ny sammanställning från Avonova.
![T.v.: Fredrik Sparring, företagsläkare på Avonova. Foto: Sarah Saverstam](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2025/02/11161220/avonova_sjukfranvaro_fredrik_sparring_1800x1013.jpg)
Sjukskrivningarna bland svenska företag gick ner med 0,3 procentenheter förra året i förhållande till helåret 2023, och hamnade även lägre än 2022.
De längre sjukskrivningarna ligger däremot på samma nivå som tidigare.
Det visar en sammanställning från Avonova.
”Det är självklart positivt att sjukfrånvaron pressas ner, eftersom det är en viktig del för att skapa ett mer hållbart arbetsliv”, kommenterar Fredrik Sparring, företagsläkare på Avonova, i pressmeddelande.
”Samtidigt är de längre sjukskrivningarna i princip oförändrade, vilket visar på att det finns mer att göra. Framförallt handlar det om förbyggande insatser”, tillägger han.
Sammanställningen visar dessutom att sjukskrivningstalen för kvinnor och män fortsätter öka.
Skillnaderna har växt stadigt sedan 2022 och visar nu 2,0 procentenheter.
Riktade hälsoinsatser för kvinnor är ett alternativ som bör övervägas, anser Fredrik Sparring.
”Här har både arbetsgivare och politiska beslutsfattare ett ansvar”, säger han.
![Fredrik Sparring](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2025/02/11174240/fredrik_sparring_foto_Sarah-Saverstam_1800x1013-1280x720.jpg)
Tidigare i höstas skrev Chef om Försäkringskassans stora enkät, där 66 procent av de sjukskrivna personerna som deltagit uppgav att arbetet är en bidragande orsak till sjukskrivningen.
Försäkringskassans projektledare Cecilia Eek menade att resultatet stack ut.
”Även om arbetet troligen inte är det enda som bidragit till sjukskrivningen visar det att arbetsmiljö är en viktig fråga och att det förebyggande arbetet kan göra stor skillnad”, sa hon till Chef.
Samtidigt visade Chefs egen undersökning från i november att allt fler chefer förebygger ohälsa.
Med tanke på de pengar som finns att hämta hem genom att jobba proaktivt med hälsofrågorna, borde det dock vara långt fler, påpekade Irene Jensen, professor i metoder för företagshälsa på Karolinska Institutet.
”Inte minst för att när de personer som drabbats av sjukdom väl kommer tillbaka har de ofta inte full prestationsförmåga, utan fortsätter dras med ett prestationsbortfall”, sa hon till Chef, och fortsatte:
”Det kostar mycket att inte jobba förebyggande, även om man naturligtvis inte kan förebygga allt.”
Om Avonovas sammanställning
Avonova gör en återkommande kartläggning av sjukfrånvaron inom näringslivet, som baseras på MedHelps statistikdatabas. Här ingår data från 500 svenska bolag med totalt 200 000 medarbetare.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.