Stor undersökning: Arbetet orsak till sjukskrivningar
66 procent av de sjukskrivna personerna som deltagit i Försäkringskassans stora enkät uppger att arbetet är en bidragande orsak till sjukskrivningen. Hela 17 procent tror att de kunnat återgå i arbete tidigare om vården varit bättre. ”Fler chefer behöver stötta sina anställda tillbaka i arbete”, menar Cecilia Eek, projektledare Försäkringskassan.
Arbetet är en bidragande orsak till sjukskrivning. Det uppger 66 procent av de sjukskrivna personerna som deltagit i Försäkringskassans stora enkät.
Bland personer med psykiatriska diagnoser är siffran så hög som 86 procent, där framför allt stress och hög arbetsbelastning är orsaken.
För de med rörelsebesvär är det framför allt förslitnings- och belastningsskador som det handlar om.
Försäkringskassans projektledare Cecilia Eek tycker att resultatet sticker ut.
”Även om arbetet troligen inte är det enda som bidragit till sjukskrivningen visar det att arbetsmiljö är en viktig fråga och att det förebyggande arbetet kan göra stor skillnad.”
Två tredjedelar av personerna i undersökningen anser dock att de får det stöd de behöver från sin arbetsgivare under sjukskrivningen. Medan två av tio medarbetare upplever att de inte fått något stöd alls.
Det man som sjukskriven önskar är att chefen ska höra av sig och visa omtanke under sjukskrivningen, ta tag i problem på arbetsplatsen eller ta reda på vilka anpassningar som behövs och se till att de genomförs.
”Fler chefer behöver stötta sina anställda tillbaka i arbete. I öppna svar i enkäten är det många som efterfrågar mer stöd från sin chef. Det handlar alltså både om att arbeta förebyggande och att stötta sina anställda tillbaka om de väl blivit sjukskrivna. Men jag vill betona att det också är många som i de öppna svaren beskriver att de är nöjda med stödet på arbetsplatsen och från sin chef”, säger Cecilia Eek.
”Även om arbetet troligen inte är det enda som bidragit till sjukskrivningen visar det att arbetsmiljö är en viktig fråga och att det förebyggande arbetet kan göra stor skillnad.”
Drygt två tredjedelar av de sjukskrivna uppger att deras arbetsgivare har gjort någon anpassning för att de ska kunna komma tillbaka till arbetet.
Vanligast var det bland personer med psykiatriska diagnoser, där 76 procent fått någon anpassning, i jämförelse med 58 procent vid besvär i rörelseorganen och 63 procent vid andra diagnoser.
Även andra typer av åtgärder från arbetsgivaren, till exempel via företagshälsovården, är vanligare vid psykiatriska diagnoser.
Medan arbetsgivaren har ansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen är det hälso- och sjukvården som är ansvarig för den medicinska rehabiliteringen.
Vilken sorts vård man får är givetvis avgörande för tillfrisknandet och längden på sjukskrivningen.
I enkäten framkommer det att hela 17 procent anser att de hade kunnat återgå i arbete tidigare om de fått bättre och tidigare vård. Det gäller framför allt personer med besvär i rörelseorganen där hela 26 procent upplever att de hade kunnat börja arbeta tidigare.
”Fler chefer behöver stötta sina anställda tillbaka i arbete.”
Att det finns sjukskrivna som upplever att de hade kunnat återgå i arbete tidigare innebär troligen stora och onödiga kostnader för individ, arbetsgivare och samhället i stort, skriver Försäkringskassan i sin rapport.
”Av de öppna svaren ser vi att vårdköer är en del av problemet, men det kan även finnas andra förklaringar”, säger Cecilia Eek, och fortsätter:
”Utifrån den här undersökningen är det svårt att svara på frågan om vad som behöver göras, det behövs mer kunskap om hälso- och sjukvården för att kunna uttala sig om det. Regionerna vet bättre vad som behöver utvecklas inom just deras region, men det är också i hög grad en politisk fråga”, säger Cecilia Eek.
Försäkringskassans enkät gjordes på drygt 4 100 personer som varit sjukskrivna i någon av de tre diagnosgrupperna: psykiatriska diagnoser, besvär i rörelseorganen samt andra diagnoser, i fem till sju månader.
Hjälp att återgå i arbete efter långtidssjukskrivning
- 66 procent anser att arbetet bidragit till sjukskrivningen.
- 69 procent uppger att arbetsgivaren har gjort någon form av anpassning för att de ska kunna komma tillbaka till arbetet.
- 64 procent anser att de får det stöd de behöver, i hög eller viss grad.
- 21 procent anser att de inte fått det stöd de behöver.
- 82 procent säger att de får den vård de behöver i hög eller viss grad.
- 14 procent anser att de inte fått det.
- 17 procent anger att de troligen skulle kunnat återgå till arbetet tidigare om de fått bättre eller tidigare vård.
Källa: Försäkringskassan Arbetsrapport 2024:0 ”Stöd tillbaka i arbete, en enkätundersökning om sjukskrivnas upplevelse av stöd från arbetsgivare, hälso- och sjukvården och Försäkringskassan.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.