Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär.

Hälsa
Publicerad

Vad

En femtedel av alla yrkesverksamma har svårt med nattsömnen på grund av jobbet.

Nytta

Tina Sundelin, sömnforskare vid Stockholms universitet, ger sina bästa tips om hur chefer botar dålig sömn.

Gäääsp! Uppåt en tredjedel av alla vuxna lider av sömnstörningar, samtidigt som en femtedel av alla yrkesverksamma har svårt med nattsömnen på grund sitt jobb. En problematik som sliter på hälsan. Forskare har påvisat samband mellan kronisk sömnbrist och hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, övervikt, depression och annan ohälsa. Men inte nog med det: 

”Tröttheten minskar motivationen att göra saker som inte är sömnrelaterade, som att umgås med folk eller jobba. Dessutom påverkar den vår uppmärksamhetsförmåga, vilket innebär att även när vi försöker jobba eller anstränga oss så krävs det mer av oss för att göra det. Vi blir lättare distraherade och lättare sömniga. Har du sovit alldeles för lite inför en jobbintervju finns risken att du inte presterar på topp.” 

Det säger Tina Sundelin, sömnforskare vid Stockholms universitet, som i sin forskning kan visa hur omgivningen tenderar att rygga tillbaka inför folk som sover för lite. På jobbet riskerar de kroniskt trötta att uppfattas som mindre attraktiva än kollegor som sover gott om nätterna: ensammare, mindre socialt begåvade, ohälsosammare och sämre ledare. Hela självbilden blir lidande – sömnbristen kan lätt bli en ond cirkel som knappast gynnar anställningsbarhet, jobbframgångar eller karriär.  

Uppfinnaren Thomas Edison sägs förvisso ha klarat sig på tre timmars sömn per natt, men att människor i allmänhet agerar både sämre och stingsligare när sömnkvalitén är åt skogen tycks vara ett biologiskt faktum. Domare som berövats blott en timme av sin nattsömn, utdelar enligt en amerikansk studie fem procent strängare fängelsestraff än de annars skulle ha gjort. 

Visst går det att hjälpligt hålla skenet uppe och kompensera tröttheten: 

”Tungt hängande ögonlock och att kanterna på munnen pekar nedåt får oss att se trötta ut. Det är möjligt att de som anstränger sig för att öppna ögonen ordentligt, sminkar sig och ler mycket tillfälligt kan uppfattas som mindre trötta, och att kaffe och tupplurar motverkar faktisk trötthet. Men det är kortsiktiga lösningar. Över längre tid blir sömnbristen mer problematisk”, säger Tina Sundelin som samtidigt poängterar att det råder stora individuella skillnader i hur människor påverkas av för lite sömn.  

”Vi behöver vi också skilja på anledningen till att någon sover för lite. Om sömnbristen är på grund av stress spelar förstås stressen också en roll i hur vi fungerar”, säger Tina Sundelin som menar att det för de flesta är optimalt med mellan sju och nio timmars sömn per natt. 

Vilka långsiktiga lösningar mot sömnbrist är då att rekommendera? 

”Prioritera sömnen! Det faktum att vi kan och förväntas vara online 24/7 är inte optimalt. Varva ner i god tid före läggdags, jobba inte i sovrummet, försök ha regelbundna sovtider, träna och utsätt dig själv för dagsljus under dagen”, säger Tina Sundelin. 

Det moderna livet med mycket inomhusliv och artificiellt ljus har visat sig snurra till det för den biologiska klocka som människan sedan urminnes tider är anpassad till. Vistelser i naturligt ljus, särskilt på förmiddagarna, koordinerar det biologiska systemet med solens upp- och nedgång vilket kan underlätta naturlig trötthet när det blir mörkt. 

”Det kan hända att den som lider av insomni (sömnlöshet) behöver mer hjälp, tex genom terapi — kognitiv beteendeterapi finns det en hel del positiv forskning på”, säger Tina Sundelin. 

Sömnappar har blivit ett populärt sätt att hålla koll på sina sömnvanor. Hur ser du på dem? 

”Det finns många olika sömnappar och stor variation i vad de försöker uppnå. De som påstår sig kunna säga hur du sover ska du inte lita på. Om de däremot ger dig tips och råd för hur du ska sova bättre, eller kanske spelar någon lugn musik som hjälper dig att sova så finns inget negativt med det. En risk är att vi försöker optimera sömn, på samma sätt som vi gör med träning kost och annat, och att det i sig utlöser stress. Om du blir stressad av att använda appen, kanske för att den säger att du sovit dåligt fast du själv är av motsatt åsikt, är det nog bättre att radera den och lyssna på din kropp”, säger Tina Sundelin.

Vad varje ledare bör veta om dålig sömn

  • Sömnsvårigheter är vanliga.
  • Sömnsvårigheter ökar risken för olyckor och ohälsa.
  • Sömnsvårigheter innebär inte nödvändigtvis dålig prestation, men ökar risken för utmattning.
  • Uppgifter som kräver oavbruten koncentration är mest sårbara gentemot medarbetare som lider av dålig sömn.

(Tina Sundelin, John Axelsson/European Business Review) 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.