Siri Wikander: Prioritera dina prioriteringar

Krönikor
Publicerad
Siri Wikander. Foto: Evelina Carborn

Alla pratar om prioriteringar just nu, men borde inte prioriteringar alltid vara i fokus?

Kanske är det den ekonomiska osäkerheten som har skärpt vår medvetenhet. När jag pratar med mitt nätverk inser jag att det inte bara är lågkonjunkturen, utan också den snabba utvecklingstakten, som tvingar oss att omvärdera hur vi prioriterar.

Vi lever i en tid med hög utvecklingstakt.

Ny teknik som AI, globala pandemier, kompetensbrist, ekonomisk osäkerhet och geopolitiska spänningar gör att prioriteringar måste ses över och justeras oftare än tidigare.

I en sådan värld måste ledningen inte bara sätta riktning och övergripande strategier, utan också våga lämna över makten till organisationen att lösa hur dessa mål ska uppnås.

”Prioriteringar är inte en engångsinsats. De är en dynamisk process, där vi måste vara beredda att ompröva, justera och fokusera om.”

Makten att prioritera behöver ligga närmare där arbetet utförs, i mitten av organisationen, som forskaren Nina Bozic Yams brukar säga. Det är där detaljkunskapen finns, och där de snabba justeringarna kan göras.

Genom att decentralisera besluten om prioriteringar får organisationen den flexibilitet som krävs för att hantera nya insikter och möjligheter.

För några år sedan hade jag ett chefsuppdrag som krävde nära samarbete med IT och Kommunikation. Samarbetet kärvade. En projektledare i mitt team samlade till workshop. Vi ombads lämna mobiler och datorer utanför konferensrummet. Vi arbetade koncentrerat tillsammans för att sätta en gemensam strategi.

Denna workshop var helt avgörande för att vi och våra medarbetare skulle lyckas göra de löpande prioriteringarna tillsammans i en vardag med hög utvecklingstakt.

För det kommer hela tiden nya lärdomar, krav och möjligheter, och vi behöver alla ställa oss frågan: ”Hur viktigt är det här jämfört med våra tidigare prioriteringar?” Om vi inte gör det, riskerar vi att överbelasta våra organisationer och misslyckas med att hantera de verkligt viktiga utmaningarna. 

Samtidigt behöver ledaren hjälpa gruppen att sortera: ”Den här idén är bra, men vi behöver inte lösa den just nu. Vi tar upp den om två månader.”

”Makten att prioritera behöver ligga närmare där arbetet utförs.”

Att skjuta på saker till rätt tidpunkt ger utrymme att fokusera på det som är kritiskt just nu, utan att förlora värdefulla idéer på vägen. Allt kan inte ske samtidigt.

Genom att vara tydlig med vad som är viktigt just nu, och vad som kan vänta, skapar man en organisation som har förmågan att fokusera. Det skapar ett lugn som ger förutsättningar för att lyckas tillsammans. 

Det är lätt hänt att som ledare komma med nya förslag utan att specificera när de behöver vara klara. Här behöver medarbetare ha förmågan att ställa motfrågor: ”När måste detta vara klart? Hur viktigt är det här jämfört med mina andra arbetsuppgifter?”

När vi prioriterar om behöver vi också ge våra organisationer förmåga att lyckas.

Generativ AI förändrar hur vi utför våra arbetsuppgifter. Roller försvinner, nya tillkommer, arbetsuppgifter automatiseras och tid frigörs. Då behöver man jobba strukturerat med omställning av arbetssätt och kompetens. 

Prioriteringar är inte en engångsinsats. De är en dynamisk process, där vi måste vara beredda att ompröva, justera och fokusera om.

Genom att kontinuerligt ifrågasätta och omfördela resurser och tillföra kompetens kan vi säkerställa att vi lägger fokus på det som verkligen spelar roll.

Med rätt balans mellan långsiktiga mål och kortsiktiga behov kan vi navigera framgångsrikt i en värld där förändring är en del av vår vardag.

SIRI WIKANDER

Ålder: Klokare med åren men lika otålig och vetgirig.

Gör: People Growth Expert, föreläsare, moderator, rådgivare, förändringsledare.

Intressen: Människor, samhälle, utveckling.

Kontakt: linkedin.com/in/siriwikander

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.