Siri Wikander: ”Dags för 15-minutersorganisationen”

Krönikor
Publicerad
Siri Wikander. Foto: Evelina Carborn

Jag har genom åren funderat över om det finns en optimal storlek för organisationer med balans mellan skalfördelar och innova­tionshastighet.

En organisationsstorlek som även är matchad mot människans förmåga att överblicka och samarbeta. Ju mer jag lär mig om 15-minutersstaden, desto mer inser jag att jag är på jakt efter en 15-minutersorganisation. 

15-minutersstaden är ett begrepp som myntades av professor Carlos Moreno vid universitet i Sorbonne i Paris. Begreppet aktualiseras igen i Per Schlingman och Kjell A Nordströms nya bok ”Momentum” som släpptes i slutet av augusti.

Professor Moreno menar att vi har accepterat att leva i städer anpassade till bilar och inte till människor.

Han frågar oss vad som hindrar oss från att skapa en stad som är tyst, ren och där invånarna kan gå till bagaren, grönsakshandlaren och där barnen kan gå själva till skolan. Moreno föreslår att vi skapar en stad uppdelad i mindre kvarter där vi kan nå allt vi behöver inom 15 minuter via cykel eller till fots. 

Det sägs att mer än hälften av en stads yta upptas av bilar. Är det så vi vill ha det? 

På samma sätt har vi accepterat att det tar tid att få saker gjorda i en organisation. Vi har anpassat oss till tråkiga möten, ineffektiv teknik och långa beslutsvägar.

En chef berättade för mig nyligen att hon nästan alltid jobbar med annat när hon sitter i digitala möten, för annars skulle hon inte hinna bli klar. Hon och många med henne jobbar mot och runt en tungrodd struktur. 

Det sägs att merparten av en tjänstepersons arbetstid går åt till möten. Är det så vi vill ha det?

Städer som Bogota, Paris och San Francisco har tagit till sig av Morenos idéer. De jobbar för att skapa förutsättningar på makronivå samtidigt som de stöttar lokala initiativ för att tillsammans skapa den stad som invånarna längtar efter. 

Paris borgmästare säger att staden lider av förstoppning och på samma sätt är det kämpigt ute i organisationerna nu. Ekonomiska kontrollstrukturer, slimmad bemanning och långa beslutsvägar jobbar mot oss när vi försöker hänga med i den höga förändringstakten. Vi längtar efter något annat men vi tycks ha kapitulerat.

Vi tycks ha glömt att vi faktiskt har makten och resurserna att skapa den organisation vi längtar efter. 

I en 15-minutersorganisation jobbar vi i hanterbara enheter med stor autonomi. Enheter där man kan få beslut på 15 minuter och där det går att lösa utmaningar och testa nya idéer löpande.

I en 15-minutersorganisation lägger vi upp arbetet i små delprojekt. Vi avslutar saker och reflekterar och lär oss innan vi börjar med något nytt. Vi har återkommande korta avstämningar. Vi undviker 1-timmasmöten och vi avsätter tid för fördjupande workshopar.

För att skapa en 15-minutersorganisation måste vi fråga oss vad vi längtar efter och skapa det genom insatser på makro- och mikronivå i våra organisationer.

Vad gör du för att skapa den organisation du längtar efter?

SIRI WIKANDER

Ålder: Klokare med åren men lika otålig och vetgirig.

Gör: People Growth expert, föreläsare, moderator, rådgivare, förändringsledare.

Intressen: Människor, samhälle, utveckling.

Kontakt: linkedin.com/in/siriwikander

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden